විටමින් A අධික ලෙස පානය කිරීම අස්ථි බිඳීමේ අවදානමට හේතු විය හැකි බව ඔබ දන්නවාද..?
ඔබේ ආහාර වේලෙහි ඔබ අධික ලෙස ශරීරයට විටමින් A ලබා දීමෙන් අස්ථි ඝනකම අඩු විය හැකි අතර එය ඔබ දුර්වල විමට හා අස්ථි බිඳීම් වලට තුඩු දිය හැකි බව නව අධ්යයන වලින් පවසයි.
මස්, කිරි නිෂ්පාදන සහ එළවළු වල ඇති විටමින් A වර්ධනය, දර්ශනය, ප්රතිශක්තිය සහ ඉන්ද්රිය ක්රියාකාරිත්වය සඳහා වැදගත් වන අත්යවශ්ය ප්රභවයකි.
දැන් බොහෝ අය විටමින් අතිරේක ලබා ගන්නා බැවින් විටමින් A අධික ලෙස පරිභෝජනය වැඩි වීම ගැටලුවක් විය හැකිය.
විටමින් A අධික ලෙස පානය කිරීම මිනිසුන්ගේ අස්ථි දුර්වල කිරීමේ ආබාධ ඇතිවීමේ අවදානම වැඩි කළ හැකිය. නමුත් මේ පිළිබඳව විමර්ශනය කිරීමට තවත් අධ්යයනයන් අවශ්ය වන බව ඇතැම් විශේෂඥයින් පවසයි.
බොහෝ අවස්ථාවලදී විටමින් A සඳහා ශරීරයේ පෝෂණ අවශ්යතා පවත්වා ගැනීමට සමබර ආහාර වේලක් ප්රමාණවත් වේ. මීයන් පිළිබඳ පෙර අධ්යයනයන් පෙන්වා දී ඇත්තේ මිනිසුන්ගේ RDA මෙන් 13-142 ගුණයකට සමාන වන විටමින් A කෙටිකාලීන අධි මාත්රාවක් ලබා දීමෙන් අස්ථි ඝනකම අඩු වන අතර සති එකක් හෝ දෙකකට පසුව අස්ථි බිඳීමේ අවදානම වැඩි වන බවයි. කෙසේ වෙතත් මෙම අධ්යයනයන් ඉතා ඉහළ විටමින් A මාත්රාවක් සමඟ කෙටි කාලයක් තුළ සිදු කරන ලදී.
අපගේ අධ්යයනයේ දී අපි පෙන්වා දී ඇත්තේ මිනිසුන්ට වඩාත් අදාළ පරාසයක් වන විටමින් A හි සාන්ද්රණය බෙහෙවින් අඩු වීම තවමත් මීයන්ගේ අස්ථි ඝනකම සහ ශක්තිය අඩු කරන බව පර්යේෂකයන් යෝජනා කළේ මිනිසුන් තම ආහාර වේලෙහි විටමින් A අධික ලෙස අතිරේකව ලබා ගැනීම ගැන සැලකිලිමත් විය යුතු බවයි.
ලෝකයේ කොහේ සිටියත් වැදගත් දේ ගැන විස්තර සවිස්තරාත්මකව දැන ගන්න එක් වෙන්න පුවත් WhatsApp සමග |