පොස්පරස් යනු කුමක්ද? අපට එය අවශ්‍ය වන්නේ ඇයි?

By Subodha Jun 25, 2022 09:50 AM GMT
Subodha

Subodha

in රචනා
Report

කැල්සියම් වලට පසු අපගේ ශරීරයේ බහුලවම ඇති ඛනිජය වන්නේ පොස්පරස් ය. ශරීරයේ පොස්පරස් ග්රෑම් 400-700 ක් පමණ අඩංගු වේ. කැල්සියම් මෙන්, එයින් වැඩි ප්‍රමාණයක් අස්ථි හා දත් වල පවතින අතර ඉතිරිය මෘදු පටක සහ ශරීර තරලවල පවතී. එහි බහුලත්වය පෙන්නුම් කරන පරිදි එය වැදගත් ඛනිජයකි. එය අපගේ ශරීරයේ විවිධ වැදගත් කාර්යයන් සහ කාර්යයන් ඉටු කරන නිසා අපට එය අවශ්‍ය වේ.

පොස්පරස් අපගේ ශරීරයේ සිදු කරන කාර්යයන් මේවාය.

1. අස්ථි සහ දත් වර්ධනය

2. ශරීරයේ ක්රියාවලීන් නියාමනය කිරීම

3. මේද ප්‍රවාහනය

4. කෝඑන්සයිම සෑදීම

5. ජානමය ද්රව්ය සංශ්ලේෂණය

6. බලශක්ති ගබඩා කිරීම

7. ඔබේ ශරීරයේ සියලුම සෛලවල හැඩය සහ ස්ථිරභාවය පවත්වා ගැනීමට. 

නිරෝගී පුද්ගලයින්ට දිනකට පොස්පරස් 1600 සිට 2000 mg දක්වා පරිභෝජනය කළ හැකිය. වකුගඩු රෝගයෙන් පෙළෙන පුද්ගලයින් මෙම ප්‍රමාණයෙන් අඩක් එනම් 800-1000 mg පරිභෝජනය කළ යුතුය.

අධික පොස්පරස් සහිත ආහාර වර්ග -

1. සෝයා බෝංචි

2. බිත්තර

3. ගෙඩි

4. කිරි සහ යෝගට්

5. බෝංචි සහ පරිප්පු

6. කුකුළු නිෂ්පාදන

7. චොකලට්

8. මාළු

9. කකුළුවන්, කකුළුවන් සහ ක්ලැම්ස්

10. සම්පූර්ණ ධාන්ය

11. චීස්

12. රතු මස්

13. අවයව මස්

14. එළවළු

15. අල

කිසිවක් ඕනෑවට වඩා හොඳ විය නොහැක. ඔබ යම් වකුගඩු රෝගයකින් පෙළෙන්නේ නම්, ඔබ පොස්පරස් ගැනීම ගැන වඩාත් සැලකිලිමත් විය යුතුය. පොස්පරස් අධික ලෙස සමුච්චය වීම කැල්සියම්: පොස්පරස් අනුපාතයෙහි අසමතුලිතතාවයක් ඇති කළ හැකිය. මෙය ඔබට හානිකර විය හැක. 

ලෝකයේ කොහේ සිටියත් වැදගත් දේ ගැන විස්තර සවිස්තරාත්මකව දැන ගන්න එක් වෙන්න පුවත් WhatsApp සමග 
Join now