රඹුටන් වල සෞඛ්ය ප්රතිලාභ ගැන ඔබ දන්නවාද..?
රඹුටන් යනු මැලේසියාවේ සහ නිවර්තන අග්නිදිග ආසියාවේ නිජබිම වන නිවර්තන පලතුරකි. එය ලිචී වලට සම්බන්ධ වන අතර වර්ණය හා රසය ඉතා සමාන වේ. ලචී මෙන් නොව තද, සම් සහ රළු බාහිර සමක් ඇති රඹුටන් වල සම මෘදු කොහු පෙළකින් යුක්ත වන අතර එමඟින් හිසකෙස් පෙනුමක් ලබා දේ. මෙම හිසකෙස් පෙනුම එහි නම සඳහා මූලාරම්භය වන්නේ හිසකෙස් සඳහා මැලේ වචනය "රඹුට්" වේ.
රඹුටන් ද ලිචීට වඩා විශාල වන අතර පොකුරේ ඇති සෑම පලතුරක්ම ගොල්ෆ් බෝලයකට සමාන වේ. සම තුළ ඇති සුදු මාංසමය පලතුර මිදි වලට සමාන ඇඹුල් රසයක් සහිත ලයිචී මෙන් පැණිරසයි. ගෙඩියේ මධ්යයේ ඇති බීජය ද ආහාරයට ගත හැකි අතර එය සාමාන්යයෙන් පුළුස්සා කෙටි ආහාරයක් ලෙස පරිභෝජනය කරයි. රඹුටන් ප්රභේද කිහිපයක් ඇත, නමුත් සියලුම ප්රභේද පාහේ රතු ඕවලාකාර පලතුරුෙකිහිපයක් දීප්තිමත් කහ පලතුරු නිපදවයි.
රඹුටන් වල සෞඛ්ය ප්රතිලාභ
- ශක්ති මට්ටම ඉහළ නංවන්න
රඹුටන් හොඳ ශක්ති ප්රභවයක් වන අතර ටින් කළ රඹුටන් ග්රෑම් 100 ක් කැලරි 82 ක් සපයනු ඇත. මෙම ශක්තියෙන් වැඩි ප්රමාණයක් ලැබෙන්නේ කාබෝහයිඩ්රේට් වලින් නමුත් මෙම පලතුරෙන් කුඩා ප්රෝටීන් සහ මේද ප්රමාණයක් ද සපයයි. රඹුටන් වල සුක්රෝස්, ෆෲක්ටෝස් සහ ග්ලූකෝස් වැනි සෞඛ්ය සම්පන්න ස්වාභාවික සීනි අඩංගු වන අතර ඒවා ක්ෂණික ශක්තිය වැඩි කිරීම සඳහා ශරීරයට පහසුවෙන් අවශෝෂණය වේ. මෙම පලතුරෙහි අධික ජල ප්රතිශතයක් ද ඇති අතර, එය ක්රීඩක ක්රීඩිකාවන්ට සහ ක්රීඩකයින්ට වඩාත් සුදුසු කෙටි ආහාරයක් බවට පත් කරයි.
- බර වැඩිවීම පාලනය කරන්න:
පළතුරු සියයට 82 කට වඩා වැඩි තරල වලින් සමන්විත බැවින් රඹුටන් වල ඉතා ඉහළ ජල අන්තර්ගතයක් ඇත. ඒවා කැලරි අඩු නමුත් ආහාරමය තන්තු වල හොඳ ප්රභවයක් ලෙස සැලකේ. මේ සියලු ලක්ෂණ නිසා රඹුටන් අධික තරබාරු හෝ තරබාරු අය සඳහා හොඳ කෙටි ආහාරයක් බවට පත් කරයි. රඹුටන් පැණිරස බැවින් ඒවා ඔබේ කැලරි ප්රමාණයට දැඩි ලෙස එකතු නොකර ඔබේ පැණි දත් තෘප්තිමත් කිරීමට ද උපකාරී වේ. ඔබේ කැලරි ප්රමාණය පාලනය කරන අතරම ඔබේ පෝෂණ ප්රමාණය වැඩි කිරීමට මිශ්ර පලතුරු තැටියක කොටසක් ලෙස රඹුටන් ඇතුළත් කරන්න.
