කිරිදීම උත්තේජනය කිරීම සඳහා හොඳම ආහාර නවය...
ඔබේ අලුත උපන් බිළිඳාට සාත්තු කිරීම ඔබේ දරුවා සමඟ ශක්තිමත් චිත්තවේගීය බැඳීමක් ඇති කර ගැනීමට උපකාරී වන අපූරු ක්රියාවලියකි. දරුවාට මව්කිරි දීමට උත්සාහ කිරීමේදී නව මව්වරුන් බොහෝ විට අභියෝග කිහිපයකට මුහුණ දෙන අතර වඩාත් පොදු ගැටළුව වන්නේ ප්රමාණවත් කිරි නොමැති විමයි. එය තරමක් පොදු සිදුවීමක් වන අතර කිරිදීම උත්තේජනය කරන සහ දරුවාට ප්රමාණවත් තරම් මව්කිරි නිපදවන ස්වභාවික ආහාර තිබේ. මව්කිරි සැපයුම වැඩි කරන ආහාර රාශියක් තිබේ. වෛද්යවරුන් සහ කිරි දෙන විශේෂඥයින් විසින් දැඩි ලෙස නිර්දේශ කරන හොඳම ස්වාභාවික ආහාර ගැන සොයා බලමු.
1.ඕට් මස්
ඕට්ස් යනු කිරිදීම සඳහා විශිෂ්ට ප්රභවයක් වන අතර පහසුවෙන් ජීර්ණය කිරීමට සහ ඉක්මන් ශක්තිය සඳහා තන්තු වලින් පිරී ඇත. එය යකඩ විශාල ප්රභවයක් වන අතර බෙදා හැරීම හේතුවෙන් ඇති වූ අඩු යකඩ මට්ටම් ක්ෂණිකව ප්රතිස්ථාපනය කළ හැකිය. ශරීරයේ යකඩ මට්ටම යථා තත්ත්වයට පත් කිරීම මව්කිරි නිෂ්පාදනය උත්තේජනය කරයි.
කිරි භාජනයකට ඕට් මස් එකතු කරන්න, පලතුරු සමඟ එක රැයකින් ඕට්ස් භාජනයක් රස විඳින්න
2. මහදුරු
මහදුරු හෝ මෙති යනු නව මව්වරුන් සඳහා අත්යවශ්ය අමුද්රව්යයක් වන අතර එය අතීත යුගයේ සිට ප්රායෝගිකව පවතී. එය කිරි සැපයුම වැඩි දියුණු කරනවා පමණක් නොව පශ්චාත් ගර්භණී මල බද්ධයෙන් මිදීමටද ගුණ දායකය. මහදුරු දැන් කැප්සියුලවල ඇත මාත්රාව අනුව එය ගන්න හෝ ඔබේ වෛද්යවරයා සමඟ කතා කරන්න.
මහදුරු ඇට කිහිපයක් ජලය බැස යාමට පෙර එක රැයකින් පොඟවා පසුදා ඒවා අනුභව කරන්න. විශිෂ්ට රසයක් සහ කිරිදීම සඳහා මහදුරු ඇට කිහිපයක් සමඟ ඔබේ කෑම වට්ටෝරු කන්න.
3. අමු පැපොල්
අමු හෝ නොඉදුණු පැපොල් කිරි දීම සඳහා විශිෂ්ට ආහාරයකි. අමු පැපොල් ආහාරයට ගැනීමෙන් ඔක්සිටොසින් මට්ටම වැඩි වන අතර එමඟින් මව්කිරි උත්තේජනය කරයි. අමු පැපොල් තෙල් ස්වල්පයක්, තඩ්කා දමා, ලුණු සහ මිරිස් කුඩු සමග පදම් කර උයන්න. මෙම රසවත් ව්යංජනය ඔබට වැඩි යමක් ඉල්ලා සිටින අතර වඩා හොඳින් කිරි දීමට උපකාරී වේ.
4.සුදුළූණු
සුදුළූණු යනු කිරි දෙන කාලය සඳහා පමණක් නොව එහි ඇති දැවැන්ත සෞඛ්ය ප්රතිලාභ සඳහාද නව මව්වරුන් සඳහා වඩාත්ම නිර්දේශිත ආහාර ද්රව්ය වේ. අධ්යයනවලට අනුව කිරි දෙන මව්වරුන්ට සුදුළූණු ආහාරයට ගැනීමෙන් පසු වැඩි කාලයක් තම ළදරුවන්ට මව්කිරි දිය හැකිය. සුදුළූණු විටමින්, ඛනිජ සහ ඇමයිනෝ අම්ල වලින් පිරී ඇති අතර සුදුළූණු වල තියුණු සුවඳ ළදරුවන් වැඩිපුර කිරි පානය කිරීමට ආකර්ෂණය කරයි.
