ඔබත් පිටරටින් ගෙන්නන කිරි වර්ග පානය කරනවාද.. එළකිරි පානය කිරීමෙන් ලැබෙන විශ්මිත වාසි මෙන්න..

Sri Lanka Healthy Food Recipes Milk
By Subodha Jun 01, 2022 04:22 AM GMT
Subodha

Subodha

in රචනා
Report

කිරි යනු ලොව පුරා බහුලව පරිභෝජනය කරන සෞඛ්‍ය පානයකි. විශේෂයෙන්ම, අපට අපගේ කිරි නොමැතිව ජීවත් විය නොහැකි තරමට අද කිරි අත්‍යවශ්‍යම පානයක් වි ඇත. එය අපගේ දෛනික ආහාර වේලෙහි වෙන් කළ නොහැකි අංගයකි. අද අපි මේ කතා කරන්නේ සාමාන්‍ය වෙලද පොලේ ඇති කිරි ගැන නම් නොවේ. මේ අප රටේ එලදෙනුන්ගෙන් දොවා ගන්නා නැවුම්ම නැවුම් එල කිරි ගැනයි. හොඳ සෞඛ්‍යයේ දෛනික මාත්‍රාවක සිට විවිධ පැණිරස හා රසවත් ප්‍රණීත ආහාර සඳහා පරිපූර්ණ අමුද්‍රව්‍ය වීම දක්වා එළකිරි වලට කෑමක රසය මෙන්ම සෞඛ්‍ය ප්‍රමාණයද වැඩි කළ හැකිය. එහි අසංඛ්‍යාත සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභ සඳහා ප්‍රසිද්ධ වන අතර එළකිරි යනු සම්පූර්ණ සමබර ආහාර වේලක් සඳහා කදිම ආදේශකයකි.

සෑම කුඩා හා විශාල ආහාරයකටම ඵලදායී ප්‍රතිකාරයක් ලෙස උදෑසන උණුසුම් එළකිරි කෝප්පයක් පානය කරීම ආදි මුතුන් මිත්තන්ගේ ප්‍රධාන කාර්යය විය. එළකිරි පහසුවෙන් ජීර්ණය කළ හැකිය. සමහර අය සුව නින්දක් සඳහා දිනපතා නින්දට යාමට පෙර ආගමික වශයෙන් කිරි බොන අතර ඇතැමුන් උදේට එය ජවසම්පන්න වීමට කැමැත්තක් දක්වයි.

එළකිරි බොහෝ විට එළු, මී හරක්, ඔටුවන්, බැටළුවන් වැනි වෙළඳපොලේ ඇති අනෙකුත් කිරි වර්ග සමඟ හෝ සෝයා, ආමන්ඩ්, ඕට් මස් වැනි කිරි නොවන කිරි සමඟ සැසඳේ. නමුත් එළකිරි වල අද්විතීය පෝෂ්‍ය පදාර්ථ කිහිපයක් ඇත, එය වෙනත් කිරි වර්ගයක් සමඟ සැසඳිය නොහැක. මෙය පැරණි සහ විශ්වාසදායක සෞඛ්‍ය පානයක් වන අතර එය ආයුර්වේදයට මුල් බැස ඇති අතර අද දක්වාම ශරීරයේ සාකල්‍ය වර්ධනය සඳහා හිතකර පානයක් ලෙස සැලකේ. 

  • සම්පූර්ණ ආහාර වේලක්

එළකිරි අතිශයින්ම පෝෂ්‍යදායී වන අතර පෝෂ්‍ය පදාර්ථ රාශියක් ඇති නිසා එය සම්පූර්ණ ආහාර වේලක් බවට පත් කරයි. එය සෛල ගොඩනැගීමේ ඒකකයට ප්‍රමාණවත් ශක්තියක් ලබා දීමට උපකාරී වන ගුණාත්මක ප්‍රෝටීන් ගබඩාවයි. එහි අත්‍යවශ්‍ය ඇමයිනෝ අම්ල නවයක් අඩංගු වන අතර ඒවා ඔවුන්ගේ ඇදහිය නොහැකි සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභ සඳහා ඔප්පු කර ඇත. ඔබේ ප්‍රතිශක්තිකරණ පද්ධතිය ශක්තිමත් කිරීමට සහ හානියට පත් සෛල හා පටක අලුත්වැඩියා කිරීමට එළකිරි අත්‍යවශ්‍ය වේ.

