ඔබ පොල් ආහාරයට ගන්නවාද එසේනම් මෙන්න ඔබට නොමිලේ ලැබෙන දේ..

World Health Organization Ministry of Health Sri Lanka Healthy Food Recipes
By Subodha May 23, 2022 06:11 AM GMT
Subodha

Subodha

in රචනා
Report

වසර ගණනාවක් පුරා, පොල් යනු අපගේ දෛනික ආහාරපානවල රූපලාවන්‍ය ක්‍රම සඳහා භාවිතා කරන ලද ආහාර ද්‍රව්‍යයක් බවට පත්ව ඇත, අද වන විට ලොව පුරා පොල් සඳහා ඉල්ලුමක් පවතී. පොල් යනු රසවත් පමණක් නොව, ඒවා ඉතා පෝෂ්‍යදායී වන අතර සෞඛ්‍ය සම්පන්නව සිටීමට සෑම කෙනෙකුම ඔවුන්ගේ ආහාර වේලෙහි කොටසක් බවට පත් කළ යුතුය. පොල් ප්‍රධාන ආහාර ප්‍රභවයක් ලෙස ප්‍රසිද්ධ වන අතර කෙනෙකුගේ ප්‍රතිශක්තිය ඉහළ නැංවීම සඳහා ඉතා ප්‍රයෝජනවත් වේ. අද අපි බලන්නේ පොල් ආහාරයට ගැනීමෙන් ලැබෙන බොහෝ ප්‍රයෝජන සහ අප සැවොම මෙම සුපිරි පලතුර අපගේ දෛනික ආහාර වේලෙහි කොටසක් කර ගත යුත්තේ ඇයිද යන්නයි. 

පොල් සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභ ලබා දෙන බලාගාරයක් ලෙස හැඳින්වේ. ඒවා කෙනෙකුගේ ප්‍රතිශක්තිය ඉහළ නැංවීමට දන්නා අතර ප්‍රති-දිලීර, ප්‍රතිවෛරස්, ප්‍රති-පරපෝෂිත සහ ප්‍රතිබැක්ටීරීය ගුණ ද අඩංගු වේ. අමු පොල්, පොල්තෙල්, පොල් කිරි, පොල් බටර්, පොල් වතුර ආදී විවිධ ආකාරවලින් ඔබට පොල් පරිභෝජනය කළ හැකිය. උගුරේ ආසාදන, පටිපණු, ගොනෝරියා, ආහාර ජීර්ණ ගැටළු, ඉන්ෆ්ලුවෙන්සා වැනි රෝග රැසකට ප්‍රතිකාර කිරීමට පොල් උපකාරී වේ. , උකුණන්, giardia, බ්රොන්කයිටිස් සහ තවත් බොහෝ රෝග. ඔබේ සෞඛ්‍යයට පොල් ලබා දෙන විශ්මිත සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභ කිහිපයක් අපි බලමු.

1.පොල් දියවැඩියාව පාලනය කිරීමට උපකාරී වේ

පොල් ඔබේ ශරීරයේ ඉන්සියුලින් ස්‍රාවය වැඩි දියුණු කරන බව දන්නා අතර රුධිර ග්ලූකෝස් භාවිතය ද වැඩි කරයි, එමඟින් දියවැඩියාව පාලනය කිරීමට උපකාරී වේ. ඇත්ත වශයෙන්ම, පොල් ආහාරයට ගැනීමෙන් ශරීරයේ රුධිර සීනි පාලනය කරන හෝමෝන කෙරෙහි ධනාත්මක බලපෑමක් ඇති කිරීමෙන් දියවැඩියාව පාලනය කිරීමටද උපකාරී වේ. මේ නිසා, රුධිරයේ සීනි මට්ටම ඉහළ යාම මන්දගාමී වන අතර, මෙය පුද්ගලයෙකුගේ ග්ලයිසමික් ​​​​තෘෂ්ණාව අඩු කිරීමට ද උපකාරී වේ. පොල් ඉක්මනින් ජීර්ණය කිරීමට හේතු වන අතර බඩවැල් සහ ආහාර ජීර්ණ ආබාධ සමඟ සම්බන්ධ අනෙකුත් රෝග ලක්ෂණ කෙරෙහි ධනාත්මක බලපෑමක් ඇති කරයි. පොල් ශරීරයේ පෝෂ්‍ය පදාර්ථ හා ඛනිජ ලවණ අවශෝෂණය කර ගැනීමට උපකාරී වන අතරම ඔබේ ශරීරයට අවශ්‍ය ආහාර තන්තු ප්‍රමාණය ද සපයයි.

