ඔබත් ජිවිතයේ ආහාරයට ගත යුතුම ආහාරයක් වන බණ්ඩක්කා ගැන දැනුවත්ද..

Sri Lanka India
By Subodha May 25, 2022 04:04 AM GMT
Subodha

Subodha

in රචනා
Report

බණ්ඩක්කා නිවර්තන කලාපවල බහුලව පරිභෝජනය කරන එළවළු වර්ගයකි. විශේෂයෙන්ම ඉන්දියානු හා ලාංකීය කුස්සියේ බණ්ඩක්කා යනු සියලු දෙනා ආදරය කරන සහ පරිභෝජනය කරන වඩාත් බහුකාර්ය ආහාරයකි. එය ජීව විද්‍යාත්මකව පලතුරක් ලෙස වර්ග කර ඇතත් සාමාන්‍යයෙන් එළවළුවක් ලෙස පරිභෝජනය කරයි. මෙම සපුෂ්ප ශාකයේ ඇලෙන සුළු ස්වභාවය නිසා බොහෝ අය පිසීමේ ක්‍රියාවලියට අකමැති වේ. එහෙත්, කෙසේ වෙතත්, ඕනෑම බණ්ඩක්කා කෑමක රසවත් රසය උත්සාහයන් සඳහා එය සියල්ලම කරයි.

නමුත් ඔබේ සෞඛ්‍යයට ඇත්තෙන්ම ප්‍රයෝජනවත් විය හැකි බණ්ඩක්කා පෝෂ්‍ය පදාර්ථ වලින් පිරී ඇති බව ඔබ දන්නවාද? මෙම හරිත veggie ෆෝලික් අම්ලය, විටමින් B, විටමින් C, විටමින් A, විටමින් K, කැල්සියම්, තන්තු, පොටෑසියම්, ප්‍රතිඔක්සිකාරක, සහ සමහර වැදගත් phytonutrient වලින් පිරී ඇත. දිනපතා බණ්ඩක්කා ආහාරයට ගත්තද අගුණක් නැත. 

බර අඩු වීම ප්‍රවර්ධනය කරයි

බණ්ඩක්කා හොඳ තන්තු ප්‍රභවයක් වන අතර එමඟින් ඔබේ ආහාර ජීර්ණය වැඩි දියුණු කරනවා පමණක් නොව, දිගු වේලාවක් ඔබව තෘප්තිමත් කරයි, එමඟින් ඔබේ ආහාර රුචිය අවම කරයි. ඊට අමතරව එය ඔබේ ශරීරයේ පරිවෘත්තීය වැඩි දියුණු කරන සහ ඔබේ මූලික මාංශ පේශි ශක්තිමත් කරන අත්‍යවශ්‍ය පෝෂ්‍ය පදාර්ථ වලින් ද පිරී ඇත. 

දියවැඩියාවට ගුණදායකයි

රුධිරයේ ග්ලූකෝස් මට්ටම ඉහළ මට්ටමක පවතින පුද්ගලයින් ඔවුන්ගේ දෛනික ආහාර වේලට බණ්ඩක්කා අනිවාර්යයෙන්ම ඇතුළත් කළ යුතුය. බණ්ඩක්කා තන්තු වලින් පොහොසත් බැවින්, එය ඉන්සියුලින් සංවේදීතාව වැඩි දියුණු කිරීමට සහ ශරීරයේ රුධිර සීනි මට්ටම පාලනය කිරීමට සහ පවත්වා ගැනීමට උපකාරී වේ. ලේඩිෆිංගර් වල myricetin නම් ද්‍රව්‍යයක් අඩංගු වන අතර එය මාංශ පේශි මගින් සීනි අවශෝෂණය වැඩි දියුණු කිරීමට සහ වැඩි කිරීමට දන්නා අතර එමඟින් රුධිරයේ ඉහළ සීනි මට්ටම අඩු කිරීමට උපකාරී වේ.

හෘද වාහිනී රෝග ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කරයි

බණ්ඩක්කා කොලෙස්ටරෝල් හෝ වෙනත් හෘද රෝග ඇති අයට හොඳ විකල්පයකි, මන්ද මෙම එළවළු වල ඇති තන්තු නරක කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම අඩු කිරීමට සහ ශරීරයේ හොඳ කොලෙස්ටරෝල් ප්‍රවර්ධනය කිරීමට උපකාරී වේ. තන්තු මගින් බඩවැල්වල පිත්තාශයේ යුෂ නිෂ්පාදනය වෙනස් කරයි, එමගින් රුධිරයේ කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම අඩු කරයි. ඊට අමතරව බණ්ඩක්කා වල මැග්නීසියම් පොහොසත් වන අතර එම නිසා ශරීරයේ රුධිර පීඩන මට්ටම පවත්වා ගැනීමට සහ නියාමනය කිරීමට උපකාරී වේ. 

පිළිකා නාශක ගුණ ඇත

බණ්ඩක්කා වල ලෙක්ටින් නම් ප්‍රෝටීනයක් ඇති අතර එය පියයුරු පිළිකාවට එරෙහිව සටන් කිරීමට සම්බන්ධ වේ. බණ්ඩක්කා පිළිකා සෛල වර්ධනය මැඩපවත්වන අතර පිළිකා වැළැක්වීමට උපකාරී වන බව ද පැවසේ. ෆෝලේට් ද අත්‍යවශ්‍ය පෝෂකයක් වන අතර එය විවිධ පිළිකා ඇතිවීමේ අවදානම වළක්වා ගැනීමට උපකාරී වේ.

ආහාර ජීර්ණය වැඩි කරයි

බණ්ඩක්කා වල අඩංගු ආහාරමය තන්තු ඵලදායී ආහාර දිරවීමට සහ බඩවැල් චලනය වැඩි දියුණු කිරීමට උපකාරී වේ. තන්තු මගින් මලබද්ධය, IBS සහ අජීර්ණය වැනි බඩේ රෝග සුව කිරීමට ප්‍රසිද්ධය. 

නිරෝගී සමක් ලබා ගැනීමට උපකාරී වේ

බණ්ඩක්කා වල හොඳ ප්‍රතිඔක්සිකාරක ප්‍රමාණයක් ඇති අතර එය ඔක්සිකාරක ආතතිය අඩු කරනවා පමණක් නොව ශරීරයේ පවතින නිදහස් රැඩිකලුන් ඵලදායී ලෙස ඉවත් කරයි. ප්‍රතිඔක්සිකාරක මගින් සමෙහි ඇති වන හානිය යථා තත්ත්වයට පත් කිරීමට සහ වයසට යාමේ ක්‍රියාවලිය මන්දගාමී කිරීමට උපකාරී වන අතර එමඟින් ඔබට තරුණ සමක් ලබා දේ.