කෝලා වීදුරුවක් එක් වරක් ගැනීමෙන් පසු සිරුරට සිදු වන දේ?

Ministry of Health Sri Lanka Healthy Food Recipes
By Wayomi Jul 19, 2022 06:46 AM GMT
Wayomi

Wayomi

in රචනා
Report

රයිස් එකක් කන ගමන් කෝලා එකක් බොන එක ගොඩක් අයට පුරුද්දක් වෙලා. සමහරු posh වෙන්න හිතාගෙන බොනවා. නමුත් මත්පැන් වලට ඇබ්බැහි වූ කෙනෙක් මිය යන්න ගත වන කාලයට වඩා කෝලා වලට ඇබ්බැහි වූ පුද්ගලයින්ගේ ආයු කාලය ඉතාමත් කෙටියි. වෛද්‍යවරු පවා මේවා අනුමත නොකරන අතර පයිප්ප, සින්ක්, වැසිකිලි සහ තවත් බොහෝ දේවල් පිරිසිදු කිරීමට යොදාගන්න පිරිසිදුකාරකයක් ලෙස භාවිතයට ගැනෙනවා.

කෝලා වීදුරුවක් එක් වරක් ගැනීමෙන් පසු සිරුරට සිදු වන දේ

🥃 කෝලා බොද්දී පොඩි කික් එකක් ආවට බීලා මුල්ම විනාඩි 10දී අග්න්‍යාශය මඟින් සීනි හැදි 10ක් එකවර කෑවා වගේ අධික ඉන්සියුලින් ප්‍රමණයක් නිපදවනවා. මේ වෙලාවෙදි අක්මාව විසින් සියලුම සීනි මේදය බවට පත් කරන්න ගන්නවා.

🥃 බීලා විනාඩි 30-40 කට පසු, කැෆේන් අවශෝෂණ ක්‍රියාවලිය ශරීරය තුළ සම්පූර්ණ වන අතර වැඩි සීනි ප්‍රමාණයක් රුධිරයට එක් වෙද්දී ඔබේ මොළයේ ඇඩොනොසින් ප්‍රතිග්‍රාහක ඔයාගේ නිදි මත නැති කරනවා.

🥃 එවිට ශරීරය ප්‍රසන්න හැඟීම් ඇති කරන මොළයේ ප්‍රීති මධ්‍යස්ථානය සක්‍රීය කරන ඩොපමයින් හෝමෝනය නිපදවීම වැඩි කරනවා. එතකොට තමයි අර අමුතු කික් එක එහෙමත් නැත්නම් ආතල් එක දැනෙන්නේ පටන් ගන්නේ.

🥃 පැය 1 කට පමණ පසු, පොස්පරික් අම්ලය බඩවැල්වල ආක්‍රමණය කරන අතර කෝලා වල මිශ්‍ර ජලය මුත්‍රා වලින් පිට කරනවා.

🥃 ඩයුරටික් ආචරණය ශක්තිමත් කිරීමෙන් කොකාකෝලා ශරීරයෙන් කැල්සියම්, සින්ක්, මැග්නීසියම් සහ සෝඩියම් ඉවත් කරනවා.

🥃 ජලය සහ ඉලෙක්ට්‍රෝලයිට් ද කාන්දු වන අතර එහි ප්‍රතිපලයක් ලෙස සතුටු සිතින් සහ සැහැල්ලුවෙන් සිටින පුද්ගලයා මන්දගාමී හා කෝපයට පත් පුද්ගලයෙකු බවට පත් කරනවා. තවද මෙය මිශ්‍රණය වීදුරුවක් එක් වරක් ගැනීමෙන් පමණි. 


එහෙනම් නිතරම කෝලා වර්ග බිවුවොත් මොකද වෙන්නේ?


* හෘදයේ හා රුධිර නාල වල ක්‍රියාකාරිත්වයට අහිතකර ලෙස බලපානවා.

🥃 කොකාකෝලා වල බහුලව දක්නට ලැබෙන කැෆේන් වල බලපෑම නිසා විශාල වශයෙන් බීම භයානකයි. කැෆේන් රුධිර පීඩනය වැඩි කරන අතර එය අධි රුධිර පීඩනයෙන් පෙළෙන රෝගීන්ට ඉතාමත් අහිතකරයි.

🥃 එමෙන්ම මේවා හෘද පේශි මත අමතර ආතතියක් ඇති කරන අතර රුධිර වහනය නැවැත්වීමේ ස්වාභාවික ක්‍රියාවලියට බාධා කරනවා. ඒ හේතුවෙන් රුධිර කැටි ගැසීම අඩු පුද්ගලයින් කොකාකෝලා පානය කොහෙත්ම සුදුසු නැත.

🥃 අංශභාගය හා හෘදයාබාධ ඇතිවීමේ අවදානම සියයට 60 කින් වැඩි කරනවා


* අස්ථි දිරයි

🥃 ඊට හේතුව කෝලා සංයුතියේ පොස්පරික් අම්ලය තිබීමයි. - මෙම මූලද්‍රව්‍ය මඟින් ක්‍රියාශීලීව වැඩෙන දරුවාගේ ශරීරය සහ වැඩිහිටියන් සඳහා විශේෂයෙන් කැල්සියම් ඌනතාව ඇති කරනවා.

