ඔබ නිරන්තරයෙන් ආහාරයට ගත යුතු පාස්ලි වල ගුණ ...
පාස්ලි යනු ඇමරිකානු, යුරෝපීය සහ මැද පෙරදිග ආහාර පිසීමේදී බහුලව භාවිතා වන ජනප්රිය ඔසුවකි. සුප්, සලාද සහ මාළු වට්ටෝරු වැනි කෑම වර්ගවල රසය ඉහළ නැංවීමට එය බහුලව භාවිතා වේ. එහි බොහෝ සූපශාස්ත්ර භාවිතයන් හැරුණු විට පාස්ලි ඉතා පෝෂ්යදායී වන අතර බොහෝ ප්රබල සෞඛ්ය ප්රතිලාභ ඇති බව පෙන්වා දී ඇත.
මෙම ලිපිය අධ්යනයෙන් පාස්ලි ඔබේ සෞඛ්යයට ප්රයෝජනවත් වන්නේ කෙසේද යන්න ඔබට දැනගත හැකිය.
පෝෂ්ය පදාර්ථ වලින් පොහොසත් පාස්ලි මේස හැඳි දෙකක් (ග්රෑම් 8) සපයන පෝෂ්ය පදාර්ථ වන්නේ.
- කැලරි - 2%
- විටමින් A - 12%
- විටමින් C - 16%
- විටමින් K - 154%
පාස්ලි වල කැලරි අඩු නමුත් විටමින් A, K සහ C වැනි වැදගත් පෝෂ්ය පදාර්ථ වලින් පොහොසත් ය. විටමින් A යනු ඔබේ ප්රතිශක්තිය සහ අක්ෂි සෞඛ්යය සඳහා ප්රධාන කාර්යභාරයක් ඉටු කරන අත්යවශ්ය පෝෂකයකි. ඊට අමතරව එය ඔබේ සමට වැදගත් වන අතර කුරුලෑ වැනි සමේ තත්ත්වයන් සමග සටන් කළ හැක. පාස්ලි ද විටමින් K හි විශිෂ්ට ප්රභවයකි, අස්ථි සහ හෘද සෞඛ්යයට සහාය වන පෝෂකයකි. ඇත්ත වශයෙන්ම පාස්ලි හැදි දෙකක් (ග්රෑම් 8) ඔබට දිනකට අවශ්ය ප්රමාණයට වඩා වැඩි විටමින් K ලබා දෙයි.
අස්ථි සහ හෘද සෞඛ්යය සඳහා එහි කාර්යභාරය හැරුණු විට නිසි රුධිර කැටි ගැසීම සඳහා විටමින් K අත්යවශ්ය වන අතර අධික රුධිර වහනය වැළැක්වීමට උපකාරී වේ. මීට අමතරව පාස්ලි හෘද සෞඛ්යය වැඩි දියුණු කරන සහ ඔබේ ප්රතිශක්තිකරණ පද්ධතියට අත්යවශ්ය පෝෂ්ය පදාර්ථයක් වන විටමින් C වලින් පිරී ඇත. විටමින් C ප්රබල ප්රතිඔක්සිකාරකයක් ලෙසද ක්රියා කරයි. නිදහස් රැඩිකලුන් ලෙස හඳුන්වන අස්ථායී අණු මගින් ඇති වන හානිවලින් ඔබේ සෛල ආරක්ෂා කරයි. එපමණක්ද නොව පාස්ලි යනු මැග්නීසියම්, පොටෑසියම්, ෆෝලේට්, යකඩ සහ කැල්සියම් යන පෝෂ්ය පදාර්ථවල හොඳ ප්රභවයකි.
රුධිර සීනි වලට එරහිව සටන් කළ හැක.
දියවැඩියාව සෞඛ්ය සම්පන්න නොවන ආහාර වේලක් හෝ ව්යායාම නොමැතිකම හේතුවෙන් රුධිරයේ සීනි මට්ටම ඉහළ යා හැක. අධ්යයනවලින් පෙනී යන්නේ පාස්ලි හි ඇති ප්රතිඔක්සිකාරක මගින් අධික රුධිර සීනි මට්ටම ඵලදායී ලෙස අඩු කළ හැකි බවයි.
නිදසුනක් වශයෙන්, පළමු වර්ගයේ දියවැඩියාව ඇති අය සම්බන්ධයෙන් කරන ලද අධ්යයනයකින් හෙළි වූයේ පාස්ලි සාරය ලබා දී ඇති අයට රුධිර සීනි මට්ටම්වල විශාල අඩුවීමක් සහ පාලන කණ්ඩායමකට සාපේක්ෂව අග්න්යාශයේ ක්රියාකාරිත්වයේ වැඩි දියුණු කිරීම් අත්විඳ ඇති බවයි.
