ඔබ සිතන විදියට කළු තේ් ද හොද හරිත තේ ද මෙන්න ...
හරිත තේ සහ කළු තේ යන දෙකම සෞඛ්ය සම්පන්න බීම විකල්ප ලෙස සැලකේ. නමුත් ඔබ කවදා හෝ කල්පනා කර තිබේද, වඩා සෞඛ්ය සම්පන්න කුමක්ද? ඔව් නම්, කියවන්න.
01 හරිත තේ හා කළු තේ වඩා හොඳ කුමක්ද?
අපට ආතතියක්, නිදිමතක්, ව්යාකූල බවක් හෝ කනස්සල්ලක් දැනෙන විට අපගේ මතකයට එන පළමු දෙය තේ කෝප්පයයි. එය හරියට වෙහෙසට පත් වූ විට හෝ කම්මැලි වූ විට අපගේ ශක්තිය වැඩි කරන මැජික් පානයක් වැනිය. සාමාන්ය තේ වලට අමතරව, යෝග්යතා ලෝලීන් අතර අතිශයින් ජනප්රිය තේ දෙකක් වන්නේ හරිත තේ සහ කළු තේ ය. තේ වර්ග දෙකම පැමිණෙන්නේ Camellia Sinensis නම් ශාකයේ කොළ වලින්. කොළ සහ කළු තේ සෑදීම සඳහා ශාකයේ කොළ සහ ඉහළම මල් භාවිතා වේ.
02 හරිත තේ සකස් කිරීම
හරිත තේ සෑදීම සඳහා, කොළ එකතු කර වියළා පසුව පෑන් එකක බැදීමෙන් උණුසුම් කර හෝ නෙලීමෙන් පසු තැම්බූ පසු. මෙමගින් තේවල රසය සහ වර්ණය පවත්වාගෙන යන කොළ ඔක්සිකරණය වීම වළක්වයි.
03 කළු තේ සකස් කිරීම
කළු තේ සෑදීම සඳහා, කොළ නෙලා වියලා , පසුව කුඩු කර ඒවා හයිඩ්රේට් වීමට පෙර ඔක්සිකරණයට තබයි. එවිට පත්රවල ඇති එන්සයිම ඔක්සිකරණය හරහා ගොස් පත්ර අඳුරු සහ දුඹුරු පැහැයෙන් දිස්වන අතර ඒවාට වඩා ප්රබල සුවඳක් සහ සාරයක් ලැබේ. ඉතින්, හරිත තේ කොළ සම්පූර්ණයෙන්ම ස්වාභාවික වන අතර කළු තේ දළු පැසවීම සහ ඔක්සිකරණය වේ.
04 හරිත තේ වල ප්රතිලාභ
හරිත තේ EGCG වලින් පොහොසත් වන අතර එය හෘද වාහිනී රෝග වලට එරෙහිව සටන් කරන ප්රතිඔක්සිකාරකයකි. හරිත තේ ද ඩෙටොක්ස් වලට උපකාර වන අතර ඔබේ සමට දීප්තිය ලබා දෙයි. එය ඔබේ පරිවෘත්තීය වැඩි කරන අතර ඔබේ ප්රතිශක්තිය වැඩි කරයි. මීට අමතරව, එය කළු තේ හා සසඳන විට අඩු ආම්ලික වේ.
05.කළු තේ වල වාසි
කළු තේ වල ඇමයිනෝ අම්ලය, L theanine ඇත, එය ඔබට අවධානය යොමු කිරීමට සහ විවේක ගැනීමට උපකාරී වේ. එය මධ්යස්ථව පරිභෝජනය කරන විට ශරීරයේ ආතති හෝමෝන අඩු කරයි. තේ ඔබේ හෘද සෞඛ්යය සඳහා පුදුම සහගත නමුත් ස්වභාවයෙන් වඩා ආම්ලික වේ. කළු තේ වල හෘදය සහ රුධිර වාහිනී ආරක්ෂා කරන, රුධිර සීනි සහ කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම පාලනය කරන Theaflavins අඩංගු වේ
06 හරිත තේ සහ කළු තේ වල කැෆේන් අන්තර්ගතය
හරිත තේ කළු තේ වලට වඩා අඩු කැෆේන් ඇති නමුත් කැෆේන් අන්තර්ගතය ද ශාකය, කාන්දු කිරීමේ ක්රම සහ සකස් කිරීම මත රඳා පවතී. කෝපි කෝප්පයකට සාපේක්ෂව හරිත තේ කෝප්පයක කැෆේන් හතරෙන් එකක් ඇති අතර කළු තේ කෝප්පයක තුනෙන් එකක් කැෆේන් අඩංගු වේ. කැෆේන් අපගේ ස්නායු පද්ධතිය උත්තේජනය කරන අතර එය මනෝභාවය ප්රබෝධමත් කරන අතර ප්රතික්රියා කාලය සහ අවදියෙන් සිටීම සඳහා කළු තේ වඩාත් ඵලදායී වන්නේ එබැවිනි.
පොලිෆෙනෝල් සංයුතිය හැර තේ දෙකෙන්ම ලබා දෙන ප්රතිලාභ සමාන වේ. කැෆේන් වැඩි කිරීමට අපේක්ෂා කරන පුද්ගලයින් සඳහා කළු තේ වඩා හොඳ විකල්පයකි. ඔබ කැෆේන් වලට කැමති නම්, ඔබ හරිත තේ තෝරා ගත යුත්තේ එහි සන්සුන් ස්වභාවය සහ කළු තේ වලට සාපේක්ෂව අඩු කැෆේන් ඇති බැවිනි.