ළූණු වල ඔබ දැනගත යුතු සැඟවුනු ඖෂධීය ප්රතිලාභ...
ළූණු කැපීමේදි එහි සල්ෆියුරික්, ඇලියිනේස් ගුණාංග නිසා කඳුළු සලසන ක්රියාවලියක් විය හැකි නමුත් මෙම එළවළු අසමසම පෝෂණ ප්රමාණයකින් පිරී ඇත. විටමින් C, B6, මැංගනීස්, පොටෑසියම්, ෆයිටෝනූට්රියන්ට් සහ ෆ්ලේවනොයිඩ් ඇතුළු ප්රතිඔක්සිකාරක - ක්වෙර්සෙටින් සහ සල්ෆියුරික් සංයෝගය වලින් පිරී ඇත.
බර අඩු කර ගැනීම, පිළිකා අවදානම අඩු කිරීම ඇතුළු පුළුල් පරාසයක සෞඛ්ය ප්රතිලාභ සඳහා එය ඔබේ දෛනික ආහාර වේලෙහි කොටසක් කර ගන්න. තවද ළූණු නිරෝගී සහ දීප්තිමත් සමක් පවත්වා ගැනීමට ද උපකාරී වේ.
ඔබ ළූණු අනුභව කළ යුත්තේ ඇයි?
1. පිළිකාවට එරෙහිව ආරක්ෂා කරයි.
පොහොසත් ප්රතිඔක්සිකාරක හේතුවෙන් පිළිකා වලින් ආරක්ෂා කිරීම සඳහා මෙම පුදුම එළවළුවේ ප්රතිලාභ පර්යේෂකයන් විසින් ඔප්පු කර ඇත. ඇමරිකානු සායනික පෝෂණය පිළිබඳ ජර්නලයේ මෑතදී ප්රකාශයට පත් කරන ලද පර්යේෂණයකට අනුව මෙම එළවළු භාවිතය වැඩි වීම සහ පිළිකා කිහිපයක් ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කිරීම අතර ශක්තිමත් සම්බන්ධයක් ඇත. ළූණු පිළිකා සෛල මරණය සඳහා ප්රවර්ධනය කරන මාර්ග සක්රීය කරයි.
2. අස්ථි සෞඛ්යය වැඩි දියුණු කරයි
ළූණු ප්රති-ගිනි අවුලුවන ප්රතිඔක්සිකාරක ෆ්ලේවනොයිඩ් වලින් පොහොසත් වේ. නිදහස් රැඩිකල් හානිවලින් අස්ථි ආරක්ෂා කරන ක්වෙර්සෙටින්. එය අස්ථි බිඳීම ද වළක්වයි. ළූණු වල ඇලිසින් නම් සල්ෆර් සංයෝග තිබීම අස්ථි වල කොලජන් ශක්තිමත් කිරීමට ක්රියා කරයි. ඔවුන්ගේ ආහාර වේලෙහි වැඩිපුර ළූණු ඇතුළත් කළ කාන්තාවන්ට වඩා හොඳ අස්ථි ඝනත්වය සහ උකුල් අස්ථි බිඳීමේ අවදානම අඩු විය.
3. බඩවැල් සෞඛ්යය ප්රවර්ධනය කරයි
ළූණු වල ඇති තන්තු ප්රිබියොටික් ලෙස ක්රියා කරයි. එය බඩවැල් ක්ෂුද්ර ජීවීන් පෝෂණය කරන අතර හොඳ බැක්ටීරියා වර්ධනයට සහ බඩවැල් සෞඛ්යය වැඩි දියුණු කරයි. ළූණු වල ඇති ඉනුලින් මල බද්ධය වැලැක්වීමට, රුධිරයේ සීනි නියාමනය කිරීමට, පෝෂ්ය පදාර්ථ අවශෝෂණය වැඩි කිරීමට සහ අස්ථිවල ඝනත්වය වැඩි කිරීමට ද හොඳින් ක්රියා කරයි.
4. කොලෙස්ටරෝල් අඩු කරයි
ළූණු වල ඇලියිනේස් සංයෝගය තිබීම කොලෙස්ටරෝල් අඩු කිරීමට සහ හෘද රෝග ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කිරීමට උපකාරී වේ. ළූණු පෙති කපන විට Alliinase නිදහස් වන අතර ඔබ එළවළු කපන විට ඔබව අඬන්නේ මෙය නිසාය. එසේම ළූණු කොලෙස්ටරෝල් අඩු කිරීමට සහ හෘද සෞඛ්යය වැඩි දියුණු කිරීම ද ගුණ දායකය.
