කරපිංචා කියන තරම් ගුණද..?

Ministry of Health Sri Lanka
By Subodha Jun 15, 2022 08:45 AM GMT
Subodha

Subodha

in රචනා
Report

කුළුබඩුවක් ලෙස බහුලව භාවිතා වන මෙම පත්‍රය සෑම කෑමකටම විශේෂ රසයක් එක් කරයි. නමුත් කරපිංචා කොළයේ රසයට වඩා වැඩි යමක් තිබේ. කාබෝහයිඩ්‍රේට්, තන්තු, කැල්සියම්, පොස්පරස්, යකඩ සහ විටමින් සී, විටමින් ඒ, විටමින් බී, විටමින් ඊ, කරපිංචා කොළ ඔබේ හදවත හොඳින් ක්‍රියා කිරීමට, ආසාදන වලට එරෙහිව සටන් කිරීමට සහ ඔබේ හිසකෙස් සහ සමට ජීව ශක්තියෙන් ප්‍රාණවත් කිරීමට උපකාරී වේ. කරපිංචා වල සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභ කිහිපයක් මෙන්න.

 1.රක්තහීනතාවය වළක්වා ගැනීමට උපකාරී වේ

කරපිංචා යනු යකඩ සහ ෆෝලික් අම්ලය බහුල ප්‍රභවයකි. ෆෝලික් අම්ලය ප්‍රධාන වශයෙන් ශරීරයට යකඩ අවශෝෂණය කර ගැනීමට උපකාර කෙරේ. කරපිංචා සංයෝග දෙකෙහිම පොහොසත් ප්‍රභවයක් වන බැවින් එය රක්තහීනතාවය පරාජය කිරීම සඳහා ස්වාභාවික පිළියම වේ.

2.දියවැඩියාවට එරෙහිව සටන් කරයි

කරපිංචා රුධිරයේ සීනි මට්ටම අඩු කිරීමට පමණක් නොව, කරපිංචා පරිපාලනයෙන් පසු දින කිහිපයක් පාලනය කරයි. කරපිංචා කොළ ශරීරයේ ඉන්සියුලින් ක්‍රියාකාරිත්වයට බලපාන අතර රුධිරයේ සීනි මට්ටම අඩු කරයි. එසේම පත්‍රවල අඩංගු තන්තු වර්ගය සහ ප්‍රමාණය රුධිරයේ සීනි මට්ටම අඩු කිරීමේදී සැලකිය යුතු කාර්යභාරයක් ඉටු කරයි. එබැවින්, ඔබ දියවැඩියාවෙන් පෙළෙනවා නම්, ඔබේ රුධිරයේ සීනි මට්ටම පාලනය කිරීමට හොඳම ස්වාභාවික ක්‍රමය කරපිංචා වේ.

3.ආහාර ජීර්ණය වැඩි දියුණු කරයි

කරපිංචා ආහාර ජීර්ණය වැඩි දියුණු කිරීමට සහ ඔබේ ශරීරය මේදය අවශෝෂණය කරන ආකාරය වෙනස් කිරීමට උපකාරී වන අතර එමඟින් ඔබේ බර අඩු කර ගැනීමට උපකාරී වේ. බර වැඩිවීම දියවැඩියා රෝගයට ප්‍රධානතම හේතුව වන බැවින් කරපිංචා ගැටලුවට මුල සිටම ප්‍රතිකාර කරයි.

4.කොලෙස්ටරෝල් අඩු කරයි

බොහෝ පර්යේෂණවලින් පෙන්නුම් කරන්නේ කරපිංචා වල කෙනෙකුගේ රුධිරයේ කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම අඩු කිරීමට උපකාරී වන ගුණාංග ඇති බවයි. ප්‍රතිඔක්සිකාරක වලින් පිරුණු කරපිංචා කොළ LDL කොලෙස්ටරෝල් (නරක කොලෙස්ටරෝල්) සාදන කොලෙස්ටරෝල් ඔක්සිකරණය වීම වළක්වයි. මෙය හොඳ කොලෙස්ටරෝල් (HDL) ප්‍රමාණය වැඩි කිරීමට උපකාරී වන අතර හෘද රෝග සහ ධමනි සිහින් වීම වැනි තත්වයන්ගෙන් ඔබේ ශරීරය ආරක්ෂා කරයි.

5.හිසකෙස් සුදු වීම වළක්වයි

කරපිංචා හිසකෙස් පැසීම වැළැක්වීමට උපකාරී වන බව කවදත් ප්‍රසිද්ධයි. හානියට පත් හිසකෙස් වලට ප්‍රතිකාර කිරීම, සිහින් හිසකෙස් වල පතුවළ ශක්තිමත් කිරීම, හිසකෙස් වැටීම සහ හිසේ කැක්කුම සඳහා ප්‍රතිකාර කිරීම සඳහා ද එය ඉතා ඵලදායී වේ. මෙම ප්‍රතිලාභයේ ඇති හොඳම කොටස නම්, ඔබට එක්කෝ කරපිංචා කොළ ආහාරයට ගැනීම සඳහා තෝරා ගත හැකි අතර එය ඔබේ හිසකෙස් දුක් වේදනාවලට උපකාරී වේ.

6.ස්නායු රෝග සමනය කිරීමට සහාය වේ

කරපිංචා ඔබේ මොළය ඇතුළු ස්නායු පද්ධතියේ සෞඛ්‍යය ආරක්ෂා කිරීමට උපකාරී වන බව අධ්‍යන වලින් පවා හෙළි වී තිබේ.එසේම ඇල්සයිමර් රෝගය වැනි ස්නායු විකෘතිතා තත්වයන් ඇතිවීම වැළක්වීමේ හැකියාවත් කරපිංචා සතුව ඇත.

7.තුවාල සුවකරයි

ඉතා ඉහල ප්‍රතිඔක්සිකාරක ප්‍රමාණයක් හා බැක්ටීරියා ප්‍රතිරෝධි ගුණ ඇති කරපිංචා වලට, ඔබේ සුළු සීරීම්, කැපුම්,පිළිස්සීම් වැනි තුවාල සුව කිරීමට මෙන්ම ඒවා පැතිරීම අවම කිරීමටද හැකියාව ඇත. කරපිංචා පල්පය ඔබ්ට නිවසේදී අත්බෙහෙතක් ලෙසද භාවිතා කල හැක.

8.ඇස් වලට ගුණදායකය

අක්ශි සෞඛ්‍ය කෙරෙහි වැදගත් වන විටමින් A කරපිංචා වල අඩංගු වන අතර ඔබ දිනපතා කරපිංචා ආහාරයට එක කර ගන්නේ නම් ඔබේ අක්ශි සෞඛ්‍ය යහපත්ව පවත්වා ගැනීමට එය උපකාරී වේ

9.හිසකෙස් ගැලවීයාම වලකාලයි

කරපිංචා වල ප්‍රෝටීන හා බීටා කැරොටීන අඩංගු වන අතර එය ඔබේ හිසකෙස් වර්ධනයට හා හිසකෙස් ගැලවීයාම අවම කිරීමට උපකාර කරණ අතරම, කරපිංචා වල අඩංගු ප්‍රතිඔක්සිකාරක හා ඇමයිනෝ අම්ල ඔබේ හිසේ තෙතමනය ආරක්ශා කරමින් හිසකෙස් ශක්තිමත් කරයි


ලෝකයේ කොහේ සිටියත් වැදගත් දේ ගැන විස්තර සවිස්තරාත්මකව දැන ගන්න එක් වෙන්න පුවත් WhatsApp සමග 
Join now