කෙසෙල් කොළේ බත් කෑවොත් වෙන දේ මෙන්න.
? කෙසෙල් කොළේ බත් කන්න අපි හැමෝම ආසයි. ඒ ඒකෙන් එන සුවඳට සහ රසට වහ වැටෙන නිසා. කෙසෙල් කොළයටම ආවේණික වූ ඉටි වර්ගයක් තියෙනවා. කොළයට උණු උණුවෙම බත්, ව්යංජන බෙදුවාම තමයි ඒ ඉටි ක්රියාත්මක වෙන්න පටන් ගන්නේ.රස්නෙට දියවෙලා ඒවා කෑම වලට එකතු වෙනවා. ඒ ඉටි නිසා තමා කෙසෙල් කොළේ ඔතපු බත් එක එච්චර රස සහ සුවඳ.
කෙසෙල් කොළේ රත් කරලා තවද්දී ඒකෙ තියෙන පෝෂ්ය පදාර්ථ උත්තේජනය වෙලා බත් එක එකතු වෙනවා. ඒ කියන්නේ කලින් කියපු ඉටි එක. මේ පෝෂ්ය පදාර්ථ වලට අමතරව බැක්ටීරියා නාශක, විටමින් A, සිට්රික් අම්ලය වගේම කැරොටින් අම්ලයත් කෙසෙල් කොළේ අඩංගුයි. ?
කෙසෙල් කොළයෙන් ආහාර ගැනීමේ ඇති ප්රයෝජන
? ක්ලෝරෆිල් නැමැති සංඝටකය මගින් බඩවැල් වල ඇති වන තුවාල සහ සමේ ඇතිවන තුවාල සුවපත් කිරීම.
? රුධිරය පිරිසිදු කිරීම.
? ආහාර අරුචිය වඩවන අතර ආහාර දිරවීම පහසු කිරීම.
? වකුගඩු වල සහ මුත්රාශයේ ගල් ඇති වීම වැලැක්වීම මෙන්ම රෝගයන් රැසකට ගුණ දෙනවා.
?
මානව ප්රතිශක්තිකරණ පද්ධතිය උත්තේජනය කිරීම.