පාන් කියන්නේ මෙතරම් කෑම හැදිය හැකි අමුද්‍රව්‍යයක් බව කවුද දැන සිටියේ?

By Subodha May 22, 2022 04:40 AM GMT
Subodha

Subodha

in රචනා
Report

පාන් ගැන කතා කරන මේ දවස් වල පාන් කියා ගන්න බැරි තත්ත්වයක සිටින බව අපිද හොදාකාරවම දන්නා කරුනකි. පාන් සමඟ අද්විතීය සහ පහසු කෑම වට්ටෝරු නව කෑම වර්ග සහ පහසුවෙන් ලබා ගත හැකි අමුද්‍රව්‍ය සමඟ ඉක්මන් සූදානම් කිරීම් සඳහා ආහාර ප්‍රේක්ෂකයින් සැමවිටම විමසිල්ලෙන් සිටිති. මෙන්න ඔබට නිවසේදී පාන් භාවිතයෙන් ඉක්මනින් පිළියෙළ කළ හැකි රසවත් නමුත් පහසු වට්ටෝරු පහක්. තවද, ඒවායින් බොහොමයක් අතුරුපස අයිතම වන අතර, අපි අතුරුපසට ආදරය කරන්නේ කෙසේද! පාන් මෙතරම් බහුකාර්ය අමුද්‍රව්‍යයක් බව කවුද දැන සිටියේ? 

පාන් ගුලාබ් ජමුන්

පාන් පෙති අඹරා කිරි සහ එලකිරි සමග මිශ්‍ර කර පිටි ගුලියක් සාදා ගන්න. පිටි ගුලියෙන් කුඩා බෝල සාදා පසෙකින් තබන්න. පෑන් එකක, සිරප් සෑදීමට සීනි සහ ජලය ගන්න. තාච්චියක ගිතෙල් රත් කර පාන් බෝල රන්වන් පැහැ වනතුරු බැද ගන්න. ඒවා සිරප් වෙත මාරු කර ඒවා පොඟවා ගැනීමට ඉඩ දෙන්න.

පාන් හල්වා

පාන් පෙති කපා උණු ගිතෙල් සමග තාච්චියක එකතු කරන්න. හැපෙනසුළු සහ සැහැල්ලු රන්වන් පැහැයක් ගන්නා තෙක් රෝස් කරන්න. රස අනුව සීනි එකතු කර හොඳින් කලවම් කරන්න. කිරි එකතු කර පසුව වතුර දමා කලවම් කරන්න. කුංකුම කෙඳි කිහිපයක් ඉසිය යුතු ය. සියලුම කිරිවල පොඟවා ගත් පසු පාන් පෙති තව දුරටත් කඩා දමන්න. මිශ්‍රණය උකු වෙන්නට හරින්න, ඉන්පසු බැදගත් කජු, මුද්දරප්පලම්, සහ ඉලච්චි කුඩු එකතු කරන්න.

පාන් මල්පුවා

පාන් පෙති බඳුනකින් තැටි වලට කපා ගන්න. තැටි හැපෙනසුළු සහ සැහැල්ලු දුඹුරු පැහැයක් ගන්නා තෙක් ගිතෙල් වල ගැඹුරු තෙලේ බැද පසෙකින් තබන්න. පෑන් එකක, සිරප් සෑදීමට සීනි සහ ජලය ගන්න. එය උතුරන විට මහදුරු ඇට එකතු කරන්න. සිරප් එක නූල් අනුකූලතාවයක් ඇති වූ පසු, එය සිදු කරනු ලැබේ. ලෑල්ලක් සමග, බදින ලද පාන් මත සිරප් වත් කරන්න. 

ප්‍රංශ ටෝස්ට්

මෙය බොහෝ විට පහසුම උදෑසන ආහාරය වේ. විශාල භාජනයක් තුළ කිරි, බිත්තර, කුරුඳු කුඩු, වැනිලා එසන්ස්, සීනි සහ ලුණු දමන්න. පෑන් එකක් බටර් ගා රත් කරන්න. දැන් සෑම පාන් පෙත්තක්ම බිත්තර මිශ්‍රණයේ ගිල්වා දෙපස හොඳින් පෙඟෙන්නට සලස්වා රත් වූ භාජනයට මාරු කරන්න. රන්වන් පැහැ වන තුරු දෙපැත්තම උයන්න. පළතුරු, මී පැණි හෝ මේපල් සිරප් සමඟ උණුසුම්ව ආහාරයට ගන්න. 

පාන් කස්ටඩ් පුඩිං

බිත්තර, කිරි, සීනි, වැනිලා සාරය සහ ලුණු සිනිඳු වන තෙක් බ්ලෙන්ඩ් කරන්න. ‌ෙ‌බ්කිං දීසියක් තුළ පාන් පෙති සකස් කර මුද්දරප්පලම් සහ කුරුඳු කුඩු එකතු කරන්න. පාන් මත බිත්තර මිශ්‍රණය වත් කරන්න. ෙබ්කිං පිඟාන විශාල රෝස් පෑන් එකක තබන්න. පිඟානේ පැතිවලින් අඩක් උතුරන වතුරෙන් බැදපු පෑන් පුරවන්න. සකස් වන තුරු පෙර රත් කළ උඳුනක පිළිස්සීම.