කුරුලෑ වලින් මිදීමට ඔබ නොගත යුතු ආහාර ගැන ඔබ දන්නවාද...?
නව යොවුන් වියේදී හෝමෝන වෙනස්කම් බහුලව දක්නට ලැබෙන අතර යෞවනයන් ශාරීරික හෝ චිත්තවේගීය මට්ටමින් අභියෝග කිහිපයකට මුහුණ දෙයි. නව යොවුන් වියේ මුහුණු වල වෙනස්කම් ද බොහෝමයක් සිදු වේ. ඒ හොඳ කිහිපයක් සහ නරක කිහිපයක් වශයෙනි. ඒ අතරින් ප්රධානම සිදුවන වෙනස් කමක් තමයි මේ කුරුලෑ කියලා කියන්නේ.
මුහුණේ ඇති වන කුරුලෑ ගැටිති යනු වැඩිවිය පැමිණීමට පෙර නව යොවුන් වියේ සහ ගැහැණු ළමයින් මුහුණ දෙන පොදු ගැටළුවකි. එය සක්රීය හෝමෝන නිසා ඇති වන අතර එය sebaceous ග්රන්ථිය මඟින් ස්රාවය කරන විෂ ද්රව්ය සහ අතිරික්ත තෙල් ඉවත් කිරීමට ද කරන ලද ඇඟවීමකි. අධික තෙල් නිසා සමේ මැරුණු සෛල එකට ගැටී කුරුලෑ ඇතිවේ.
ඔබේ සමේ සෞඛ්යය යනු ඔබ ගන්නා ආහාරයේ ප්රතිබිම්බයයි. ඔබට සිත් ඇදගන්නා සුළු සහ දෝෂ රහිත සමක් තිබීම ඔබ භාවිතා කරන රූපලාවන්ය නිෂ්පාදන සඳහා පමණක් නොව ගන්නා ආහාර ගැනද ඔබ අවදානය යොමු කල යුතුය. ඔබ තෝරා ගන්නා ආහාර කුරුලෑ සුව කිරීමට උපකාරී වන අතර සමහර ආහාර මගින් කුරුලෑ වැඩි විමද සිදුවන බව මතක තබා ගන්න.
කුරුලෑ වළක්වා ගැනීමට ආහාර
1. ඔබේ ප්රෝබියොටික් වැඩි කරන්න
ප්රෝබියොටික් යනු ඔබේ බඩවැල් හානිකර බැක්ටීරියා වලින් ආරක්ෂා කරන සහ කුරුලෑ සහ අනෙකුත් සමේ ගැටළු ඇති කළ හැකි දැවිල්ලට එරෙහිව සටන් කරන ආහාර වේ. යෝගට්, මිසෝ සුප් සහ පැසුණු එළවළු වැනි ප්රෝබියොටික් ආහාර කුරුලෑ වලට එරෙහිව පළමු පෙළ ආරක්ෂාවක් ලෙස ක්රියා කරයි. ප්රෝබියොටික් ආහාර ඔබේ බඩවැල් සෞඛ්යය යථා තත්වයට පත් කරන විට ඔබේ සම එහි දීප්තිය පිළිබිඹු කිරීමට පටන් ගනී.
2. ඔමේගා 3 මේද ආහාර වැඩිපුර එකතු කරන්න
ඔමේගා 3 මේද සහිත ආහාර දැවිල්ලට එරෙහිව සටන් කිරීමට සහ කුරුලෑ සුව කළ හැකි හොඳ මේද ලෙස සැලකේ. අතුරු ආබාධ ඇති විය හැකි ඖෂධ මෙන් නොව ඔමේගා 3 මේද ආහාර හොඳ තේරීමක් වේ. ඔමේගා 3 මේද ආහාරවලින් සමහරක් සැමන්, ටූනා, ට්රවුට්, ආමන්ඩ්, හණ ඇට සහ walnuts යන සියල්ලම කුරුලෑ ඇතිවීම අඩු කිරීමට සහ ඉවත් කිරීමට ආරක්ෂිත සහ සෞඛ්ය සම්පන්න ක්රම වේ. එසේම අවම වශයෙන් සතියකට දෙවරක්වත් ඔබේ ආහාර වේලට මාළු එකතු කරන්න.
3. සින්ක් සමඟ බල ගැන්වීම
සින්ක් යනු ඉතා වැදගත් ඛනිජයක් වන අතර එය ඵලදායි ආලේපනවලට වඩා හොඳ බව පර්යේෂණ මගින් ඔප්පු කර ඇත. සින්ක් බහුල ආහාර වල කුරුලෑ ඇති කරන බැක්ටීරියා විනාශ කරන ස්වභාවික ප්රති-ගිනි අවුලුවන ගුණ ඇත. ඔබේ සින්ක් ප්රමාණය ඉහළ නැංවීම සඳහා කඩල, බෝංචි, පරිප්පු, වට්ටක්කා ඇට, ඇට වර්ග, බෙල්ලන් සහ රතු මස් වැනි ආහාරවලට එකතු කරන්න.
ඔබ වැළකිය යුතු ආහාර
1. කිරි ආහාර
කිරි, බටර් සහ චීස් වැනි කිරි ආහාරවල ටෙස්ටොස්ටෙරෝන් හෝමෝන ඉහළ ප්රමාණයක් අඩංගු වන අතර එමඟින් තෙල් නිෂ්පාදනය වැඩි කරන අතර කුරුලෑ ඇතිවීමට හේතු වන සිදුරු අවහිර කරයි.
2. සරල කාබෝහයිඩ්රේට්
සරල කාබෝහයිඩ්රේට අත්යවශ්ය පෝෂ්ය පදාර්ථ හා තන්තු වලින් තොරය. පිරිපහදු කළ ආහාර ඕනෑවට වඩා එකතු කිරීම ඔබේ රුධිර ග්ලූකෝස් මට්ටමට බලපාන අතර අතිරික්ත තෙල් නිෂ්පාදනයට මග පාදයි. සුදු පාන්, පිරිපහදු කළ පිටි භාවිතයෙන් සාදන ලද ආහාර, සුදු පැස්ටා සහ පිරිපහදු කළ සීනි වැනි ආහාර සියල්ලම සරල කාබෝහයිඩ්රේට් වලින් පිරී ඇත.
3. සංතෘප්ත මේද
කේක්, පේස්ට්රි, පීසා, සොසේජස් සහ රතු මස් වැනි ආහාරවල ඇති සංතෘප්ත මේද නිසා අධික තෙල් ස්රාවය වන අතර එමඟින් සමේ දැවිල්ල සහ කුරුලෑ ඇති වේ.
4. ලුණු සහිත ආහාර
අතිරික්ත ලුණු එකතු කිරීම ජලය රඳවා තබා ගැනීම, ඉදිමීම සහ ඇස් ඉදිමීමට හේතු වේ. ලුණු නිසා ඇතිවන විජලනයට එරෙහිව සටන් කිරීමට සම උත්සාහ කරන බැවින් තෙල් මට්ටම ඉහළ යාමට ද එය හේතු විය හැක. අච්චාරු චිප්ස්, ලුණු දැමූ ඇට වර්ග සහ සැකසූ මස් වැනි ලුණු සහිත ආහාරවලින් වළකින්න.
ලෝකයේ කොහේ සිටියත් වැදගත් දේ ගැන විස්තර සවිස්තරාත්මකව දැන ගන්න එක් වෙන්න පුවත් WhatsApp සමග |