  • අස්ථි සහ මාංශ පේශි ශක්තිමත් කරයි

කැල්සියම් ප්‍රමාණවත් ප්‍රමාණයක් තිබීම නිසා එළකිරි අස්ථි සහ මාංශ පේශි වර්ධනයට හා නඩත්තු කිරීමට බෙහෙවින් සම්බන්ධ වේ. නිතිපතා එළකිරි පානය කිරීම ඔබේ මූලික ශක්තිය වැඩි කිරීමට උපකාරී වන අතර එමඟින් ඔස්ටියෝපොරෝසිස් සහ ඔස්ටියෝ ආතරයිටිස් අවදානම වළක්වයි. ගුණාත්මක ප්‍රෝටීන් හැරුණු විට එළකිරි වල කැල්සියම්, විටමින් ඩී, පොස්පරස් සහ මැග්නීසියම් පිරී ඇත. මෙම අත්‍යවශ්‍ය පෝෂ්‍ය පදාර්ථවල සංයෝජනය ඔබේ ශරීරයේ සමස්ත සංවර්ධනය සඳහා බෙහෙවින් ප්‍රයෝජනවත් වේ.

  • මොළයේ සෞඛ්‍යය වැඩි දියුණු කරයි

කිරි යනු මොළයට අත්‍යවශ්‍ය ආහාරයකි. එහි විටමින් බී බහුල වන අතර එය ඔබේ ස්නායු සන්සුන් කිරීමට සහ නිසි නින්ද චක්‍රයක් පවත්වා ගැනීමට උපකාරී වේ. විටමින් B12 ඔබේ මතක ශක්තිය සහ තියුණු බව වැඩි දියුණු කරන බව දන්නා කරුණකි. වැඩෙන දරුවෙකුගේ සමස්ත මොළයේ වර්ධනය වැඩි දියුණු කිරීම සඳහා එය විශේෂයෙන් වැදගත් වේ.

  • බර අඩු කර ගැනීම සඳහා හොඳයි

එහි ඇති අතිමහත් පෝෂණ අගය සහ සෞඛ්‍ය සම්පන්න මේද අන්තර්ගතය නිසා එළකිරි බර අඩු කර ගැනීම සමඟ සම්බන්ධ වේ. එය ඉතා තෘප්තිමත් වන අතර හදිසි කුසගින්න ඇතිවීම වළක්වයි. එසේම, එළකිරි ශරීරයේ පරිවෘත්තීය වැඩි දියුණු කිරීමට උපකාරී වන අතර එම නිසා බර වැඩිවීම වළක්වයි.

  • ඔබේ හදවත නිරෝගීව තබයි

එළකිරි බොහෝ අත්‍යවශ්‍ය පෝෂ්‍ය පදාර්ථ වලින් පිරී ඇති අතර එය සුව කරන ආහාරයක් ලෙස පුළුල් ලෙස සැලකේ. එහි පොහොසත් මේද, කැල්සියම්, පොස්පරස්, පොටෑසියම් ඇති අතර එය රුධිර පීඩනය පාලනය කිරීමට සහ පවත්වා ගැනීමට උපකාරී වේ. නරක කොලෙස්ටරෝල් වර්ධනය අඩු කිරීමට සහ ඔබේ හදවත නිරෝගීව තබා ගැනීමට උපකාරී වන සංඝටක ලිනොලෙයික් අම්ලය (CLA) ලෙස හැඳින්වෙන වැදගත් අම්ලයක් ද එහි ඇත.


ලෝකයේ කොහේ සිටියත් වැදගත් දේ ගැන විස්තර සවිස්තරාත්මකව දැන ගන්න එක් වෙන්න පුවත් WhatsApp සමග 


Join now