හිසකෙස් රකින නෙල්ලි වල ගුණ මෙන්න...

Healthy Food Recipes
By Subodha Aug 19, 2022 04:11 AM GMT
Subodha

Subodha

in රචනා
Report

ලංකාවේ හා ඉන්දියාවේ බොහෝ ප්‍රදේශවල ආයුර්වේදයේදී දේශීය වෙදකමේදී බෙහෙත් නෙල්ලි වලට හිමි වන්නේ ප්‍රමුඛ තැනක්. ඖෂධීය ගුණ මෙන්ම කා අතරත් ජනප්‍රිය පලතුරක් ලෙස නෙල්ලිවලට ඇත්තේ ඉහළ වටිනාකමක්. මෙම බෙහෙත් නෙල්ලි සාමාන්‍ය ව්‍යවහාරයේ නෙල්ලි ලෙසද හදුන්වනු ලබයි. ජීව පදාර්ථ මෙන්ම ඛනිජ පදාර්ථ රැසකින් පරිපූර්ණ නෙල්ලිවල උද්භිද විද්‍යාත්මක නාමය Phylantha emblica වන අතර එය Euphorbiaceae කුලයට අයත් වේ. නෙල්ලිවල සංස්කෘත නාමය ආම්ල නම් වේ. වල් නෙල්ලි, ගම් නෙල්ලි ලෙස නෙල්ලි දෙවර්ගයකි.

බෙහෙත් නෙල්ලි නිතිපතා ආහාරයට ගැනීමෙන් සෙම්ප්‍රතිශ්‍යාව, කැස්ස, උණ සහ වෙනත් ආසාදන වළක්වයි. නෙල්ලි වල ඇති විශාල ප්‍රතිඔක්සිකාරක ප්‍රමාණය පිළිකා සෛල සෑදීමට එරෙහිව සටන් කිරීමට ප්‍රබල වේ. අමු, යුෂ හෝ අච්චාරු ලෙස කල් තබා ගැනීමෙන් ඔබට ඇඹුල් රස විඳින්න පුළුවන්. 

නෙල්ලි ඵල මාංශල ග්රෑම් 100 ක අඩංගු සංයුතිය

ශක්තිය කි. කැලරි

58

ජලය ග්රෑම්

81.3

ප්රෝටීන් ග්රෑම්

0.5

මේදය ග්රෑම්

0.1

කාබෝහයිඩ්රේට ග්රෑම්

13.7

තන්තු ග්රෑම්

3.4

ඛණිජ ලවණ මිලි ග්රෑම්

0.7

කැල්සියම් මිලි ග්රෑම්

50

පොස්පරස් මිලි ග්රෑම්

20

යකඩ මිලි ග්රෑම්

1.2

විටමින් ඒ මයික්රො ග්රෑම්

4.0

තයමින් මයික්රො ග්රෑම්

බෙහෙත් නෙල්ලි වල සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභ දෙස බලමු

1. ප්‍රතිශක්තිය වැඩි කරයි

නෙල්ලි යනු විටමින් C, A, polyphenols, alkaloids සහ flavonoids -quercetin සහ kaempferol වලින් සමන්විත විශිෂ්ට ස්වභාවික ප්‍රතිශක්තිකරණ බූස්ටරයකි. ප්‍රබල ප්‍රතිබැක්ටීරීය සහ ප්‍රති-ගිනි අවුලුවන ගුණ ඇති බවට සාක්ෂි සනාථ කරයි. ආයුර්වේද වෛද්‍ය විද්‍යාවේදී, සුදු රුධිරාණු වැඩි කිරීමටනෙල්ලි බහුලව භාවිතා වන අතර සීතල හා අසාත්මිකතා වැළැක්වීම මගින් ශරීරය විෂ වලින් ආරක්ෂා කිරීමට ක්‍රියා කරයි.

2. රුධිර සීනි නියාමනය කරයි

නෙල්ලි ක්‍රෝමියම් වලින් පොහොසත් වන අතර එය කාබෝහයිඩ්‍රේට් පරිවෘත්තීය නියාමනය කිරීමේ හැකියාව ඇති ඛනිජයක් වන අතර ඉන්සියුලින් ස්‍රාවය කිරීමට බීටා සෛල උත්තේජනය කරයි. ඉන්සියුලින් නිපදවන සෛල වලට හානි වීම වළක්වන අග්න්‍යාශයේ පටක යථා තත්ත්වයට පත් කිරීම සඳහා අත්‍යවශ්‍ය වන විටමින් සී ද එය ගොඩගැසී ඇත. අමු නෙල්ලි නිතිපතා ගැනීමෙන් ඔබේ ශරීරය ඉන්සියුලින් වලට වඩා ප්‍රතිචාර දැක්විය හැක.

