හෘද රෝග වලින් බේරිමේ හොදම ක්‍රමය මෙන්න..

World Health Organization Ministry of Health Sri Lanka
By Subodha Jun 23, 2022 05:10 AM GMT
Subodha

Subodha

in රචනා
Report

සමහර කොළ පැහැති එළවළු වල බීට් වැනි නයිට්‍රේට් අධිකයි. මෙම එළවළු කෝප්පයක් දිනපතා පරිභෝජනය කිරීම, රුධිර පීඩනය අඩුවීම සහ හෘද රෝග ඇතිවීමේ අඩු අවදානම අතර සම්බන්ධයක් අධ්‍යයනයකින් සොයාගෙන ඇත. නිව් එඩිත් කෝවන් විශ්ව විද්‍යාලයේ (ECU) පර්යේෂණයකින් හෙළි වූයේ මිනිසුන්ට හෘද රෝග ඇතිවීමේ අවදානම සැලකිය යුතු ලෙස අඩු කර ගත හැකි බවයි. ඔවුන් දිනපතා නයිට්රේට් බහුල එළවළු කෝප්පයක් අනුභව කළ යුතුය.

බීට්රූට් වැනි නයිට්‍රේට් බහුල එළවලු වැඩිපුර ආහාරයට ගන්නා අයගේ රුධිර පීඩනය අඩු වේද යන්න අධ්‍යයනයෙන් සොයා බැලීය. එම පුද්ගලයන්ම වසර ගණනාවකට පසුව හදුනාගත් හෘද රෝගවලට ගොදුරු වීමේ අවදානම අඩු බව තවදුරටත් විමර්ශනය කරන ලදී. ලොව පුරා මරණ සඳහා අංක එකේ හේතුව වසරකට ජීවිත මිලියන 17.9 ක් පමණ ගත කරන හෘද වාහිනී රෝගයකි. නිවිති, සලාද කොළ, චීන ගෝවා සහ parsley නයිට්රේට් බහුල කොළ පැහැති එළවළු වේ. රාබු, මහදුරු සහ බීට් ඉහළ නයිට්‍රේට් අන්තර්ගතයක් සහිත කොළ නොවන එළවළු වේ. විද්‍යාඥයන් ඇස්තමේන්තු කරන්නේ ආහාර පිසීමේදී එළවළු වල නයිට්‍රේට් ප්‍රමාණය 50% කින් පමණ අඩු වන බවයි.

හෘද සෞඛ්‍යයට මෙය තවමත් ප්‍රමාණවත් බව ඔවුහු පැවසූහ ආහාර, පිළිකා සහ සෞඛ්‍ය අධ්‍යයනයෙන් වසර 23 කට වැඩි දත්ත පරීක්ෂා කළහ. මෙම පර්යේෂණයට ඩෙන්මාර්කයේ වෙසෙන 50,000 කට අධික පිරිසක් ඇතුළත් විය. දිනපතා හරිත එළවලු පරිභෝජනය කරන අයට හෘද රෝග ඇතිවීමේ අවදානම 12% සිට 26% දක්වා අඩු බව පර්යේෂණ වාර්තා කර ඇත. පර්යේෂකයන් එම පුද්ගලයින්ගේ 2.5 mmHg අඩු සිස්ටලික් රුධිර පීඩනය නිරීක්ෂණය කර ඇත. අධ්‍යයනයෙන් හෙළි වූයේ නයිට්‍රේට් බහුල එළවළු ප්‍රමාණය දිනකට කෝප්පයක් බවයි. පර්යේෂකයන් වාර්තා කර ඇත්තේ කෝප්පයකට වඩා පරිභෝජනය කරන අයගෙන් ප්‍රයෝජනයක් නොමැති බවයි. 


ලෝකයේ කොහේ සිටියත් වැදගත් දේ ගැන විස්තර සවිස්තරාත්මකව දැන ගන්න එක් වෙන්න පුවත් WhatsApp සමග 
Join now