ළූණු කපන විට ඔබේ ඇස්වලින් කඳුළු එන්නේ ඇයි? දැන ගැනීමට කියවන්න
මුළුතැන්ගෙයි ආහාර පිසීමේදී සෑම කෙනෙකුම පාහේ ලූනු භාවිතා කරයි. සමහරුන්ට ළූණු පිස්සෙක් නිසා අමු ළූණු නැතිව කෑම කන්නේ නැහැ. ඔබ කුස්සියේ සෑම දිනකම විවිධ දේවල් කපනවා. නමුත් ලූනු ටිකක් වෙනස්. ළූණු කපනකොට නිතරම ඇස්වලින් කදුළු එනවා. නමුත් ඔබ කවදා හෝ කල්පනා කර තිබේද ඔබ ළූණු කපන විට ඔබේ ඇස්වලින් තෙත් වන්නේ ඇයි කියා. ළූණු ගෙඩියේ තියෙන දෙයක් තමයි මේක කැපුවට පස්සේ ඇස්වලට කදුළු දාන්නේ ළූණු කපන විට ඇස්වලින් කදුළු එන්නේ ඇයිදැයි අපි දැන ගනිමු.
ළූණු කපන විට ඇස්වලින් කඳුළු එන්නේ ඇයි?
ළූණු කපන විට ඇස්වලින් කදුළු ගලා යාමට රසායනික ද්රව්යයක් වගකිව යුතුය. ලූනු වල දක්නට ලැබෙන syn-Propanethial-S-oxideis නම් රසායනිකය. මේ රසායනය නිසා ඇස්වලට කදුළු එනවා. Syn-Propanethial-S-oxides ඇස්වල ලැක්රිමල් ග්රන්ථි වලට බලපාන අතර, කඳුළු ආරම්භ වීමට හේතු වේ. මේ හැර ජපානයේ ද මේ පිළිබඳව පර්යේෂණ සිදු කර ඇත. මෙම පර්යේෂණයේදී, ඇස්වල කදුළු ඇතිවීමට හේතුව එන්සයිම ලක්රිමේටරි-සාධක සංස්ලේෂණයට හේතු වී ඇත. මොකද වෙන්නේ අපි ළූණු ගෙඩියක් කපනකොට lachrymatory-factor synthase කියන එන්සයිමය වාතයට මුදාහැරීම. මෙම එන්සයිමය සල්ෆෙනික් අම්ලය බවට පරිවර්තනය වීමෙන් පසු ඇස් කුපිත කර කඳුළු එන්නට පටන් ගනී.
මෙසේ ඇස් වලින් කදුළු ගැලීම වලක්වා ගැනීම සදහා ක්රම කීපයක් අනුගමනය කළ හැක. සීතල වතුර බදුනක බහා ලූණු කැපීම මගින් සල්ෆර් අඩංගු පදාර්ථ ජලයේ දිය වීම හේතුවෙන්, කදුළු ගැලීම වලකා ගත හැක. එසේම කැපීමට පෙර ලූණු මිනිත්තු 10-15 අතර කාලයක් අධි ශීතකරණයේ තබා ගැනීමෙන්, ප්රතික්රියා වේගය අඩු වී, කදුළු ගැලීම අඩු කරගත හැක.
ළූණු වල ගුණාංග
ළූණු කපන විට ඇස්වලින් කඳුළු එන්නේ මන්දැයි දන්නා නමුත් මේ හැර ළූණු වල බොහෝ ගුණාංග තිබේ. ළූණු විටමින් A, B6, C සහ E සහ සෝඩියම්, පොටෑසියම්, යකඩ සහ ආහාරමය තන්තු වැනි බොහෝ පෝෂ්ය පදාර්ථ වලින් පොහොසත් ය. මෙය පමණක් නොව ළූණු ආහාරයට ගැනීමෙන් ෆෝලික් අම්ලය ද ලැබේ. ඒ අතරම, ආහාර රසවත් කිරීම සඳහා ලූනු ඉතා ප්රයෝජනවත් වේ.
අප අවට සිදුවන සෑම දෙයකටම හේතුවක් ඇති බව මෙයින් පැහැදිලිව පෙනේ.
ලෝකයේ කොහේ සිටියත් වැදගත් දේ ගැන විස්තර සවිස්තරාත්මකව දැන ගන්න එක් වෙන්න පුවත් WhatsApp සමග |