2.පොල් තන්තු අන්තර්ගතයෙන් පොහොසත් ය

පොල් වලට ආහාරමය තන්තු වලින් පොහොසත් වන අතර ඔබේ ශරීරයට දෛනිකව අවශ්‍ය තන්තු වලින් 60% කට වඩා ලබා දිය හැක. පොල් වලින් ලැබෙන තන්තු ග්ලූකෝස් මුදා හැරීම මන්දගාමී කරන අතරම, ග්ලූකෝස් සෛල වෙත ප්‍රවාහනය කරයි, එහිදී එය පහසුවෙන් ශක්තිය බවට පරිවර්තනය වේ. මේ අනුව, පොල් ආහාරයට ගැනීමෙන් අග්න්‍යාශයේ ආතතිය සමනය වන අතර නැවත දියවැඩියාව වැළඳීමේ අවදානම අඩු කරයි.

3.පොල් ආහාරයට ගැනීමෙන් ඔබේ ප්‍රතිශක්තිය ඉහළ නැංවිය හැකියි

පොල් යනු ඔබේ ප්‍රතිශක්තිකරණ පද්ධතිය ඉහළ නැංවීම සඳහා විශිෂ්ට ප්‍රභවයකි. පොල් වල දිලීර නාශක, ප්‍රතිවෛරස්, ප්‍රති-පරපෝෂිත සහ ප්‍රතිබැක්ටීරීය ගුණ ඇත. මේ නිසා පොල් ආහාරයට ගැනීමෙන් බැක්ටීරියා සහ වෛරස් වර්ග කිහිපයකට ශරීරයේ ප්‍රතිරෝධය ගොඩනගා ගත හැකිය. ඕනෑම ආකාරයක පොල් ආහාරයට ගැනීමෙන් බ්‍රොන්කයිටිස්, උගුරේ ආසාදන, මුත්‍රා ආසාදන, පටි පණුවන් මගින් ඇතිවන ආසාදන සහ ක්ෂුද්‍ර ජීවීන් නිසා ඇති වන රෝග රැසකට ප්‍රතිකාර කළ හැකි බව දන්නා කරුණකි.

4. පොල් වයසට යාමේ ක්‍රියාවලියට එරෙහිව සටන් කිරීමට උපකාරී වේ

පොල් වල වයසට යාම වැළැක්වීමේ ක්‍රියාව බොහෝ දෙනෙකුට විශාල සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභයකි. ඔබට වයසට යාමේ අතුරු ආබාධ සමඟ සටන් කිරීමට අවශ්‍ය නම්, ඔබේ ආහාර වේලට එකතු කර ගැනීමට පොල් කදිම තේරීමකි. පොල් වල සයිටොකිනින්, ට්‍රාන්ස්-සීටින් සහ කිනෙටීන් බහුල වන අතර ඒවා වයස්ගත වීම වළක්වන, පිළිකා කාරක සහ ත්‍රොම්බොටික් ගුණ ඇති බැවින් ශරීරයට විවිධ ආකාරවලින් උපකාර කරයි.

5.පොල් මේදය අඩු කිරීමට උපකාරී වේ

උදර කුහරය තුළ වර්ධනය වන භයානක මේදවලට ප්‍රතිකාර කිරීමේදී පොල් ප්‍රයෝජනවත් බව ද ප්‍රසිද්ධය. උදරයේ ඇති මේද රෝග වර්ග කිහිපයක් සමඟ සම්බන්ධ වී ඇති බැවින් ඒවා භයානක විය හැකිය. ඔබ දිනකට පොල් ග්‍රෑම් 200 ක් පරිභෝජනය කරන්නේ නම්, එය ඔබේ BMI හි සැලකිය යුතු අඩුවීමක් පමණක් නොව, සති 12-15 ක් ඇතුළත ඔබේ ඉණ වට ප්‍රමාණය ද අඩු කළ හැකි බව පර්යේෂණයකින් හෙළි වී තිබේ. මෙය පොල් වල විශිෂ්ට සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභයකි.

6.පොල් ශක්ති මට්ටම් වැඩි කරයි

පොල් ඔබේ ශක්ති මට්ටම ඉහළ නැංවීමට උපකාරී වේ, මන්ද එය ශරීරයේ මේදය දහනය කිරීමට උපකාරී වේ. පොල්තෙල් ට්‍රයිග්ලිසරයිඩ වලින් පොහොසත් වන අතර එය බලශක්ති වියදම 5% කින් පමණ වැඩි කරන බව දන්නා අතර එමඟින් දිගු කාලීනව බර අඩු කර ගැනීමට උපකාරී වේ. පොල් ද ඉතා තෘප්තිමත් වන අතර කුසගින්න අඩු කිරීමට උපකාරී වන අතර නැවතත් බර අඩු කර ගැනීමට උපකාරී වේ. මේද අම්ල කීටෝනයක් ලෙස පරිවෘත්තීය වන ආකාරය අනුව පොල් ක්‍රියා කරන අතර එමඟින් කුසගින්න අඩු කරයි. ඇත්ත වශයෙන්ම, අධ්‍යයනවලින් සොයාගෙන ඇත්තේ පොල් එහි ඕනෑම ආකාරයක නිතිපතා පරිභෝජනය කරන පුද්ගලයින්ට හයිපොග්ලිසිමියා හි කිසිදු බලපෑමක් නොමැතිව පැය ගණනාවක් ආහාර නොගෙන සිටිය හැකි බවයි. නිදන්ගත තෙහෙට්ටුව අඩු කිරීමට ද පොල් උපකාරී වේ.