🥃 එහි ප්‍රතිඵලයක් වශයෙන්, කෝලා පානය කරන්නන් අස්ථි බිඳීම්, මාංශ පේශි පද්ධතිය ආශ්‍රිත රෝග මෙන්ම දත් එනමලයේ ශක්තිය හා දිරායාම වර්ධනය වීමේ ගැටලු වලට ගොදුරු වෙනවා.


* සීනි විශාල ප්‍රමාණයක් අඩංගුයි.

🥃 විද්‍යාඥයන් පවසන්නේ කාබනීකෘත මිශ්‍ර වීදුරුවක එක් දිනක සීනි මේස හැදි 6 සිට 10 දක්වා අඩංගු වන බවයි. සාමාන්‍යයේ පුද්ගලයෙකුට දිනකට අවශ්‍ය සීනි ප්‍රමාණය හැඳි 9යි.

🥃 මෙය කුඩා දරුවන්ට පමණක් නොව වැඩිහිටියන්ට ද අතිශයින් භයානක මාත්‍රාවක්. මොකද දිනට එක වීදුරුවකට වඩා පානය කරනවනේ.

🥃 අතිරික්ත සීනි අක්මාවේ බර වැඩි කරන අතර එමඟින් අතිරික්ත ඉන්සියුලින් රුධිරයට මුදා හරිනවා.

🥃 මේ සම්බන්ධයෙන්, කෝලා දියවැඩියාව ඇති රෝගීන්ට මෙන්ම අධික බර ඇති පුද්ගලයින්ට කොහෙත්ම සුදුසු නැහැ.

🥃 බීම ඇසුරුම් කිරීමේදී කොකාකෝලා සංයුතියේ සීනි අඩංගු නොවන බව නිෂ්පාදකයින් සඳහන් කරනවා. ඒ කතාව ඇත්ත, සීනි වලට වඩා ප්‍රයෝජනවත් නොවන, නමුත් සීනි වෙනුවට සීනි ආදේශක එකතු කරනු ලබනවා.

🥃 ඒවා බොහෝ විට හෘද ස්පන්දන වේගය, ඉරුවාරදය, මානසික අවපීඩනය සහ තෙහෙට්ටුව වැඩි කිරීමට හේතු වෙනවා.

🥃 බීම වල ප්‍රධාන සීනි ආදේශක වන්නේ ඇස්පාර්ටේම් (ඊ 951) - එය පිපාසය ඇති කරනවා, ආහාර දිරවීමේ ක්‍රියාවලියට බාධා කරනවා, තරබාරුකම වැඩි කරනවා, මොළයේ වර්ධනය මන්දගාමී කරනවා සහ ස්නායු ආබාධ ඇති කරනවා.

🥃 ඇස්පාර්ටේම් හි ෆීනයිලලනීන් ද ඇති අතර එය ශරීරයේ “සන්තෝෂයේ හෝමෝනය” විනාශ කරනවා - සෙරොටොනින්;


* අධික ආම්ලිකතාවය

🥃 කෝලා අධික ආම්ලිකතාවයෙන් යුක්තයි.

🥃 අනෙකුත් සියලුම කාබනීකෘත බීම මෙන් කොකාකෝලා ද ආමාශ ආන්ත්‍රයික රෝග, ආමාශයික යුෂ වල අධික ආම්ලිකතාවය, වණ සහ ගැස්ට්‍රයිටිස් ඇති පුද්ගලයින් සඳහා තහනම් කර තිබෙනවා.

🥃 මෙම නිෂ්පාදනය නිතිපතා භාවිතා කිරීම අජීර්ණයට හේතු වන අතර අග්න්‍යාශයේ දැවිල්ල ඇති කිරීමට මෙන්ම පිත්තාශයේ ක්‍රියාකාරිත්වයට බාධා ඇති කරනවා.


* පිළිකා අවදානම්.

🥃 කෝලා කැරමල් වර්ණය කෘතීමව නිර්මාණය කර ඇත්තේ පිළිකා ඇති කරන ද්‍රව්‍යයක් ලෙස නිල වශයෙන් පිළිගත් මෙතිල්මැඩසෝල් 150 අඩංගු ඊ 4 වලින්.

🥃 කෝලා වල ඇති තවත් සමාන සංඝටකයක් නම් පිළිකා කාරකයක් බැවින් ආහාර වල භාවිතය සඳහා යුරෝපයේ තහනම් කරන ලද කෘතීම රසායනික සයික්ලේමේට්ය;


* ඇබ්බැහි වීම.

🥃 කෝලා වල ඇක්සල්ෆේම් පොටෑසියම් (ඊ 950) අඩංගු වන අතර එය සුක්‍රෝස් වලට වඩා 200 ගුණයක් පැණි රසයි.

🥃 මෙම ද්‍රව්‍යයේ ඇස්පාර්ටික් අම්ලය අඩංගු වන අතර එය ස්නායු පද්ධතිය උද්දීපනය කරන අතර ක්‍රමානුකූලව ශරීරයට ඇතුළු වූ විට මිනිසුන් තුළ ඇබ්බැහි වීමට හේතු වෙනවා.  


ලෝකයේ කොහේ සිටියත් වැදගත් දේ ගැන විස්තර සවිස්තරාත්මකව දැන ගන්න එක් වෙන්න පුවත් WhatsApp සමඟ 

JOIN NOW