කෝපි පැලයේ කොළ දුඹුරු පැහැයට හැරෙන්නේ ඇයි?
විවිධ හේතු නිසා ඔබේ කෝපි පැළයේ කොළ දුඹුරු විය හැක. සෘජු හිරු එළිය මතුපිට පිළිස්සීම මෙන්ම ශාකයේ කොළ විනාශ කරන අනෙකුත් දිලීර රෝග ද විය හැක.
දෘඪතාව සහ සීතල හානි
කෝපි පැල ඉතියෝපියාවේ ආරම්භ වූ අතර, ඒවා වඩාත් උණුසුම් දේශගුණයක් තුළ වර්ධනය වේ. ඒවාට අංශක 45 ට අඩු උෂ්ණත්වයකට ඔරොත්තු දිය හැකි නමුත් උෂ්ණත්වය අංශක 55 ට වඩා අඩු නම් සහ හිරු එළිය ශක්තිමත් නම් ඒවා වළක්වා ගත යුතුය. කෝපි පැල සීත කාලගුණයට ඔරොත්තු දීමට අනුවර්තනය වී ඇති නමුත් දිගුකාලීන නිරාවරණයට හෝ අධික තාපයට ඔරොත්තු දිය නොහැක.
දිලීර කොළ පැල්ලම
Cercospylla නිසා ඇති වන පොදු දිලීර රෝගයක් හේතුවෙන් කෝපි පැලවල කොළ දුඹුරු විය හැක. මෙම ලප ඇසක පෙනුම ඇති කරන ලා කහ වට රවුමකින් වට විය හැක. කොළ මලකඩ කළමනාකරණය කිරීම සඳහා, ශාකයේ අවට ප්රදේශයෙන් වැටී ඇති සියලුම කොළ සහ සුන්බුන් මෙන්ම වල් පැලෑටි ඉවත් කරන්න. අවට ඇති අනෙකුත් ශාකවලට පත්ර මලකඩ නොයෑම සඳහා පොළව මට්ටමට ආසන්න ඕනෑම අතු කපා දමන්න.
කෝපි පඳුරු සෘජු හිරු එළිය හෝ වියළි හා සුළං තත්ත්වයන් කැමති නැත. සාමාන්යයෙන් මෙම කටුක තත්ත්වයන් නිසා පත්ර මත පිළිස්සීමක් ඇති වේ, නමුත් එය නිරාවරණය නොවන ස්ථානවල පඳුර සිටුවීමෙන් එය වළක්වා ගත හැකිය. පිච්චුණු පත්ර නැවත කිසි දිනක කොළ පැහැයට හැරිය නොහැකි වුවද, ප්රමාණවත් තරම් ජලය සැපයීම සහ අර්ධ වශයෙන් හෝ හිරු එළිය සහිත ස්ථානයකට පඳුරු ගෙනයාම උපකාර විය යුතුය. විශේෂයෙන් උණුසුම් ගිම්හානයේදී පිළිස්සීම සාමාන්ය දෙයක් බව මතක තබා ගන්න
කෝපි පැල ගැටළු වළක්වා ගන්න
අනාගතයේදී කොළ දුඹුරු වීම වැළැක්වීම සඳහා, කෝපි පැලවල pH අගය 4.2 සහ 6.0 අතර තිබිය යුතුය. කැලිෆෝනියා විශ්ව විද්යාලයේ සමුපකාර ව්යාප්ති සේවය මෙය නිර්දේශ කරන්නේ කෝපි පැල වර්ධනය එම මට්ටමින් ප්රශස්ත වන නිසා මිස වෙනත් හේතුවක් නිසා නොවේ.
ඔබේ පඳුරු ගෘහස්ථව රැකබලා ගැනීම සඳහා ඔබ වේගයෙන් ජලය බැස යන භාජන පස සහ ගෘහස්ථ කවුළුවක් ඉදිරිපිට දීප්තිමත්, අව්ව සහිත ස්ථානයක් භාවිතා කළ යුතුය. දිලීර ආසාදන වලින් පත්ර පැල්ලම් වළක්වා ගැනීම සඳහා, ශාකයේ මල් පිපෙන විට මසකට වරක් තනුක කළ තඹ දිලීර නාශකයක් යෙදිය හැකිය.
කෝපි පැල රැකබලා ගන්නේ කෙසේද?
ඔබේ කෝපි පැළය වඩාත් ප්රීතිමත් කිරීමට, අඳුරුතම ස්ථානවල එය වගා කරන්න. ශාකය එහි සම්පූර්ණ ප්රමාණයට ළඟා වන විට, ඔබේ කෝපි වල ඉතිරි කොටස ඝන සහ සෞඛ්ය සම්පන්න පෙනුමක් ලබා දීම සඳහා ඔබට අතිරික්ත වර්ධනය කපා හැරිය හැක. ඔබේ කෝපි පැළය සතුටින් තබා ගැනීම සඳහා, එය වර්ධනය වීමට දීප්තිමත් ස්ථානයක් සොයා ගන්න. වර්ධන සාමාන්යය මත අනවශ්ය ඕනෑම දෙයක් කපා දමන්න, එවිට ඔබේ ශාක තුළ මිය යන කෝපි පැලවල ගුහා නිසි ලෙස සෞඛ්ය සම්පන්න නොවන්නේ නම් වසර 10 ක් ගත වේ.
ඔබේ කෝපි පැළයට නිතර වතුර දැමීමෙන් එය දුඹුරු පැහැයට හැරීම වළක්වයි. නිවර්තන කලාපීය ප්රදේශවලට ආවේණික ශාකයක් වන කෝපි ඉහළ සාපේක්ෂ ආර්ද්රතාවයකින් වර්ධනය වේ. ඔබේ වැඩෙන කෝපි ශාකයේ දුඹුරු ඉඟි හෝ දාර වළක්වා ගැනීම සඳහා, ඔබට වාතයේ ප්රමාණවත් තෙතමනය ඇති බවට වග බලා ගන්න. අවම වශයෙන් වසන්ත හා ගිම්හානයේදී වසරකට වරක් හෝ දෙවරක් ඔබේ කෝපි පොහොර යෙදීම වේ, නමුත් ඔබට අවශ්ය පරිදි තවත් බොහෝ දේ කළ හැකිය.
ලෝකයේ කොහේ සිටියත් වැදගත් දේ ගැන විස්තර සවිස්තරාත්මකව දැන ගන්න එක් වෙන්න පුවත් WhatsApp සමග |