අධික සැර ආහාර ඔබත් ගන්නවාද..? එසේනම් ඔබට අත්වන වාසි මෙන්න...

By Subodha Aug 14, 2022 10:03 AM GMT
Subodha

Subodha

in රචනා
Report

අපි හැමෝම කැමති කටට රහට මිරිස් දාලා කෑම කන්න. නමුත් එසේ මිරිස් කෑමට අකමැති පිරිසක්ද සිටි. ඒ කවුරු කවුරුත් අතර මිරිස් සැරට ආහාර ගැනීමට කැමති අයට ලැබෙන වාසි ගැනයි මේ කතා කරන්නේ.

මිරිස් ආහාර ඔබේ දිව හිරිවැටීමට සහ නළල දහඩිය කිරීමට වඩා බොහෝ දේ කරයි. මිරිස් සහිත ආහාර ඔබට බර අඩු කර ගැනීමට, හෘද සෞඛ්‍යය වැඩි කිරීමට උපකාරී වන බවට සාක්ෂි තිබේ. එබැවින් උණුසුම් හා සැර අධික සහිත කෑම ඔබේ සෞඛ්‍යයට ප්‍රයෝජනවත් වන ආකාරය පිළිබඳ අපි සලකා බලමු. 

  • මිරිස් සහිත ආහාර බර අඩු කර ගැනීමට උපකාරී වේ.

පර්යේෂනවලින් පෙනී යන්නේ වැඩිපුර මිරිස් සහිත ආහාර අනුභව කරන පුද්ගලයින් තරබාරු වීමට හෝ අතිරික්ත බර දරා ගැනීමට ඇති ඉඩකඩ අඩු බවයි. ඔබේ මිරිස් සහිත පරිභෝජන වැඩි කිරීම විවිධ ආකාරවලින් බර අඩු කර ගැනීමට උපකාරී වේ.

  • ඔබේ පරිවෘත්තීය වැඩි කරන්න

මිරිස් සහිත ආහාර පිළිබඳ පර්යේෂණ බොහෝමයක් අවධානය යොමු කරන්නේ මිරිස් ගම්මිරිස්වලට ප්‍රබල බලපෑමක් ලබා දෙන සංයෝගය වන කැප්සායිසින් ය. එම පර්යේෂණවලින් සමහරක් සොයාගෙන ඇත්තේ කැප්සායිසින් ශරීරයේ මේදය බිඳ දැමීමට සහ වැඩි ශක්තියක් දහනය කිරීමට ඇති හැකියාව වැඩි කරන බවයි.

  • ඔබේ ආහාර රුචිය පාලනය කරන්න

චිලී සහ අනෙකුත් සැර අධික ආහාර ඔබේ කුසගින්න කෙරෙහි බලපානු ඇත. කුසගින්න පාලනය කරන මොළයේ කොටස වන හයිපොතලමස් මත කැප්සායිසින් ක්‍රියා කරන බවට පර්යේෂණ කිහිපයක් තිබේ එමනිසා ඔබ ඔබේ ආහාර වේලට ටිකක් මිරිස් එකතු කළහොත් ඔබට ඉක්මනින් බඩ පිරෙන්නට පුළුවන්.

  • හෘද සෞඛ්‍යය වැඩි දියුණු කරන්න

ආහාරවල ඇති මේදය බිඳ දැමීමට උපකාර කිරීමෙන් හෘද සෞඛ්‍යය වැඩි දියුණු කරයි. සමහර අධ්‍යයනයන් පෙන්වා දී ඇත්තේ අධික රුධිර පීඩනය, අධික කොලෙස්ටරෝල් සහ දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියාව වැනි රෝග අඩු කළ හැකි බවයි.

  • වේදනාව දරාගැනිමේ හැකියාව වැඩිකරවයි

සැර ආහාර ගැනීමම ඇතැම් විට වේදනාත්ම අත්දැකීමක්. විශේෂඥයින් පවසන්නේ මිරිස් වල අඩංගු කැප්සයිසින් මඟින් මොලයේ වේදනාත්මක හැඟීම් සම්බන්ධයෙන් ක්‍රියාත්මක වන විශේෂ රසායනික සංයුතියක් ඉලක්ක කරමින් ඒවාට යම් බලපෑමක් සිදුකරන බවයි. එහි ප්‍රතිඵලයක් ලෙස මොලය වේදනාත්මක හැඟීම් නොසලකාහැරීමට පටන් ගනියි.

  • ප්‍රතිශක්තිකරණ වැඩි දියුණු කරයි.

සැර ආහාර මඟින් සිරුරට ප්‍රති-ඔක්සිකාරක ගුණයන් ලැබේ. සිරුරේ ලෙඩ රෝග ඇතිකරවන විෂබීජ විනාශ කිරීමේ හැකියාවක් ප්‍රති-ඔක්සිකාරක වල පවතියි.සෙම්ප්‍රතිශ්‍යාව වැනි රෝග වලින් ආරක්ෂා වීමට මිරිස් යෙදු ආහාර පරිභෝජනය වඩාත් උපකාරි වන බව පැවසෙන අතර එම ආහාර වලින් ප්‍රතිශක්තිය වැඩිකිරීම ඊට හේතුවයි.

  • ආයුෂ වැඩි දියුණු වේ.

වර්මොන්ට් විශ්ව විද්‍යාලයේ අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ නිතිපතා මිරිස් අනුභව කරන පුද්ගලයින්ගේ මරණයේ සම්භාවිතාව 13% කින් අඩු බවයි. මේ සඳහා මිරිස් යෙදූ ආහාර වලට කැමති පුද්ගලයින් පමණක් දායක කරගෙන තිබී ඇති අතර වෙනත් අහිතකර සාධක පිලිබඳ විමසීමක් සිදුකර නැත. එබැවින් අහිතකර සෞඛ්‍ය පුරුදු ඇති පුද්ගලයින් සඳහා මිරිස් යෙදූ ආහාර පරිභෝජනයෙන් ප්‍රයෝජනයක් නොමැති විය හැකියි.

  • සීනි පරිභෝජනය අවම කරවයි

අධික සීනි පරිභෝජනය සිරුරට ඉතා අහිතකරයි. නමුත්, සීනී ආහාර වලට ඇති කැමැත්ත අඩු කරගැනීම වගේම සීනි වලින් පාලනය වීම ඉතා අසීරු දෙයක්. විශේෂඥයින් පවසන්නේ ඔබේ ආහාර වලට මිරිස් භාවිතා කිරීම මඟින් ඔබේ සීනි වලට ඇති ආශාව දුරු කිරීමට යම් බලපෑමක් ඇති කල හැකි බවයි.    


ලෝකයේ කොහේ සිටියත් වැදගත් දේ ගැන විස්තර සවිස්තරාත්මකව දැන ගන්න එක් වෙන්න පුවත් WhatsApp සමග 
Join now