කෙසේ වෙතත් සමහර කුඩා ළදරුවන් සුදුළූණු සුවඳට අකමැති විය හැකි අතර එය කිරි පානය කිරීමේදී ඔවුන් කලබල විය හැක.
5.බාර්ලි
අලුත උපන් මව්වරුන්ගේ බඩ සන්සුන් කිරීමට සහ කිරිදීම වැඩි කිරීමට බාර්ලි බීජ බෙහෙවින් නිර්දේශ කෙරේ. බාර්ලි බොහෝ ලැක්ටොජනික් බීම වල ප්රධාන අමුද්රව්ය වන අතර මව්කිරි සැපයුම වැඩි කිරීම සඳහා ප්රසිද්ධය. බාර්ලි බීජ උණු වතුරේ තම්බා ගන්න. බීජ ඉවතට ගන්න. සජලනය වීමට සහ ඔබේ කිරි දෙන අවශ්යතා සපුරාලීමට දවස පුරා ජලය පානය කරන්න.
6.මුරුංගා
පසුගිය දශකය තුළ මුරුංගා සායනික අත්හදා බැලීම් ගණනාවකින් විද්යාත්මකව ඔප්පු කර ඇත. පර්යේෂණයට අනුව කිරි දෙන මව්වරුන්ගේ prolactin (මව්කිරි නිෂ්පාදනය සඳහා වගකිව යුතු ඔබේ ශරීරයේ හෝමෝනය) මට්ටම උත්තේජනය කිරීමට Moringa බලපෑමක් ඇති කරයි. එය මව්කිරි සැපයුම වැඩි කරයි.
මුරුංගා කොල වියලා කුඩු කොට තේ ආකාරයෙන් ද ලබා ගත හැකිය.
7. ජලය
මව්කිරි නිෂ්පාදනය වැඩි කිරීමට කුමක් කළ යුතුද යන්න සලකා බලන විට මිනිසුන් බොහෝ විට ජලය නොසලකා හරිති. කිරි දෙන මවකට දිනකට ජලය ලීටර් 5 ක් පමණ අවශ්ය වේ. එසේ නොවුවහොත් එය විජලනය වීමට හේතු වේ. කිරි නිෂ්පාදනය වැඩි දියුණු කිරීම සඳහා සජලනය වීම අත්යවශ්ය වේ. එබැවින් දවස පුරා ඕනෑ තරම් ජලය පානය කිරීමට මතක තබා ගන්න.
විශාල ප්රමාණයක් එකවර ගැනීම වෙනුවට සෑම වීදුරුවක්ම විටින් විට බොන්න.
8.කරපිංචා
කරපිංචා ලාංකීය ආහාර පිසීමේදී කෑම වර්ග කිහිපයකම භාවිතා කරයි. මෙයට හේතුව මෙම රසවත් කොළ මෙලනින් වැඩි කිරීමටත්, රුධිර සංසරණය වැඩි දියුණු කිරීමටත් කිරි දෙන මව්වරුන්ට ඔවුන්ගේ කිරි නිෂ්පාදනය වැඩි කිරීමට උපකාරී වන ඛනිජ ලවණ වලින් ද ඒවා පොහොසත් ය.
9. තලා කොල හෙවත් තුල්සි
තලා කොල හෙවත් තුල්සි කිරි දෙන මව්වරුන් විසින් පරම්පරා ගණනාවක් තිස්සේ භාවිතා කර ඇත. එය කිරි නිෂ්පාදනයට ආධාර කරන අතරම එය සන්සුන් කිරීමේ බලපෑම සඳහා මෙන්ම නිරෝගී බඩවැල් චලනයන් සහ හොඳ ආහාර රුචිය ප්රවර්ධනය කිරීම සඳහා ද ප්රසිද්ධය.
ඔබට විවේක ගැනීමට උපකාර වන තේ ආකාරයෙන් තුල්සි ලබා ගත හැකිය.
ලෝකයේ කොහේ සිටියත් වැදගත් දේ ගැන විස්තර සවිස්තරාත්මකව දැන ගන්න එක් වෙන්න පුවත් WhatsApp සමග |