දෙළුම් වල ගුණ මෙපමණ ඇතැයි ඔබ සිතුවාද..?
දෙළුම් වල කැලරි සහ මේදය අඩු වන අතර තන්තු, විටමින් සහ ඛනිජ ලවණ ඉහළයි. ඒවායේ ප්රෝටීන් ද අඩංගු වේ. දෙළුම් ගෙඩියක ඇති පෝෂණ ප්රතිලාභ එහි ඇතුළත ඇති දීප්තිමත් රතු හැපෙන සහ ඉස්ම සහිත බීජ හෝ ඇරිල් ආහාරයට ගැනීමෙන් ලබා ගත හැකිය. දෙළුම් වල ප්රතිවෛරස් සහ පිළිකා නාශක ගුණ ඇති අතර විටමින් මෙන්ම ෆෝලික් අම්ලයේ හොඳ ප්රභවයකි.
බෙරි විශේෂයක් ලෙස සැලකෙන දෙළුම් ගෙඩියක් හොඳින් ඉදුණු විට දීප්තිමත්, දිලිසෙන සුලු රතු පැහැයක් ගන්නවා. එසේ හොඳින් ඉදුණු දෙළුම් ඇට කෝප්පයක (ග්රෑම් 174 ක) පහත පරිදි විශාල ප්රමාණයන්ගෙන් පෝෂණ කොටස් අඩංගු වෙනවා.
තන්තු : ග්රෑම් 7
ප්රෝටීන් : ග්රෑම් 3
විටමින් C : දෛනික අවශ්යතාවයෙන් 30%
විටමින් K : දෛනික අවශ්යතාවයෙන් 36%
ෆොලේට් : දෛනික අවශ්යතාවයෙන් 16%
පොටෑසියම් : දෛනික අවශ්යතාවයෙන් 12%
සීනි : ග්රෑම් 24
කැලරි : 144.
දෙළුම් වල ගුණ
ප්රතිඔක්සිකාරක වලින් පොහොසත්
අනෙකුත් පලතුරු මෙන්ම දෙළුම් ද ප්රතිඔක්සිකාරක සංයෝග රාශියකින් පොහොසත් ය. බීජ වල රතු පැහැය පැමිණෙන්නේ ප්රබල ප්රතිඔක්සිකාරකයක් වන පොලිෆෙනෝල් වලිනි. ඔවුන් ඔබේ සෛල නිදහස් රැඩිකල් හානිවලින් ආරක්ෂා කිරීමට සහ දැවිල්ල අඩු කිරීමට උපකාරී වේ. හරිත තේ වලට වඩා දෙළුම් වල ප්රතිඔක්සිකාරක ඉතා ඉහළ මට්ටමක පවතී. ප්රතිඔක්සිකාරක මගින් කොලෙස්ටරෝල් සමඟ සටන් කළ හැකි අතර ඔබේ රුධිර නාලවල තැන්පත් වී ඇති මේදයද අඩු කරයි.
2 හෘද සෞඛ්යයට
හොඳයි අධ්යයනවලින් පෙනී යන්නේ දෙළුම් වලට රුධිර පීඩනය අඩු කිරීමෙන් සහ රුධිරයේ සීනි මට්ටම අඩු කිරීමෙන් හදවත බොහෝ ආකාරවලින් ආරක්ෂා කළ හැකි බවයි. ධමනි අවහිර කර හෘද රෝග ඇති කරන නරක කොලෙස්ටරෝල් අඩු කිරීමට දෙළුම් උපකාරී වේ. වෙනත් අධ්යයනවලින් පෙන්නුම් කළේ දෙළුම් යුෂ රුධිර ප්රවාහය වැඩි දියුණු කරන අතර ධමනි ඝන වීම හෝ තද වීම වළක්වයි. දිනෙකට දෙළුම් යුෂ අවුන්ස 5 බැවින් සති 2 ක් පානය කිරීම මගින් ඖෂධ භාවිතයකින් තොර ව අධි රුධිර පීඩනය අවම කර ගත හැකි බව පර්යේෂණ මගින් පෙන්වා දී තිබෙනවා. දෙළුම් හදවතට හිතකර වුවත්, එය කෙනෙකුගේ ඖෂධ සමඟ ප්රතික්රියා කළ හැකිය.
