පේර ආහාරයට ගැනීමෙන් ලැබෙන සෞඛ්ය ප්රතිලාභ 5ක් මෙන්න...
පේර යනු බොහෝ නිවර්තන සහ උපනිවර්තන කලාපවල වැවෙන සාමාන්ය නිවර්තන පලතුරකි, නමුත් මෙක්සිකෝව, මධ්යම ඇමරිකාව, කැරිබියන් සහ උතුරු දකුණු ඇමරිකාවට ආවේණික වේ. පේර වසන්තයේ ආරම්භයේ සිට ශීත ඍතුව දක්වා පවතී. විටමින් සී සහ ෆෝලේට් බහුල ප්රභවයකි. බොහෝ අය කියා සිටින්නේ එය සෞඛ්ය සම්පන්න ගැබ් ගැනීමක් ප්රවර්ධනය කරන අතර සාරවත් බව වැඩි කරන බවයි.
1 සමේ සෞඛ්යය වැඩි දියුණු කළ හැකිය
පේර වල වයස්ගත වීම වැළැක්වීමේ ගුණ ඇත. විටමින් A සහ C සහ කැරොටින් සහ ලයිකොපීන් වැනි ප්රතිඔක්සිකාරක සම රැලි වැටීමෙන් ආරක්ෂා කරයි. පේර වල ඇති අධික කහට ගුණ නිසා මුහුණේ මාංශ පේශී ද තද කරයි. සමේ දීප්තිය ලබා ගැනීම සඳහා පේර සහ එහි කොළ සාරය සමෙහි ආලේප කළ හැකිය. පළතුරු වල ඇති විටමින් K සමේ අවපැහැ ගැන්වීම, අඳුරු කව, රතු පැහැය සහ කුරුලෑ කෝපයෙන් මිදීමට උපකාරී වේ.
2 ප්රතිශක්තිය වර්ධකයක් ලෙස ක්රියා කරයි
බොහෝ පලතුරු මෙන්ම පේර වලද විටමින් සී බහුලය. එක් පේර ගෙඩියක දෛනික විටමින් සී ලබා ගැනීම මෙන් දෙගුණයක් පමණ ලබා දෙයි, එය තැඹිලි ගෙඩියකින් ලබා දෙන ප්රමාණය මෙන් දෙගුණයක් වේ. විටමින් C සෙම්ප්රතිශ්යාවේ කාලසීමාව අඩු කරන බව ද සොයාගෙන ඇත. එය ආසාදන ඇති කළ හැකි බැක්ටීරියා සහ වෛරස් විනාශ කිරීමට ද උපකාරී වන අතර එමඟින් ඔබව රෝග කාරක ප්රහාරවලින් ආරක්ෂා කරයි.
3 බඩවැල් සෞඛ්යය පවත්වා ගැනීමට උපකාරී වේ
දිනකට එක් පේර ගෙඩියක් නිර්දේශිත දෛනික තන්තු ප්රමාණයෙන් 12%ක් පමණ සපුරාලයි. මෙම තන්තු පොහොසත්කම නිසා පේර ආහාර ජීර්ණ පද්ධතියට බෙහෙවින් ප්රයෝජනවත් වේ. ආහාරයට ගතහැකි පේර ඇට හොඳ විරේකයක් ලෙස ක්රියා කරන අතර සෞඛ්ය සම්පන්න බඩවැල් චලනයන් ඇති කිරීමට උපකාරී වේ. මලබද්ධයෙන් පෙළෙන අයට පේරවලින් බොහෝ සෙයින් ප්රයෝජන ගත හැකිය. පේර කොළ සාරය ක්ෂුද්ර ජීවී නාශකයක් වන අතර පාචනය වැළැක්විය හැකිය.
4 බර අඩු කර ගැනීමට උපකාරී වේ
පේර ඔබේ පරිවෘත්තීය ක්රියාවලිය නියාමනය කිරීමෙන් බර අඩු කර ගැනීමට උපකාරී වේ. එය සෞඛ්ය සම්පන්න සහ තෘප්තිමත් කෙටි ආහාරයක් වන බැවින්, එය ඔබේ බඩ ඉක්මනින් සංතෘප්ත කරයි, එමඟින් කුසගින්න අඩු කරයි. එපමණක්ද නොව, පේර වල තන්තු විශාල ප්රමාණයක් අඩංගු වන නමුත් අඩු කැලරි ප්රමාණයක් ඇත. අමු පේර වල අනෙකුත් පලතුරු කිහිපයකට සාපේක්ෂව ඉතා අඩු සීනි අඩංගු වේ. එමනිසා, ඔවුන් දියවැඩියා හිතකාමී වේ.
5 හදවත නිරෝගීව තබයි
පේර ශරීරයේ සෝඩියම් සහ පොටෑසියම් සමතුලිතතාවය වැඩි දියුණු කරයි, අධි රුධිර පීඩනයෙන් පෙළෙන පුද්ගලයින්ගේ රුධිර පීඩනය නියාමනය කරයි. මෙම පලතුරු හෘද රෝග සඳහා මූලික හේතුව වන නරක කොලෙස්ටරෝල් (LDL) මට්ටම අඩු කිරීමට ද උපකාරී වේ. පේර හොඳ කොලෙස්ටරෝල් (HDL) මට්ටම ද ඉහළ නංවයි. පොටෑසියම් සහ ද්රාව්ය තන්තු වැඩි ප්රමාණයක් ද හදවත නිරෝගීව තබා ගැනීමට දායක වේ.