5. සමේ පැහැපත් බව වැඩි දියුණු කරන්න
ළූණු වල ඇති විටමින් C, B6 සහ ඇලිසින් සල්ෆර් සංයෝගය ඇතුළත් පෝෂ්ය පදාර්ථ වලින් පිරුණු චොක්ක් සමේ සෞඛ්යය සහ අලංකාරය වැඩි දියුණු කිරීමේ විශ්මිත සංරචකයක් ලෙස ක්රියා කරයි. එය සම ආරක්ෂා කරන සහ කුරුලෑ වලට ප්රතිකාර කරන ප්රබල විෂබීජ නාශකයකි.
6. අධි රුධිර පීඩනයට ගුණ දායකය.
ළූණු වල ක්වෙර්සෙටින් ලෙස හඳුන්වන වටිනා ප්රතිඔක්සිකාරකයක් අඩංගු වන අතර එය හදවතේ ක්රියාකාරිත්වය වැඩි දියුණු කිරීම සඳහා අපූරු කුසලතා පෙන්වයි. සලාදයක්, පරිප්පු හෝ විවිධ ආහාර සමග දිනපතා ළූණු කුඩා කොටසක් අනුභව කිරීම රුධිර නාල හරහා ආහාර අංශු සුමට ලෙස ගමන් කිරීම සහතික කිරීම සඳහා දැවැන්ත ප්රති-ගිනි අවුලුවන ගුණ සපයයි. මේද ද්රව්ය හා කොලෙස්ටරෝල් වලින් අවහිර වීම වළක්වයි. මෙලෙස ධමනි සිහින් වීම වැළැක්විය හැකි අතර අධි රුධිර පීඩනය හෝ අධි රුධිර පීඩනය නිරාකරණය වේ.
7. දියවැඩියාව පාලනය කරයි
ළූණු වල ඇති අසංඛ්යාත සල්ෆර් සංයෝග පූර්ව දියවැඩියා සහ දියවැඩියා අවස්ථාවන්හිදී රුධිරයේ සීනිවල හදිසි වැඩිවීම් ඵලදායී ලෙස පාලනය කිරීමට ක්රියා කරයි. එපමණක් නොව ළූණු වල ආහාරමය තන්තු විශාල සංචිතයක් ඇති අතර එය ආහාර බාධාවකින් තොරව ජීර්ණය කිරීමට උපකාරී වේ. ආහාර රුචිය සංසිඳුවීමට, අකල් තෘෂ්ණාව මැඩපැවැත්වීමට සහ දියවැඩියා රෝග ලක්ෂණ සමනය කිරීම සඳහා සෞඛ්ය සම්පන්න ආහාර වේලක් සදහා සුදුසුය. ළූණු වල ඇති ප්රතිඔක්සිකාරක අග්න්යාශයේ සාමාන්ය ක්රියාකාරිත්වයට බලපෑම් කරයි. ඉන්සියුලින් සංස්ලේෂණය නියාමනය කරයි. රුධිර ග්ලූකෝස් මට්ටම පාලනය කරයි.
8. නින්ද නොයාමට ඉතා ගුණ දායකය.
නින්ද නොයාමේ නින්දේ ආබාධ සුව කිරීමට සහ රාත්රියේ අඛණ්ඩ විවේකය ප්රවර්ධනය කිරීමේදී ළූණු විශිෂ්ට සුවතා දිරිගැන්වීම් නිරූපණය කරයි. ලොව පුරා කුස්සියේ සහ ආහාරපානවල බහුලව දක්නට ලැබෙන මෙම ප්රබල සුවඳැති මූල එළවළුව ගැඹුරු නින්දක් ඇති කරන ප්රබල අවසාදිත ගති ලක්ෂණ ඇති ඇමයිනෝ අම්ලයක් වන L-tryptophan ප්රමාණවත් ප්රමාණයකින් සමන්විත වේ. මීට අමතරව ළූණු ප්රයෝජනවත් සන්සුන් ගුණාංග ප්රදර්ශනය කරන අතර එමඟින් ආතතිය, මනසේ ආතතිය ක්ෂණිකව සමනය කිරීමට සහ සෞඛ්ය සම්පන්න නින්ද රටාවන් ප්රවර්ධනය කිරීමට උපකාරී වේ.
ලෝකයේ කොහේ සිටියත් වැදගත් දේ ගැන විස්තර සවිස්තරාත්මකව දැන ගන්න එක් වෙන්න පුවත් WhatsApp සමග |