හැමෝම නොදන්න දකුණේ ඇඔුල් තියල් ගෙදරදිම හදමු..

Sri Lanka Healthy Food Recipes Sri lanka Food Recipes Sri Lanka Food Crisis
By Subodha Sep 05, 2022 11:52 AM GMT
Subodha

Subodha

in රචනා
Report

ශ්‍රී ලංකාවේ දකුණු ප්‍රදේශය එහි මාළු ඇඹුල් තියල් ව්‍යංජනය සඳහා ජනප්‍රියයි. එය ‘දකුණේ මාළු ඇඹුල් තියල්’ ලෙස හඳුන්වන්නේ එබැවිනි. ගාඩක් අය කන්න කැමති උනත් හදන්න දන්නේ නෑ. අද අපි කියන්න යන්නේ මේ මාළු ඇඹුල් තියල් ව්‍යංජනය හදන්නේ කොහොමද කියලා..  


අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය -

  • මාළු ග්‍රෑම් 500 (ටූනා වඩාත් සුදුසු)
  • ලූනු ½ - පෙති කපා
  • කළු ගම්මිරිස් 8 හැදි
  • ගොරකා කෑලි 10-15
  • සුදුළූණු බික් 2-3
  • කරාබුනැටි
  • කරපිංචා කොළ අතු 3-4
  • කුරුඳු අඟල් 1 කෑල්ලක්
  • ලුණු රස අනුව  


සාදන ක්‍රමය-

උණු වතුර කෝප්පයකට ගොරකා කෑලි එකතු කර පසෙකින් තබන්න. අනෙකුත් අමුද්රව්ය සකස් කරන තෙක් ගොරක උණු වතුරේ මෘදු වනු ඇත. මෙම පියවර මගින් ගොරක සමඟ ඇති වැලි ඉවත් කරනු ලැබේ. මාළු සෝදා විශාල කැබලිවලට කපා ගන්න. (සාමාන්‍යයෙන් අඟල් 1-2) මාළු කෑලි සාස්පාන් එකක තබා ගන්න. උණු වතුරෙන් ගොරක ඉවත් කරන්න අපිරිසිදුකම ඉවත් කිරීමට වරක් සෝදන්න. දැන් ගොරකා ඇතුළු සියලුම ද්‍රව්‍ය තලපයක් ලෙස අඹරන්න. මෙම පේස්ට් එක කළු පැහැයක් ගනී. එයට ගොරකා, කළු ගම්මිරිස් සහ ලුණු ඇතුළත් වේ. ඔබේ රසයට අනුව ලුණු එකතු කරන්න. ඒ වගේම අඹරන විට වතුර ටිකක් එකතු කර මෙය ඝන ක්‍රීම් පේස්ට් එකක් ලෙස සකසා ගන්න.

මාළු ඇඹුල් තියල් මැටි මුට්ටියක පිසූ විට රසයි. මැටි මුට්ටියේ පතුලට කෙසෙල් කොළ කැබැල්ලක් එක් කරන්න. ඔබ ජීවත් වන්නේ වෙනත් රටක නම් සහ ඔබට කෙසෙල් කොළ පහසුවෙන් සොයාගත නොහැකි නම්, කරදර නොවන්න. තවමත් ඔබට කෙසෙල් කොළයක් නොමැතිව රසවත් මාළු ඇඹුල් තියල් උයන්න පුළුවන්. ඉන්පසු එයට උඩින් ගොරකා සහ ගම්මිරිස් පේස්ට් හැඳි කිහිපයක් එක් කරන්න. දැන් ඒවා නොකැඩෙන මාළු කෑලි තට්ටුවක් එකතු කරන්න. උඩින් ගොරකා සහ ගම්මිරිස් පේස්ට් එකතු කර මෙම පේස්ට් තට්ටුවෙන් පසු ඉතිරි මාළු එකතු කරන්න.

මාළු උඩින් කරපිංචා කොළ ටිකක් එකතු කරන්න. කුරුඳු එකතු කරන්න. හොදි වියළි හෝ ඝන වන තුරු මාළු ආවරණය කර මධ්යම තාපය තුළ උයන්න. මාළු කැඩෙන නිසා කලවම් කරන්න එපා. මිනිත්තු 8-10 කට පමණ පසු මාළු ඇඹුල් තියල් සිදු කෙරේ. අවශ්ය නම් ලුණු පරීක්ෂා කර සකස් කරන්න. සාමාන්‍යයෙන් මාළු ඇඹුල් තියල් උෂ්ණ ආහාරයකි. එහෙත්, ඔබ එය හොදි ටිකක් සමඟ රස බැලීමට කැමති නම්, හොදි වියළීමට පෙර පිඟාන ලිපෙන් ඉවත් කළ හැකිය. අවසානයේ මාළු ඇඹුල් තියල් සාමාන්‍ය බත් සමඟ පිළිගැන්වීමට සූදානම්.  

උපුටා ගැනීම - food corner 

ලෝකයේ කොහේ සිටියත් වැදගත් දේ ගැන විස්තර සවිස්තරාත්මකව දැන ගන්න එක් වෙන්න පුවත් WhatsApp සමග 
Join now