උදේට ෆීට් එකේ දවස පටන් ගන්න. මෙන්න සරල කෑම රෙසිපි 7ක්.

Healthy Food Recipes Sri lanka Food Recipes
By Wayomi Sep 01, 2022 12:38 PM GMT
Wayomi

Wayomi

in රචනා
Report

දැන් කාලේ අපිට හැදෙන තරමක් ලෙඩ හැදෙන්නේ කන බොන කෑම බීම නිසා. උදේම කිරි වීදුරුවකින් පටන් අරන් පාන්, පාන්පිටි, බර්ගර්, බනිස්, නූඩ්ල්ස් වගේ විෂ කෑම තමයි බඩට පුරවා ගන්නේ. ඉතින් හැදෙන ලෙඩ ගැන අහන්නත් දෙයක්ද? හැබැයි ඉතින් උදේම පෝෂණීය සරල ආහාරයකින් දවස පටන් අරන් නීරෝගීව ශක්තිමත්ව දවස ගත කරන්න පුරුදු වෙන්න. ඒ සඳහා ඔබට පුළුවන් මෙන්න මේ විදිහට උදේට සරල ගුණ ආහාරයක් හදාගන්න.මාසයක් මේ විදහට කාලා බලන්න ඔබට දැනෙන දේ.

උදේට දියබත්.

🥙 රෑට ඉතිරි වූ බත් ටික හොඳින් පිරිසිදුව වසා තබන්න. උදේට ඒ බත් වලට පොල්කිරි ටිකක්, ලියාගත් රතුළූණු අහුරක්, ලියාගත් අමූමිරිස් කරල් දෙකක්, කරපිංචා කොළ ටිකක් දමා මදක් රත්කර ටික වේලාවක් තබා කෑමට ගන්න. ඉතාම ගුණදායක ඇඟ සිසිල් කරන උදේ ආහාරයක්. ගිනියම් දහවලේදී ඔබට කිසිම අපත්‍යයක් වෙන්නේ නැහැ. දවස පුරාම බඩ සිසිලසින් තිබේවි. ඇඟට පුදුමාකාර ශක්තියකුත් ලැබේවි.


පැළවූ මුං ඇට සමග ලුණු මිරිස්.

🥙 මුං ඇට තම්බලා කන එක හරිම ජනප්‍රිය උදේ කෑමක්නේ. දවසක යන්තමට පැළවීගෙන එන මුං ඇට තම්බලා කන්න. මුං ඇට තැම්බූ වතුර ටිකත් බොන්න. එය කිසිම දවසක විසි කරන්න එපා. කලින් දවසේ හවස පහට පමණ මුං ඇට දියේ දාන්න. ප්‍රමාණවත් වතුර ප්‍රමාණයක් දමා හොඳින් වසා තබන්න. පසුදා බලද්දි යන්තමට පැළවීගෙන එන මුංඇට ඔබට දැකගන්නට ලැබේවි. එම වතුර වලින්ම තම්බාගන්න. පසුව පෙරාගන්න. මුං ඇට තැම්බූ වතුර ටික වෙනම වීදුරුවකට ගෙන එය පානය කරන්න. මුං ඇට රසවත්ම ලුණු මිරිස් ටිකක්, පොල් ටිකක් සමඟ ආහාරයට ගැනීමෙනුයි. කකුල් පැලිලා, ඇස් වේලිලා දන්නට පටන්ගෙන තොල් වේලිලා දුක් විඳින උෂ්ණ රෝග රැසකට මෙය ඉතාම ගුණයි. එසේම අධික ගිනියම නිසා කොණ්ඩෙ යන අය මේ පැළවූ මුං ඇට තම්බාගත් වතුර මාසයක් පමණ බිව්වොත් හිසකේ ගැලවී යාම නවත්වාගත හැකියි.


මුං ඇට යහමින් හකුරු කිරිබත්.

🥙 මෙතරම් ගුණදායක කෑම තියාගෙනයි අපි පාන් පිටි ගිලින්නේ. ඒකනේ මේ තියෙන දුකත්. මේක ඇත්තටම අපරාධයක්. කිරිබත් හදන විට රෝස කැකුළු හෝ මාතර කැකුළු ගන්න. එයටම දියේ දමාගත් මුං ඇටත් දමන්න. තැම්බීගෙන එන විට පොල්කිරි යහමින් දාන්න. බාගන්නට ටික වෙලාවකට කලින් සූරාගත් හකුරු කෝප්ප භාගයක් දමන්න. හොඳින් මිශ්‍රකර උණුසුම්ව ආහාරයට ගන්න. බලාගෙන සිටිද්දීම තරුණ වෙනවා. ගොඩක් ගිනියම් රෝග අඩුවෙනවා. ඒ වගේම බඩවැල් වල ප්‍රශ්න නිසා දුක් විඳින තත්වය අඩුවෙනවා. හොඳට මල පිටවෙනවා. දවල් එක දෙක වෙනතුරු බඩගින්න එන්නෙත් නෑ.


මුදවපු කිරිබත්.