හෘද සෞඛ්යයට ප්රයෝජනවත් විය හැක
හෘදයාබාධ සහ ආඝාත වැනි හෘද රෝග ලොව පුරා සිදුවන මරණවලට ප්රධානතම හේතුවයි. සෞඛ්ය සම්පන්න නොවන ආහාර වේලක්, ව්යායාම නොමැතිකම, දුම්පානය සහ අධික මත්පැන් පානය හෘද රෝග සඳහා දායක විය හැකිය පාස්ලි හි කැරොටිනොයිඩ් ප්රතිඔක්සිකාරක ඇතුළු බොහෝ ශාක සංයෝග අඩංගු වන අතර ඒවා හෘද රෝග අවදානම් සාධක අඩු කිරීමෙන් හෘද සෞඛ්යයට ප්රයෝජනවත් වන බව සොයාගෙන ඇත.
නිදසුනක් වශයෙන් කැරොටිනොයිඩ් බහුල ආහාර නිදන්ගත දැවිල්ල, මෙන්ම ඉහළ රුධිර පීඩනය සහ LDL (නරක) කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම වැනි හෘද රෝග අවදානම් සාධක අඩු කරන බව පෙන්වා දී ඇත. එපමණක්ද නොව ජනගහන අධ්යයනවලින් පෙනී යන්නේ කැරොටිනොයිඩ් බහුල ආහාර මගින් කිරීටක ධමනි රෝග වැනි හෘද රෝග ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කළ හැකි බවයි.
වකුගඩු සෞඛ්යයට උපකාර විය හැක
ඔබේ වකුගඩු යනු ඔබේ රුධිරය නිරන්තරයෙන් පෙරන අපද්රව්ය සහ අමතර ජලය ඉවත් කරන වැදගත් අවයව වන අතර එය ඔබේ මුත්රා සමඟ බැහැර කරයි. පාස්ලි වල ෆ්ලේවනොයිඩ්, කැරොටිනොයිඩ් සහ විටමින් සී ඇතුළු ප්රතිඔක්සිකාරක නිසා ප්රති-ගිනි අවුලුවන ගුණ ඇති බව ද පෙන්වා දී ඇත. මීට අමතරව වකුගඩු රෝග සඳහා ප්රධාන අවදානම් සාධකයක් වන අධි රුධිර පීඩනය අඩු කිරීමෙන් ඔබේ වකුගඩු නිරෝගීව තබා ගැනීමට පාස්ලි උපකාරී වේ.
පාස්ලි දැවිල්ලට එරෙහිව සටන් කිරීමෙන් සහ අධි රුධිර පීඩනය අඩු කිරීමෙන් සහ වකුගඩු ගල් ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කිරීමෙන් ඔබේ වකුගඩු නිරෝගීව තබා ගැනීමට උපකාරී වේ.
වෙනත් ප්රතිලාභ
පාස්ලි පහත දැක්වෙන ආකාරවලින් ඔබේ සෞඛ්යය වැඩි දියුණු කළ හැකිය:
- හානිකර බැක්ටීරියා වලට එරෙහිව සටන් කරයි.
- අස්ථි සෞඛ්යයට ප්රයෝජනවත් විය හැක.
- ප්රතිශක්තිය වැඩි කළ හැක.
- අක්මාවේ සෞඛ්යය වැඩි දියුණු කළ හැකිය.
ඔබේ ආහාර වේලට එකතු කරගත හැකි ක්රම.
පාස්ලි යනු බොහෝ කෑම වර්ග වලට පහසුවෙන් එකතු කළ හැකි බහුකාර්ය ඔසුවකි. ඔබේ ආහාර වේලට එකතු කිරීමට ක්රම කිහිපයක් මෙන්න:
- පැස්ටා හෝ සුප් මත සැරසිලි ලෙස භාවිතා කරන්න.
- කපා සලාද වලට එකතු කරන්න.
- බිත්තර බේක් හෝ frittatas භාවිතා කරන්න.
- පෝෂ්ය පදාර්ථ සහ රසය වැඩි කිරීම සඳහා ස්මූතිස් වලට එකතු කරන්න.
- ගෙදර හැදූ පීසා මත භාවිතා කරන්න.
- ගෙදර හැදූ පාන් වලට එකතු කරන්න.
- ගෙදර හැදූ යුෂ වල භාවිතා කරන්න.
- සුප් සහ ස්ටූ වලට රසය එකතු කරන්න.
- මාළු, කුකුළු මස් සහ මස් කෑම රස කිරීමට භාවිතා කරන්න.
ලෝකයේ කොහේ සිටියත් වැදගත් දේ ගැන විස්තර සවිස්තරාත්මකව දැන ගන්න එක් වෙන්න පුවත් WhatsApp සමග |