3 ප්රතිශක්තිය වැඩි දියුණු කරයි
දෙළුම් වල ප්රති-ගිනි අවුලුවන රසායනික ද්රව්ය ඉහළ මට්ටමක පවතින අතර රූමැටොයිඩ් ආතරයිටිස් සහ ඔස්ටියෝ ආතරයිටිස් වැනි රෝගවලින් පෙළෙන අයට එය විශිෂ්ටයි. ප්රතිදේහ සංස්ලේෂණයට සහ ප්රතිශක්තිය වැඩි කරන පලතුරු වල විටමින් සී ද බහුලව ඇත. වඩා හොඳ ප්රතිශක්තිය ඔබව නිතර නිතර රෝගාතුර වීම වළක්වයි. දෙළුම් ප්රතිබැක්ටීරීය සහ ප්රතිවෛරස් බව රසායනාගාර පරීක්ෂණ වලදී ද පෙන්වා දී ඇත.
4 පිළිකා මන්දගාමී විය හැක
මෙම පලතුරෙන් පිළිකා ඇතිවීමට ප්රධාන හේතුවක් වන DNA හානි වළක්වා ගත හැකිය. UCLA විසින් කරන ලද පර්යේෂණයකට අනුව, දෙළුම් යුෂ මගින් පුරස්ථි ග්රන්ථියේ පිළිකා සෛල වර්ධනය මැඩපැවැත්විය හැකිය. රසායනාගාර පරීක්ෂණ වලදී පිළිකා සෛල මිය යන බවක් පෙනෙන්නට තිබුණි. අක්මා පිළිකාවේ මුල් අවධියේදී පිළිකා වර්ධනය මන්දගාමී කිරීමට දෙළුම් උපකාරී වන බව සතුන් පිළිබඳ පර්යේෂණ මගින් සොයාගෙන ඇත.
5 ස්වභාවිකව සාරවත් බව වැඩි කරයි
ඔක්සිකාරක ආතතිය බොහෝ විට පිරිමින්ගේ අඩු ශුක්රාණු ප්රමාණයට සහ කාන්තාවන්ගේ සාරවත් බව අඩුවීමට සම්බන්ධ වේ. ප්රතිඔක්සිකාරක අපගේ ශරීරය ඔක්සිකාරක ආතතියට එරෙහිව සටන් කිරීමට උපකාරී වන අතර එම නිසා සාරවත් බවේ ගැටළු වළක්වයි. අනෙකුත් ප්රතිලාභ හඳුනා ගැනීම සඳහා අධ්යයන සිදු වෙමින් පවතී. දෙළුම් පිරිමි සහ ගැහැණු යන දෙඅංශයේම ලිංගික හෝමෝනය වන ටෙස්ටොස්ටෙරෝන් මට්ටම වැඩි කරන බව පෙන්වා දී ඇත. පළතුරු "ස්වාභාවික වයග්රා" යන අන්වර්ථ නාමය ලබා ඇත.
6 සුපිරි මතකයක සහ සවිමත් සිරුරක රහස
දෙළුම් යුෂ සහ ඇට මගින් මතකය වර්ධනය කරන බව මෑත කාලීන පර්යේෂණ මගින් තහවුරු වී තිබෙනවා. අමතක වීමේ රෝගයෙන් පෙළුණු වැඩිහිටි පුද්ගලයන් 28 දෙනෙකුට දිනපතා දෙළුම් යුෂ අවුන්ස 8 බැගින් ලබා දෙමින් සිදු කරන ලද පර්යේෂණයකින් පෙනී ගොස් ඇත්තේ ඔවුන්ගේ ශ්රව්ය සහ දෘශ්ය මතකයන් සැලකිය යුතු ලෙස ඉහළ ගොස් ඇති බව යි.
මේ නිසා ම ඇල්සයිමර්’ස් රෝගයට ඖෂධ නිපදවීම සඳහා දෙළුම් යොදා ගැනීම කෙරෙහි විද්යාඥයින්ගේ අවධානය යොමු වී ඇති අතර ඒ සම්බන්ධයෙන් මීයන් යොදාගෙන සිදු කරන ලද පර්යේෂණ සාර්ථක ප්රතිඵල පෙන්නුම් කර තිබෙනවා.