ඔබ සහල් පරිභෝජනය කරන්නෙහිද.. මෙන්න ඔබත් නොදැන ඔබට ලැබෙන සෞඛ්ය ප්රථිලාභ...
සහල් නියත වශයෙන්ම Oryza sativa (ආසියානු සහල්) හෝ Oryza glaberrima (අප්රිකානු සහල්) ප්රභේදවල බීජ වේ. ප්රධාන ධාන්යයක් ලෙස එය ලෝක මිනිස් ජනගහනයෙන් විශාල කොටසකට, විශේෂයෙන් ආසියාවේ බහුලවම ආහාරයට ගන්නා ප්රධාන ආහාරය වේ. එය FAOSTAT 2012 දත්ත වලට අනුව උක් සහ බඩ ඉරිඟු වලට පසුව, ලොව පුරා තුන්වන ඉහළම නිෂ්පාදනය සමඟ කෘෂිකාර්මික භාණ්ඩය වේ. බඩ ඉරිඟු භෝග වලින් විශාල කොටසක් මිනිස් පරිභෝජනයට අමතරව අරමුණු සඳහා සංවර්ධනය කර ඇති බැවින්, සහල් මිනිස් පෝෂණය මෙන්ම කැලරි ප්රමාණය සම්බන්ධයෙන් අත්යවශ්ය ධාන්යයක් වන අතර, මිනිසුන් විසින් ලොව පුරා ආහාරයට ගන්නා කැලරි වලින් පහෙන් එකකට වඩා වැඩි ප්රමාණයක් ලබා දෙයි.
චීන පුරාවෘත්තයන් සහල් ගෘහාශ්රිතකරණයට ආරෝපණය කරන්නේ චීනයේ පුරාවෘත්ත අධිරාජ්යයා මෙන්ම චීන කෘෂිකර්මාන්තයේ නව නිපැයුම්කරු වන ෂෙනොං වෙත ය. මීට වසර 8,200-13,500 කට පෙර චීනයේ පර්ල් ගංගා නිම්න ප්රදේශයේ එක් ගෘහාශ්රිතකරණයකින් සහල් හටගන්නා බව ජානමය සාක්ෂි මගින් පෙන්නුම් කර ඇත. චීනයේ යැංසි ගංගා නිම්න ප්රදේශය තුළ සහල් වගා කර ඇති බවට පුරාවිද්යාත්මක සාක්ෂි මගින් කලින් නිර්දේශ කර තිබුණි. නැගෙනහිර ආසියාවෙන් සහල් අග්නිදිග සහ දකුණු ආසියාවට ව්යාප්ත විය. බටහිර ආසියාව විසින් යුරෝපයට සහල් ගෙන එන ලද අතර යුරෝපීය ජනපදකරණය මගින් ඇමරිකාවට ද ගෙන එන ලදී.
සහල් විවිධ හැඩයන්ගෙන්, වර්ණවලින් මෙන්ම හැඩවලින්ද පැමිණේ. සහල් වර්ග බොහොමයක් ඇති අතර සූපශාස්ත්ර තේරීම් කලාපීය වශයෙන් වෙනස් වීමේ ප්රවණතාවක් ඇත. ඈත පෙරදිග හෝ ස්පාඤ්ඤය වැනි ඇතැම් ප්රදේශවල, මෘදු මෙන්ම ඇලෙන සුළු වර්ග සඳහා මනාප පවතී.
සහල්වල සෞඛ්යමය වාසි සමන්විත වන්නේ
- මිනිස් සිරුරට විටමින් B1 වැදගත් ප්රභවයක් ලබා දෙන අතරම වේගවත් මෙන්ම ක්ෂණික ශක්තියක් ලබා දීම,
- බඩවැල් චලනය පාලනය කිරීම සහ වැඩිදියුණු කිරීම,
- රුධිර ග්ලූකෝස් මට්ටම ශක්තිමත් කිරීම සහ වයසට යාමේ ක්රියාවලිය මන්දගාමී කිරීම වැනි හැකියාවයි.
- සමේ සෞඛ්යය වැඩි දියුණු කිරීම,
- පරිවෘත්තීය ක්රියාවලිය ඉහළ නැංවීම,
- ආහාර දිරවීමට උපකාර කිරීම,
- අධි රුධිර පීඩනය අඩු කිරීම,
- බර අඩු කර ගැනීමේ ප්රයත්නයන්ට සහාය වීම,
- ආරක්ෂක යාන්ත්රණයන් වැඩි දියුණු කිරීම
- අතීසාරය, පිළිකා මෙන්ම හෘද වාහිනී රෝගවලින් ආරක්ෂාව සැපයීමේ හැකියාව
තවත් විවිධ වාසි වලින් සමන්විත වේ. ලොව පුරා බොහෝ සංස්කෘතික ආහාරවල සහල් සැබවින්ම අත්යවශ්ය ආහාරයක් වන අතර එය ලෝක ජනගහනයෙන් අඩකට වඩා පෝෂණය කරන අත්යවශ්ය ධාන්ය බෝගයක් ද වේ.