රට ඉදි කෑවම ඇත්තටම මහත් වෙනවාද..?

World Health Organization Healthy Food Recipes Sri Lanka Food Crisis
By Subodha Aug 01, 2022 08:02 AM GMT
Subodha

Subodha

in රචනා
Report

රටඉඳි යනු ලෝකයේ බොහෝ නිවර්තන කලාපවල වැවෙන ඉඳි ගසේ පලතුරකි. මෑත වසරවලදී ඉතා ජනප්‍රිය වී ඇත. බටහිර රටවල විකුණන රට ඉඳි සියල්ලම පාහේ වියළනු ලැබේ. ඉඳි වියළන්නේද නැද්ද යන්න ඔවුන්ගේ පෙනුම මත පදනම්ව ඔබට පැවසිය හැකිය. රැලි සහිත සමක් ඒවා වියළී ඇති බව පෙන්නුම් කරන අතර සිනිඳු සමක් නැවුම් බව පෙන්නුම් කරයි. රට ඉඳි මිහිරි රසයකින් යුක්තයි. ඒවා සමහර වැදගත් පෝෂ්‍ය පදාර්ථ වලින් ද ඉහළ මට්ටමක පවතින අතර විවිධ වාසි සහ භාවිතයන් ඇත. මිනිසුන් රට ඉදි මුද්දරප්පලම් ලෙසද විවිධ පැණි රස හෝ රසවත් කෑම වලට එකතු කළ හැකිය.

රාමසාන් අවසන් වීමත් සමග ප්‍රථමව ආහාරයට ගනු ලබන්නේ රට ඉදිය. ඒ ශරීරයේ ගිලිහි ගිය ශක්තිය නැවත ලබා ගැනීමටය. එමගින් ප්‍රතිශක්තිය වඩවන ආහාරයක් වශයෙන් රට ඉදි හදුනාගැනීමට හැක. රටඉඳි ශරීරයේ බලය, ශක්තිය වඩන අගනා ආහාරයකි. කෙට්ටු බව මට්ටු කරන්න ගුණවත්ම ආහාරයක් ලෙස දිනපතාම රටඉඳි මදුළු කිහිපයක් ගැනීම පුෂ්ටිමත් බව වැඩි කර ගත හැක. මහත්වීමට හොදම ප්‍රතිකාරය ලෙස වෛද්‍යවරුන් පවා නිර්දේශ කරන්නේ රට ඉදි මදුලු කිහිපයක් ආහාරයට ගන්නා ලෙසයි.. ඒ එහි ඇති විටමින් වර්ග මහත්වීමට හොදම ප්‍රතිකාරය හේතුවෙනි.

පුද්ගලයෙකුට නැවුම් රටඉඳි මාස ගණනාවක් ශීතකරණයේ වාතය රහිත භාජනයක ගබඩා කළ හැකි අතර ඊටත් වඩා වැඩි කාලයක් ශීතකරණය තුළ ගබඩා කළ හැකිය. ශීත කළ හොත් වියළි රටඉඳි වාතය රහිත භාජනයක වසර 1 ක් පමණ පවතින අතර ශීත කළහොත් වසර ගණනාවක් පවතී. පුද්ගලයෙකු ඇඹුල් සුවඳක් ඇති රටඉඳි අනුභව නොකළ යුතුය. ඉතා තද හෝ මතුපිට සීනි ස්ඵටික කර ඇත. මෙම සලකුණු මගින් රට ඉදි නරක අතට හැරී ඇති බව පෙන්නුම් කළ හැකිය.  

 ඉඳිවල විශිෂ්ට රසයට අමතරව ප්‍රෝටීන්, විටමින් සහ ඛනිජ ලවණ අඩංගු වේ. ඒවා ද වේ:

  1. පොලිෆෙනෝල් අධිකයි. පොලිෆෙනෝල් යනු ශරීරය දැවිල්ලෙන් ආරක්ෂා කළ හැකි ප්‍රතිඔක්සිකාරක සංයෝග වේ. අනෙකුත් බොහෝ පලතුරු සහ එළවළු වලට වඩා රටඉඳි වල පොලිෆෙනෝල් අඩංගු වේ.
  2. හිස් කැලරි රසකැවිලි සඳහා විකල්පයක්. විටමින් B-6 සහ යකඩ වැනි අත්‍යවශ්‍ය පෝෂ්‍ය පදාර්ථ ද සපයන අතරම. රටඉඳි පුද්ගලයෙකුගේ පැණි දත් තෘප්තිමත් කළ හැකිය.
  3. තන්තු බහුලයි. රට ඉඳි කෝප්පයකින් ¼ ක් පමණක් පුද්ගලයෙකුගේ දෛනික තන්තු අවශ්‍යතාවයෙන් සියයට 12 ක් සපයයි. තන්තු පුද්ගලයෙකුට දිගු කාලයක් පූර්ණ බවක් දැනීමට උපකාරී වේ.
  4. පොටෑසියම් ඉහළයි. රටඉඳි වල පොටෑසියම් බහුල වන අතර එය යහපත් හෘද සෞඛ්‍යයක් සඳහා ශරීරයට අවශ්‍ය ඉලෙක්ට්‍රෝලයයි. පොටෑසියම් ශරීරයේ මාංශ පේශි සහ ප්‍රෝටීන ගොඩනැගීමට ද උපකාරී වේ.
  5. ආදේශන සඳහා විශිෂ්ටයි. මිනිසුන් පිරිපහදු කළ සීනි වෙනුවට ස්වභාවික සීනි අනුභව කරන බව සහතික කිරීම සඳහා ෙබ්කිං වට්ටෝරු වල සීනි, චොකලට් චිප්ස් හෝ කැන්ඩි වෙනුවට රට ඉඳි ආදේශ කළ හැකිය.  


ලෝකයේ කොහේ සිටියත් වැදගත් දේ ගැන විස්තර සවිස්තරාත්මකව දැන ගන්න එක් වෙන්න පුවත් WhatsApp සමග 
Join now