කොමඩු වල සෞඛ්ය ප්රතිලාභ ගැන ඔබ නොදත් නොසිතූ කරුණු ගනනක් මෙන්න...
මෙම පුදුමාකාර පලතුර ඇදහිය නොහැකි තරම් සජලනය වන (92% දක්වා ජලය) සහ ස්වභාවිකව අඩු මේද වේ. එය පෝෂ්ය පදාර්ථ බහුල වන අතර විටමින්, ඛනිජ ලවණ, ප්රතිඔක්සිකාරක සහ තීරණාත්මක ෆයිටොනූට්රියන්ට් විශාල ප්රමාණයක් සපයයි. කොමඩු වල සෞඛ්ය ප්රතිලාභ ඔබට සිතාගත හැකි සියල්ලෙන් ඔබ්බට ය - මෙම පලතුර සැබෑ සුව කරන්නෙකු වන අතර එය අනුභව කිරීමට බලා සිටී මෙම කොමඩු වල ඇති සෞඛ්ය ප්රතිලාභ අතරට වකුගඩු ආබාධ, අධි රුධිර පීඩනය, පිළිකා, දියවැඩියාව සහ තවත් දේ වැළැක්වීම ඇතුළත් වේ. එය බොහෝ දුරට ශරීරය සුව කරන ප්රබලතම පලතුරකි!
කොමඩු වල ඇදහිය නොහැකි සෞඛ්ය ප්රතිලාභ ගණනක් මෙන්න
1. වකුගඩු පිරිසිදු කරයි.
කොමඩු යනු ස්වාභාවික ඩයුරටික් අඩංගු වේ. එයින් අදහස් කරන්නේ එය මුත්රා ගලායාම වැඩි දියුණු කරන නමුත් වකුගඩු වෙහෙසට පත් නොකරයි . එය අක්මාවට ප්රෝටීන් ජීර්ණයෙන් අපද්රව්ය සැකසීමට උපකාරී වන අතර එමඟින් අතිරික්ත තරල ඉවත් කිරීමේදී වකුගඩු ආතතිය අඩු කරයි.
2. ශරිරය සීතල කරයි.
කොමඩු වල කොලීන් සංයෝගය අඩංගු වන අතර එය නිදන්ගත දැවිල්ල අඩු කරයි. එහි කැරොටිනොයිඩ් ලයිකොපීන් ද අඩංගු වන අතර එය දැවිල්ල අඩු ප්රයෝජනවත් වේ.
3. ස්වාභාවික ඩයුරටික් අඩංගුය.
ඉහත සඳහන් කළ පරිදි, කොමඩු ස්වභාවික ඩයුරටික් වන අතර මුත්රා පිටවීම වැඩි කිරීමට උපකාරී වේ. මෙය ප්රයෝජනවත් වන්නේ එය වකුගඩු පිරිසිදුව තබා ගැනීමට සහ ශරීරයේ විෂ බර අඩු කිරීමට උපකාරී වන බැවිනි. ඔබේ ශරීරයේ පටකවල, විශේෂයෙන් වළලුකර, පාද, අත් සහ අත්වල අතිරික්ත ජලය සිරවී ඇති තත්වයකදී එහි බලපෑම් අඩු කිරීමට ද එය උපකාරී වේ. ජලය රඳවා තබා ගැනීම අඩු කිරීමෙන් ශරීරය පුරා ඇති මෙම අධික තරලය ඉවත් කිරීමට කොමඩු වලට හැකිය.
4. පිළිකා අවදානම අඩු කරයි
ප්රතිඔක්සිකාරක, විශේෂයෙන් විටමින් C වලින් පිරී ඇති කොමඩු පිළිකා සෑදීමේ ප්රධාන ප්රේරකයක් වන නිදහස් රැඩිකල් සෑදීම අඩු කිරීමට උපකාරී වේ. කොමඩු වල අධික ලෙස සාන්ද්රණය වී ඇති ලයිකොපීන්, විවිධ අධ්යයනයන්හි දී පුරස්ථි ග්රන්ථියේ පිළිකා ඇතිවීමේ අවදානම අඩුවීම සමඟ ද සම්බන්ධ වී ඇත.
5. අක්මාවේ ක්රියාකාරිත්වය වැඩි දියුණු කරයි
ප්රෝටීන් ජීර්ණයෙන් අපද්රව්ය වන ඇමෝනියා අක්මාව සැකසීමට කොමඩු උපකාරී වේ. ශරීරයේ අධික ඇමෝනියා හෙපටික එන්සෙෆලෝපති රෝගයට හේතු විය හැක. එහිදී රුධිරයේ ඇති විෂ ද්රව්ය ඉවත් කිරීමට නොහැකි අක්මා දෝෂයක් හේතුවෙන් මොළයේ ක්රියාකාරිත්වය නැති වේ.