🥙 ඇඟට සිසිලසක් ගෙන එන කිසිම අගුණයක් නැති මේ වගේ රහස් කෑම දිනපතා හදාගෙන කෑවොත් පරම්පරාවෙන් එන ලෙඩක් දුකක්වත් ලේසියෙන් වැළඳෙන්නේ නෑ. ඒ වගේම මලබද්ධය සම්පූර්ණයෙන්ම නවතිනවා. ගැස්ට්‍රයිටිස් තිබ්බද කියලා සොයාගන්නවත් බැරි වෙනවා. ඇඟට පුදුමාකාර ශක්තියක් එනවා.

🥙 පිසගත් බත් වලට මුදවපු කිරි මේස හැඳි තුනක් දාන්න. හොඳින් මිශ්‍ර කරන්න. වෙනම තාච්චියකට ගිතෙල් ටිකක් දමා එයට අබ ටිකක්, කරපිංචා ඉත්‍තක්, ලියාගත් ළූණු ටිකක් සහ වියළි මිරිස් කරල් දෙකක් දමන්න. හොඳින් තෙම්පරාදු කර මේ තෙම්පරාදුව සාදාගත් මුදවපු කිරිබත් එකට දාන්න. උණුසුම්ව කන්න. දවසම නිරෝගීව ඉන්න පුළුවන්. එව් සිසිලස වෙන දෙයකින් ලබා ගන්න බෑ කියලා ඔබට හිතෙයි.


කිතුල් පිටි කිතුල් හකුරු කැඳ.

🥙 ජීවිත කාලය පුරාම හොඳ තරුණ ජවයෙන් හොඳ තරුණ මදයෙන් ජීවත්වෙන්න ආසද? ආසාවකටවත් ලෙඩක් දුකක් හැදෙන්නේ නැතුව ජීවත් වෙන්න ආස ද? මූණපුරා අලුත් ප්‍රබෝධයක් දකින්න ආසද? ගස්ගල් පෙරලන්න තරම් ශක්තියක් ඇඟට එනවට ආසද? එහෙනම් මේ කිතුල් පිටි, කිතුල් හකුරු කැඳ පානය දිනපතාම බොන්න. කිරි හෝ වතුර කෝප්ප භාගයක් ලිපේ තියන්න. එය රත් වෙද්දි එයට කිතුල් පිටි මේස හැඳි 04 ක් දමන්න. හොඳින් මිශ්‍ර කරන්න. තලපය වාගේ හැදීගෙන එද්දී එයට පොල් කිරි කෝප්ප කාලක් දමන්න. ලුණු ටිකක් දමා මිශ්‍ර කරන්න. බාගන්න ටික වෙලාවකට කලින් සූරාගත් කිතුල් හකුරු මේස හැඳි 02 ක් දමන්න. මිශ්‍රකරන්න. බාගන්න. උණුසුම්ව බොන්න. පුදුම හිතෙයි.


කුරක්කන් ඉඳිආප්ප සමඟ තෙම්පරාදු පරිප්පු.

🥙 කුරක්කන් ඉඳිආප්ප කන්න පුළුවන් කෑමක් ද කියලා ඔබට හිතෙනවා ඇති. නමුත් අතීතයේදී කුරක්කන් කාල තමයි මිනිස්සු ශක්තිමත්ව ලෙඩක් දුකක් හදාගන්නේ නැතුව උන්නේ. කුරක්කන් ඉඳිආප්ප කන විදිහක් තියෙනවා. එහෙම කෑවොත් අමාරු නෑ. කුරක්කන් ඉදිආප්ප ටික රෑ හදලා තියලා උදේ ස්ටීම් කරලා ගත්තත් කමක් නෑ. හැබැයි කුරක්කන් සමඟ මේ දැන් තෙම්පරාදු කරපු දුම් දමන පරිප්පු හොද්දක් හදාගන්න. පොල්කිරි ටිකක් යහමින් දාලා මිරිස් කරල් ටිකක්, කරපිංචා ටිකක්, අබ ටිකක් දාලා හොඳ මිරිස් තෙම්පරාදුවක් දාගන්න. හරිම රසට කන්න පුළුවන්. කුරක්කන් ඉඳිආප්ප ටිකක් වැඩියෙන් කෑවත් කමක් නෑ. හොඳ ශක්තියක් එනවා. නමුත් ආරන්නේ නෑ. පිපෙන්නේ නෑ. අමුතු තිබහක් පිපාසයක් එන්නෙ නෑ. ඇඟට සැහැල්ලුයි.


මිශ්‍ර පළතුරු සැලඩ්.

🥙 උදේට කවුද සැලඩ් කන්නේ. ඔබට එහෙම හිතෙයි. ඒත් මාසයක් මේ වගේ කාලා බලන්නකෝ. වෙන දේ ඔබට හිතාගන්න බැරි වේවි. ඒක අපි කියන්නේ නෑ. කාලා බලන්න.


ලෝකයේ කොහේ සිටියත් වැදගත් දේ ගැන විස්තර සවිස්තරාත්මකව දැන ගන්න එක් වෙන්න පුවත් WhatsApp සමඟ

JOIN NOW



_ Copied _