ඔබ දිනපතා සුදු බත් කන්න පටන් ගත්තොත් ඔබේ ශරීරයට සිදු විය හැකි දේවල්.
බත් කියන්නේ ලෝක ජනගහනයෙන් අඩකට වඩා වැඩි පිරිසකගේ ප්රධාන ආහාරයක් වන අතර එය ලොව පුරා සිටින මිනිසුන් විසින් නිතිපතා පරිභෝජනය කරනවා. මෙලෙස ආහාරය ගන්න සහල් විවිධ නම් වලින් සහ හැඩයන්ගෙන් යුක්ත අතර ඒවායේ රතු සහ සුදු ලෙස සහල් වර්ග දෙකක් ඇත. ඉන් රතු සහල් වල විටමින් සහ ඛනිජ ලවණ බහුලයි. ඒවා සුදු සහල් වලට වඩා සෞඛ්ය සම්පන්න වුවද බොහෝ මිනිසුන් තවමත් කැමති සුදු සහල් ආහාරයට ගන්නයි.
නමුත් මේ නිතිපතා සුදු හාල් ආහාරයට ගත්තොත් ඔබේ සිරුරට සිදු වන දේ ගැන ඔබ දැනගෙන සිටියද?
මලබද්ධය
? බොහෝ අධ්යයන වාර්තා කර ඇත්තේ වැඩි තන්තු පරිභෝජනය මල බද්ධයේ අඩු අවදානමක් සමඟ සම්බන්ධ වී ඇති බවයි.
? ඇත්ත වශයෙන්ම, එක් අධ්යයනයක් වාර්තා කළේ සෑම අමතර තන්තු ග්රෑම් එකක්ම මල බද්ධයේ සම්භාවිතාව 1.8% කින් අඩු වන බවයි.
? සුදු සහල් වැනි සැකසූ ධාන්යවල තන්තු ප්රමාණය අඩු බැවින් මලබද්ධය ඇති අය සුදු සහල් ආහාරයට ගැනීම අඩු කිරීම වඩා සුදුසු වන්නේ ඒ නිසයි.
ඔබට රුධිරයේ සීනි වැඩිවීමක් අත්විඳිය හැකි.
? සුදු සහල් ඉහළ ග්ලයිසමික් දර්ශකයක් ඇති අතර අධ්යයනයකට අනුව එය නිතිපතා ආහාරයට ගැනීමෙන් 2 වර්ගයේ දියවැඩියාව වැළඳීමේ අවදානම වැඩි කරයි.
? කෙසේ වෙතත්, බත් යනු අපගේ කෑම මේස මත පළමු ස්ථානය සොයා ගන්නා ආහාර වලින් එකකි.
? එබැවින් විකල්පයක් ලෙස සුදු වෙනුවට සම්පූර්ණ ධාන්ය , රතු සහල් පරිභෝජනය කිරීම වඩා හොඳයි.
? එහි තවමත් කාබෝහයිඩ්රේට් අධික වුවද, එහි ප්රතිඔක්සිකාරක, තන්තු, ඛනිජ සහ විටමින් රුධිරයේ සීනි පාලනය කිරීමට උපකාරී වෙනවා.
මේදය වැඩි වෙන්න පුළුවන්.
? සුදු සහල් යනු සැකසූ සහ පිරිපහදු කළ ආහාරයක් වන අතර ඒ නිසා බර අඩු කර ගැනීමට කැමති අයට එය කිරීමට අපහසු විය හැකියි.
? එහි තන්තු ප්රමාණය ද අඩු බැවින් ඔබට ඉක්මනින් බඩගිනි ඇති කරයි.
? ඒ නිසා ඔබට වැඩිපුර ආහාර ගැනීමට උවමනා වනු ඇත.
? එබැවින්, ඔබ බත් වලට කැමති නම්, තන්තු වලින් වැඩි සහ ඔබේ බඩේ මේදය නැති කර ගැනීමට උපකාරී වන රතු සහල් අනුභව කිරීම වඩා හොඳයි.
එය ඔබේ කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම ඉහළ නැංවිය හැකි.
? සහල්වල කොලෙස්ටරෝල් නොමැති වුවද, එය තවමත් ට්රයිග්ලිසරයිඩ හෝ කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම් වැඩි කිරීමට හේතු විය හැකියි.
? සහල් අධික ලෙස ආහාරයට ගැනීමෙන් රුධිරයේ සීනි අතිරික්තයක් ඇති වන අතර එමඟින් ට්රයිග්ලිසරයිඩ වැඩිවීමට හේතු විය හැකියි. එම නිසා කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම ඉහළ යයි.
එය හෘද රෝග ඇතිවීමේ සම්භාවිතාව වැඩි කළ හැකි.
? සහල් වෙනත් ඕනෑම ආහාර බෝගයකට වඩා ආසනික් එකතු කරයි.
? තවද, ආසනික් අධික ලෙස ආහාරයට ගැනීමෙන් හෘද රෝග සහ පිළිකා ඇතිවීමේ අවදානම වැඩි විය හැකියි.
? ආසනික් ස්නායු වලට ද විෂ සහිත වන අතර මොළයේ ක්රියාකාරිත්වයට බලපෑම් කළ හැකියි.
? බත් මත පදනම් වූ ආහාර වේලක් අනුගමනය කරන පුද්ගලයින්ට මෙම තත්වයන් අත්විඳීමේ අවදානම විශේෂයෙන් වැඩියි.
ලෝකයේ කොහේ සිටියත් වැදගත් දේ ගැන විස්තර සවිස්තරාත්මකව දැන ගන්න එක් වෙන්න පුවත් WhatsApp සමඟ |