3. ආහාර දිරවීම ප්‍රවර්ධනය කරයි

ඔබේ ආහාර වේලට නෙල්ලි එකතු කර ගැනීම විෂහරණය කිරීමට සහ අපද්‍රව්‍ය ඉවත් කිරීමට හොඳ ක්‍රමයකි. නෙල්ලි වල තන්තු වල පොහොසත්කම විශාල වශයෙන් එකතු කරන අතර බඩවැල් චලනය නියාමනය කරයි. ආමාශයික සහ ආහාර ජීර්ණ යුෂ ස්‍රාවය කිරීම උත්තේජනය කිරීමට ද එය ප්‍රයෝජනවත් වන අතර එමඟින් පෝෂ්‍ය පදාර්ථ වඩා හොඳින් භාවිතා කිරීමට උපකාරී වේ. ඔබේ පද්ධතිය පිරිසිදු කිරීමට සහ බඩවැල් සෞඛ්‍යය ප්‍රවර්ධනය කිරීමට උදෑසන පළමු දෙය නෙල්ලි යුෂ පානය කිරීමයි.

4. අක්මාවේ සෞඛ්‍යය වැඩි කරයි

නෙල්ලි යුෂ ප්‍රාණවත් බව ඉහළ නැංවීමට කදිම ක්‍රමයක් වන අතර අක්මාවට ජවයක් ලබාදීමේ හැකියාව ඇත. quercetin, gallic acid, corilagin සහ ellagic අම්ලය වැනි නෙල්ලි වල ඇති ෆයිටොකෙමිකල් ප්‍රමාණය නිදහස් රැඩිකල් ඉවත් කිරීමට සහ ශරීරය ඩෙටොක්සිකරණය කිරීමට උපකාරී වේ.

5. හිසකෙස් රැකවරණය

නෙල්ලි කුඩු බොහෝ හිසකෙස් ආරක්ෂණ නිෂ්පාදනවල ප්‍රධාන අමුද්‍රව්‍යවලින් එකකි, මන්ද එය හිසකෙස් වර්ධනය සහ වර්ණක වැඩි දියුණු කරයි. නෙල්ලි තෙල් බොහෝ ආයුර්වේද හිසකේ සත්කාරක තෙල් සඳහා බහුලව භාවිතා වන අතර, එය ඔබේ හිසකෙස් මූලයට යෙදීමෙන් හිසකෙස් වර්ධනය සහ වර්ණය ප්‍රවර්ධනය කරයි. නෙල්ලි වල ඇති කැරොටින්, යකඩ සහ ප්‍රතිඔක්සිකාරක පොහොසත්කම නිසා කෙස් කළඹට වන හානිය වළක්වන අතර හිසකෙස් ගැලවී යාමේ හා තට්ටය ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කරයි.

6. මළබද්ධය සමනය කරනවා

මළබද්ධය ගර්භණි කාලය තුළ සුලබ තත්වයක්. නෙල්ලි වල ඇති ජීරණය පහසු කරන ෆයිබර් අඩංගු නිසා වැසිකිළි යාම පහසු කරමින් මස්පිඩු සැහැල්ලු කරනවා. ඉන් ඔබට පහසුවක් දැනෙනවා.

7. අඩු වයසින් දරුවන් ඇති වීමේ අවධානම අඩු කරනවා

නිතර නෙල්ලි කෑම නිසා අඩු වයසින් දරුවන් ඇති වීමේ අවධානම අඩු කරන අතර ඉපදෙන දරුවාගේ බුද්ධි මට්ටම වර්ධනය කරනවා. ඒ වගේම දරුවා ඉපදුනු පසු මවට මව් කිරි නිෂ්පාදනයට ද උදවු වෙනවා.


ලෝකයේ කොහේ සිටියත් වැදගත් දේ ගැන විස්තර සවිස්තරාත්මකව දැන ගන්න එක් වෙන්න පුවත් WhatsApp සමග 
Join now