"පලතුරු වල රජු" දූරියන් ප්රභල සුවඳ නමුත් ඇදහිය නොහැකි තරම් පෝෂක ගැන ඔබ දැනුවත්ද..?
දූරියන් පළතුරු: ප්රබල සුවඳ නමුත් ඇදහිය නොහැකි තරම් පෝෂ්යදායී දූරියන් යනු අද්විතීය නිවර්තන පලතුරකි. එය අග්නිදිග ආසියාවේ ජනප්රියයි, එහිදී එය "පලතුරු වල රජු" යන අන්වර්ථ නාමයෙන් හැඳින්වේ. දූරියන් අනෙකුත් බොහෝ පලතුරු වලට වඩා පෝෂ්ය පදාර්ථ වලින් ඉතා ඉහලයි.
දූරියන් පළතුරු යනු කුමක්ද?
දූරියන් යනු එහි විශාල ප්රමාණයෙන් සහ උල් සහිත, තද පිටත කවචයෙන් කැපී පෙනෙන නිවර්තන පලතුරකි. එය තියුණු සුවඳක් ඇත, විශාල බීජ සහිත කස්ටඩ් වැනි මස්. ප්රභේද කිහිපයක් ඇත, නමුත් වඩාත් සුලභ එකක් වන්නේ ඩුරියෝ සිබෙතිනස් ය. පළතුරු වල මස් විවිධ වර්ණවලින් යුක්ත විය හැකිය.
එය බොහෝ විට කහ හෝ සුදු, නමුත් රතු හෝ කොළ විය හැක.
දූරියන් ලොව පුරා නිවර්තන කලාපවල, විශේෂයෙන්ම අග්නිදිග ආසියානු රටවල මැලේසියාව,ශ්රි ලංකාව, ඉන්දුනීසියාව සහ තායිලන්තය තුළ වර්ධනය වේ.
පළතුරු අඩි 1 (සෙන්ටිමීටර 30) දිග සහ අඟල් 6 (සෙන්ටිමීටර 15) දක්වා වර්ධනය විය හැක. සාමාන්ය දූරියන් පලතුරක ආහාරයට ගත හැකි පල්ප් කෝප්ප 2ක් (ග්රෑම් 486) පමණ ඇත.
එය එතරම් තදින් ගඳ ගන්නේ ඇයි?
දූරියන් සුවඳ ගැන අදහස් මිශ්ර වේ. සමහරු එයට ආදරය කරන අතර තවත් සමහරු එයට වෛර කරති. සුවඳ ඉතා ශක්තිමත් වන අතර එය සල්ෆර්, අපද්රව්ය, පළතුරු, මී පැණි සහ බැදපු සහ කුණු වූ ළූණු වල එකතුවක් ලෙස විස්තර කර ඇත. දූරියන් වල ඇති ඇරෝමැටික සංයෝග පිළිබඳ අධ්යයනයකින් සක්රීය සංයෝග 44 ක් සොයා ගන්නා ලදී, සමහර ඒවා හිස්කබල, කැරමල්, කුණු වූ බිත්තර, පලතුරු සහ සුප් කුළුබඩුවක් සුවඳට දායක වේ.
පළතුරු සුවඳ කොතරම් ප්රබලද යත් අග්නිදිග ආසියාවේ බොහෝ හෝටල්වල සහ පොදු ප්රවාහන පද්ධතිවල එය තහනම් කර ඇත. පළතුරු පිළිබඳ ඔබේ හැඟීම රඳා පවතින්නේ ඔබ මිහිරි සුවඳ හෝ තියුණු සංයෝග වඩාත් දැඩි ලෙස ගඳ ගන්නේද යන්න මතය
දූරියන් කන්නේ කෙසේද?
දූරියන් වල දෘඩ, උල් සහිත කවචයක් විවෘත කිරීම සඳහා බොහෝ විට අත්වැසුම් හෝ අත්වැසුම් අවශ්ය වේ. දූරියන් මස් මෘදු ලෙස ඉවත් කිරීමට පෙර ඔබ පිහියකින් කවචය කපා ඔබේ දෑතින් එය විවෘත කළ යුතුය. එවිට ඔබට එය තනිවම නැවුම්ව, ඇලෙන සුළු සහල් සමඟ හෝ විවිධ කෑම වර්ගවල අමුද්රව්යයක් ලෙස අනුභව කළ හැකිය. ඔබට දූරියන් පලතුරක් විවෘත කරන්නේ කෙසේද යන්න පිළිබඳ නිබන්ධන මෙන්ම බොහෝ වට්ටෝරු අන්තර්ජාලයෙන් සොයාගත හැකිය.
මස් ද ශීත කළ ලෙස විකුණනු ලැබේ, එය එහි වයනය තරමක් වෙනස් කරයි, එය ලිහිල් හා වඩා නූල් බවට පත් කරයි. දූරියන් කැන්ඩි වැනි සකස් කළ ආහාරවල ද භාවිතා වේ. එහෙත්, මෙය ඔබට එහි රසය පිළිබඳ නියැදියක් ලබා දිය හැකි නමුත්, එය ඔබට සෞඛ්ය ප්රතිලාභ ලබා නොදේ.