7. අපස්මාරයට ප්‍රතිකාර කරයි

පොල් යනු කීටොජනික් ආහාර වේලක කොටසකි, මූලික වශයෙන් කාබෝහයිඩ්‍රේට් අඩු ආහාර වේලක් වන අතර එය විවිධ රෝග සහ තත්වයන්ට ප්‍රතිකාර කරන බව දන්නා කරුණකි. ඇත්ත වශයෙන්ම, මේ නිසා කුඩා දරුවන්ගේ අපස්මාරයට ප්‍රතිකාර කිරීමේදී පොල් ගෙඩිය ඵලදායී බව සොයාගෙන ඇත. පොල් ආහාරයට ගැනීමෙන් රුධිර ප්‍රවාහයේ කීටෝන ශරීර සාන්ද්‍රණය වැඩි වන අතර එමඟින් අපස්මාරයෙන් පෙළෙන ළමුන් තුළ අල්ලා ගැනීමේ වේගය අඩු වේ. කෙසේ වෙතත්, පොල් වල මෙම සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභය ස්ථිරව තහවුරු කිරීමට තව දුරටත් පර්යේෂණ අවශ්‍ය වේ.

8.පොල් මේදය අඩු කිරීමට උපකාරී වේ

උදර කුහරය තුළ වර්ධනය වන භයානක මේදවලට ප්‍රතිකාර කිරීමේදී පොල් ප්‍රයෝජනවත් බව ද ප්‍රසිද්ධය. උදරයේ ඇති මේද රෝග වර්ග කිහිපයක් සමඟ සම්බන්ධ වී ඇති බැවින් ඒවා භයානක විය හැකිය. ඔබ දිනකට පොල් ග්‍රෑම් 200 ක් පරිභෝජනය කරන්නේ නම්, එය ඔබේ BMI හි සැලකිය යුතු අඩුවීමක් පමණක් නොව, සති 12-15 ක් ඇතුළත ඔබේ ඉණ වට ප්‍රමාණය ද අඩු කළ හැකි බව පර්යේෂණයකින් හෙළි වී තිබේ. මෙය පොල් වල විශිෂ්ට සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභයකි.

9.පොල් ශක්ති මට්ටම් වැඩි කරයි

පොල් ඔබේ ශක්ති මට්ටම ඉහළ නැංවීමට උපකාරී වේ, මන්ද එය ශරීරයේ මේදය දහනය කිරීමට උපකාරී වේ. පොල්තෙල් ට්‍රයිග්ලිසරයිඩ වලින් පොහොසත් වන අතර එය බලශක්ති වියදම 5% කින් පමණ වැඩි කරන බව දන්නා අතර එමඟින් දිගු කාලීනව බර අඩු කර ගැනීමට උපකාරී වේ. පොල් ද ඉතා තෘප්තිමත් වන අතර කුසගින්න අඩු කිරීමට උපකාරී වන අතර නැවතත් බර අඩු කර ගැනීමට උපකාරී වේ. මේද අම්ල කීටෝනයක් ලෙස පරිවෘත්තීය වන ආකාරය අනුව පොල් ක්‍රියා කරන අතර එමඟින් කුසගින්න අඩු කරයි. ඇත්ත වශයෙන්ම, අධ්‍යයනවලින් සොයාගෙන ඇත්තේ පොල් එහි ඕනෑම ආකාරයක නිතිපතා පරිභෝජනය කරන පුද්ගලයින්ට හයිපොග්ලිසිමියා හි කිසිදු බලපෑමක් නොමැතිව පැය ගණනාවක් ආහාර නොගෙන සිටිය හැකි බවයි. නිදන්ගත තෙහෙට්ටුව අඩු කිරීමට ද පොල් උපකාරී වේ.

10. අපස්මාරයට ප්‍රතිකාර කරයි

පොල් යනු කීටොජනික් ආහාර වේලක කොටසකි, මූලික වශයෙන් කාබෝහයිඩ්‍රේට් අඩු ආහාර වේලක් වන අතර එය විවිධ රෝග සහ තත්වයන්ට ප්‍රතිකාර කරන බව දන්නා කරුණකි. ඇත්ත වශයෙන්ම, මේ නිසා කුඩා දරුවන්ගේ අපස්මාරයට ප්‍රතිකාර කිරීමේදී පොල් ගෙඩිය ඵලදායී බව සොයාගෙන ඇත. පොල් ආහාරයට ගැනීමෙන් රුධිර ප්‍රවාහයේ කීටෝන ශරීර සාන්ද්‍රණය වැඩි වන අතර එමඟින් අපස්මාරයෙන් පෙළෙන ළමුන් තුළ අල්ලා ගැනීමේ වේගය අඩු වේ. කෙසේ වෙතත්, පොල් වල මෙම සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභය ස්ථිරව තහවුරු කිරීමට තව දුරටත් පර්යේෂණ අවශ්‍ය වේ.