6. අක්ෂි සෞඛ්යය පවත්වා ගනී
කොමඩු වල සෞඛ්ය ප්රතිලාභ අපගේ ඇස්වලටද විහිදේ. බීටා-කැරොටින් කොමඩු වල බහුලව දක්නට ලැබේ (පොහොසත් රතු පැහැය එහි ඕනෑ තරම් අඩංගු වීම හොඳ සලකුණකි!). බීටා-කැරොටින් ශරීරයේ විටමින් A බවට පරිවර්තනය වන අතර ඇසේ දෘෂ්ටි විතානයේ වර්ණක නිපදවීමට උපකාරී වේ. එය වයසට සම්බන්ධ අක්ෂි පරිහානියෙන් ආරක්ෂා වන අතර රාත්රී අන්ධභාවය වළක්වයි.
7. ප්රතිශක්තිකරණ පද්ධතිය ශක්තිමත් කරයි
කොමඩු වල විටමින් C අන්තර්ගතය විශ්මය ජනක ලෙස ඉහළයි. විටමින් C සෛලවල රෙඩොක්ස් අඛණ්ඩතාව පවත්වා ගැනීමෙන් අපගේ ප්රතිශක්තිකරණ පද්ධතිය වැඩි දියුණු කිරීම සඳහා විශිෂ්ටයි. එමඟින් ප්රතික්රියාශීලී ඔක්සිජන් විශේෂවලින් ඒවා ආරක්ෂා කරයි. විටමින් සී අපගේ ප්රතිශක්තිකරණ පද්ධතිය රෝග සහ රෝගවලට එරෙහිව සටන් කිරීමට ප්රතිදේහ නිපදවීමට ද උපකාරී වේ.
8. ජීර්ණය සහ ක්රමවත් බව
ඔබට මළපහ යාමේ ගැටළු තිබේ නම් කොමඩු ඔබට එය නිවැරදි කළ හැකිය. කොමඩු වල ජලය සහ තන්තු වල පරිපූර්ණ සමතුලිතතාවයක් අඩංගු වන අතර, එය මලබද්ධය වළක්වා ගැනීමට සහ නිතිපතා ප්රවර්ධනය කිරීමට උපකාරී වේ. කළු බීජ සමඟ එන්නේ නම්, ඔබත් ඒවා අනුභව කිරීමට වග බලා ගන්න. ඒවා සින්ක් ඉහළ මට්ටමක පවතින අතර බඩවැල් චලනය වැඩි දියුණු කිරීම සඳහා ඊටත් වඩා රළු බවක් ලබා දෙනු ඇත.
9. අස්ථි ශක්තිමත් කරයි
ආහාරමය ලයිකොපීන්, කොමඩු හෝ තක්කාලි ඔක්සිකාරක ආතතිය අඩු කරයි. ඔක්සිකාරක ආතතිය ඔස්ටියෝබ්ලාස්ට් සහ ඔස්ටියෝක්ලාස්ට් වල ක්රියාකාරිත්වය අඩු කරයි. කොමඩු වල පොටෑසියම් ඉහළ මට්ටමක පවතින අතර එමඟින් ශරීරයේ කැල්සියම් රඳවා තබා ගැනීම වැඩි දියුණු කරන අතර එමඟින් අස්ථි සහ සන්ධි ශක්තිමත් වේ.
10. ශරීරයේ මේදය අඩු කරයි
කොමඩු වල citrulline අඩංගු වන අතර citrulline අපගේ මේද සෛල තුළ මේදය සමුච්චය වීම අඩු කරන බව පෙන්වා දී ඇත. Citrulline TNAP (පටක-විශේෂිත නොවන ක්ෂාරීය පොස්පේටේස්) ක්රියාකාරිත්වය අවහිර කරයි, එමඟින් අපගේ මේද සෛල අඩු මේදය නිපදවීමට සලස්වයි, එමඟින් ශරීරයේ මේදය අධික ලෙස සමුච්චය වීම වැළැක්වීමට උපකාරී වේ.
ලෝකයේ කොහේ සිටියත් වැදගත් දේ ගැන විස්තර සවිස්තරාත්මකව දැන ගන්න එක් වෙන්න පුවත් WhatsApp සමග |