දූරියන් පැණිරස හා රසවත් කෑම සඳහා භාවිතා කරයි. බීජ පිසීමට අවශ්ය වුවද ක්රීම් මස් සහ බීජ යන දෙකම ආහාරයට ගත හැකිය. රසය විස්තර කර ඇත්තේ චීස්, ආමන්ඩ්, සුදුළූනු සහ කැරමල් වැනි රසයක් ලෙසය. දූරියන් පලතුරු වල පොදු ආහාර සැකසීමට ඇතුළත් වන්නේ: යුෂ බීජ, තම්බා හෝ බැදපු සුප් කැන්ඩි, අයිස්ක්රීම් සහ වෙනත් අතුරුපස අතුරු කෑමක් එය සාම්ප්රදායික වෛද්ය විද්යාවේ ද භාවිතා වන අතර දැනට අධ්යයනය කරමින් පවතින ඖෂධීය ගුණ ඇත වඩාත්ම පෝෂ්යදායී පලතුරකි අනෙකුත් බොහෝ පලතුරු වලට සාපේක්ෂව දූරියන් පෝෂ්ය පදාර්ථ වලින් ඉතා ඉහලය.
එක කෝප්පයක් (ග්රෑම් 243) සපයයි
- කැලරි: 357
- මේදය: 13 ග්රෑම්
- කාබෝහයිඩ්රේට්: 66 ග්රෑම්
- තන්තු: 9 ග්රෑම්න්
- ප්රෝටින්: 4 ග්රෑම්
- විටමින් C: දෛනික වටිනාකමෙන් 80% (DV)
- මැංගනීස්: DV වලින් 39%
- විටමින් B6: DV වලින් 38%
- පොටෑසියම්: DV වලින් 30%
- රයිබොෆ්ලැවින්: DV වලින් 29%
- තඹ: DV වලින් 25%
- ෆෝලේට්: DV වලින් 22%
- මැග්නීසියම්: DV වලින් 18%
- නියාසින්: DV වලින් 13%
මෙම පෝෂක පැතිකඩ දූරියන් ලොව පුරා වඩාත් පෝෂ්යදායී පලතුරක් බවට පත් කරයි. එය ඇන්තොසියානින්, කැරොටිනොයිඩ්, පොලිෆෙනෝල් සහ ෆ්ලේවනොයිඩ් ඇතුළු සෞඛ්ය සම්පන්න ශාක සංයෝගවලින් ද පොහොසත් ය. මේවායින් බොහොමයක් ප්රතිඔක්සිකාරක ලෙස ක්රියා කරයි
දූරියන් වල සෞඛ්ය ප්රතිලාභ
දූරියන් ශාකයේ සියලුම කොටස් - කොළ, ලෙලි, මුල් සහ පලතුරු - සාම්ප්රදායික මැලේසියානු වෛද්ය විද්යාවේ අධික උණ, සෙංගමාලය සහ සමේ රෝග ඇතුළු විවිධ රෝග සඳහා ප්රතිකාර කිරීම සඳහා භාවිතා කර ඇත අධ්යයනවලින් පෙනී යන්නේ දූරියන් පළතුරු පහත සෞඛ්ය ප්රතිලාභ ලබා දෙන බවයි පිළිකා අවදානම අඩු කරයි. එහි ප්රතිඔක්සිකාරක මගින් පිළිකා ප්රවර්ධනය කරන නිදහස් රැඩිකලුන් උදාසීන කළ හැක. එක් පරීක්ෂණ නල අධ්යයනයක දී, දූරියන් සාරය පියයුරු පිළිකා සෛල පැතිරීම වැළැක්වීය. හෘද රෝග වළක්වයි.
දූරියන් වල ඇති සංයෝග කිහිපයක් කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම අඩු කිරීමට සහ ඔබේ ධමනි සිහින් වීමේ අවදානම හෝ ඔබේ ධමනි දැඩි වීම අඩු කිරීමට උපකාරී වේ.
ආසාදනයට එරෙහිව සටන් කරයි. පොත්තෙහි ප්රතිබැක්ටීරීය සහ ප්රති-යීස්ට් ගුණ ඇති සංයෝග අඩංගු වේ.
රුධිර සීනි අඩු කරයි. දූරියන් වෙනත් බොහෝ නිවර්තන පලතුරු වලට වඩා අඩු ග්ලයිසමික් දර්ශකයක් (GI) ඇත, එනම් එය රුධිරයේ සීනි මට්ටම අඩු විය හැක.
මෙම අධ්යයනයන් පෙන්නුම් කරන අතර, බොහෝ සතුන් මත හෝ පරීක්ෂණ නල තුළ සිදු කර ඇත. මිනිසුන් තුළ පාලිත අධ්යයනයන් මගින් දූරියන් වල සෞඛ්ය ප්රතිලාභ තහවුරු කරන තුරු ස්ථිර ප්රකාශයක් කළ නොහැක.
මත්පැන් සමඟ ඒකාබද්ධව හානිකර විය හැක
මද්යසාර සමග එකවර දූරියන් පානය කිරීම ගැටළු ඇති කළ හැක .
විද්යාඥයන් විශ්වාස කරන්නේ දූරියන් වල ඇති සල්ෆර් වැනි සංයෝග මගින් ඇතැම් එන්සයිම මධ්යසාර බිඳවැටීම වැළැක්විය හැකි අතර එමඟින් ඔබේ රුධිරයේ ඇල්කොහොල් මට්ටම් වැඩි වන බවයි.
මෙය ඔක්කාරය, වමනය සහ හෘද ස්පන්දනය වැනි රෝග ලක්ෂණ වලට හේතු විය හැක
ආරක්ෂිත වීමට නම්, එකවර දූරියන් අනුභව කිරීමෙන් සහ මත්පැන් පානය කිරීමෙන් වළකින්න.