- රක්තහීනතාවය වැළැක්වීම:
රඹුටන් වල රතු රුධිර සෛල නිෂ්පාදනය සඳහා අත්යවශ්ය වන යකඩ සහ තඹ සාමාන්ය ප්රමාණයක් අඩංගු වේ. මිනිස් සිරුරට හිමොග්ලොබින් නිෂ්පාදනය සඳහා යකඩ අවශ්ය වන අතර එය ශරීරයේ විවිධ කොටස් වෙත ඔක්සිජන් රැගෙන යන අතර යකඩ අවශෝෂණය කර ගැනීමට සහ භාවිතා කිරීමට මෙන්ම රතු රුධිර සෛල සෑදීමට අවශ්ය වේ. රඹුටන් වල විටමින් සී ද අඩංගු වන අතර එමඟින් ශරීරයට යකඩ අවශෝෂණය කර ගැනීම වැඩි කරයි, එබැවින් රක්තහීනතාවය සහ අනෙකුත් රක්තපාත ආබාධ වළක්වා ගැනීම සඳහා මෙම පලතුර ඔබේ ආහාර සැලැස්මට ඇතුළත් කළ යුතුය.
- අඩු LDL (නරක) කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම අඩු කරයි.
රඹුටන් බීජ ඔලෙයික් අම්ලය ඇතුළු මේද කිහිපයකින් පොහොසත් වන අතර, මෙම බීජවල ඇති සියලුම මේදවලින් සියයට 40 කට වඩා වැඩි ප්රමාණයක් අඩංගු වේ. ඔලෙයික් අම්ලය මොනොසැටරේටඩ් මේදයක් වන අතර එය ඔලිව් තෙල්වල ඇති මේද අම්ලයම වේ. ඔලෙයික් අම්ලය සහ අනෙකුත් මොනොසැටරේටඩ් මේද පරිභෝජනය LDL (අඩු ඝනත්ව ලිපොප්රෝටීන්) කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම අඩුවීම සමඟ සම්බන්ධ වී ඇත. සමහර පර්යේෂණ මගින් එය HDL (අධි ඝනත්ව ලිපොප්රෝටීන්) හෝ හොඳ කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම් වැඩි කළ හැකි නමුත් මෙය තවමත් විවාදයට ලක්ව ඇත.
- පාචනයෙන් සහනයක්
රඹුටන් පහසුවෙන් දිරවිය හැකි අතර පාචනය ඇති රෝගීන් සඳහා ආහාර සැලැස්මකට බොහෝ විට ඇතුළත් වේ. දිගුකාලීන පාචනය හේතුවෙන් තරලය අධික ලෙස අහිමි වන අතර එය විජලනය වීමට හේතු වේ. විජලනය ළමුන් තුළ විශේෂයෙන් භයානක වන්නේ එය වකුගඩු වලට විශාල ආතතියක් ඇති කරන අතර එය මරණයට පවා හේතු විය හැක. රඹුටන් වල ජල ප්රමාණය වැඩි බැවින් මෙම පලතුර විශාල ප්රමාණයක් ආහාරයට ගැනීමෙන් විජලනය වීම වළක්වා ගත හැක. රඹුටන් කොළ හිසේ කැක්කුම සඳහා ඖෂධයක් ලෙසද භාවිතා කළ හැකිය.
- හොඳ අස්ථි සෞඛ්යය ප්රවර්ධනය කරන්න
රඹුටන් යනු මැංගනීස් වල හොඳ ප්රභවයකි, මන්ද මෙම පලතුරෙන් ග්රෑම් 100 ක් මෙම ලෝහය සඳහා පුද්ගලයෙකුගේ දෛනික අවශ්යතාවයෙන් සියයට 16 ක් සපයයි. මැංගනීස් වැදගත් පෝෂකයක් වන අතර එය අස්ථි හා සම්බන්ධක පටක සෑදීමට සහ නඩත්තු කිරීමට උපකාරී වේ. අස්ථි ආශ්රිත පරිවෘත්තීය ක්රියාවලීන් කිහිපයකට සහ රුධිර කැටි ගැසීමේ සාධක සඳහා ද එය අත්යවශ්ය වේ. මැංගනීස් කැල්සියම් අවශෝෂණයට ද දායක වන බැවින් රඹුටන් වැනි මැංගනීස් බහුල ආහාර ගැනීම අස්ථි ස්කන්ධය හා ශක්තිය වැඩි කිරීමට උපකාරී වේ.
ලෝකයේ කොහේ සිටියත් වැදගත් දේ ගැන විස්තර සවිස්තරාත්මකව දැන ගන්න එක් වෙන්න පුවත් WhatsApp සමග |