ඔබත් විටමින් E භාව්ත කරන අයෙක්ද..? එසේනම් විටමින් E ගැන ඔබ දැන ගත යුතුම කරුණු ටිකක් මෙන්න ..
විටමින් E හොඳ සෞඛ්යයක් සඳහා අත්යවශ්ය පෝෂකයක් වන අතර එය විවිධ ආහාර සහ අතිරේකවල දක්නට ලැබේ.
මෙම විටමින් පරිභෝජනය කිරීමට හොඳම ක්රමය සෞඛ්ය සම්පන්න ආහාර වේලක් වේ.
ඇතැම් සෞඛ්ය තත්ත්වයන් ඇති හෝ ඇතැම් ඖෂධ ලබා ගන්නා අය අතිරේක විටමින් E ගැනීම සමඟ ප්රවේශම් විය යුතුය.
විටමින් E ප්රභවයන්
විටමින් E යනු මේද ද්රාව්ය සංයෝග පවුලකි. "එය ටොකෝෆෙරෝල් හතරක් (ඇල්ෆා, බීටා, ගැමා සහ ඩෙල්ටා) සහ ටොකොට්රියෙනෝල් හතරක් ඇතුළුව විවිධ ආකාර අටකින් ස්වභාවිකව සිදු වේ.
ඇල්ෆා ටොකෝෆෙරෝල් යනු විටමින් වල වඩාත් සුලභ හා බලවත්ම ආකාරයයි" යනුවෙන් ලියාපදිංචි පෝෂණවේදියෙකු සහ කතුවරයා වන එලිසබෙත් සෝමර් පැවසා තිබේ.
විටමින් සහ ඛනිජ සඳහා අත්යවශ්ය මාර්ගෝපදේශය" (HarperTorch, 1993). එක්සත් ජනපද ජාතික වෛද්ය පුස්තකාලයට (NLM) අනුව විටමින් E හි හොඳ ආහාර ප්රභවයන් වන්නේ ආමන්ඩ්, රටකජු සහ ලා දුඹුරු වැනි ඇට වර්ග සහ සූරියකාන්ත, කුංකුම, ඉරිඟු සහ සෝයාබෝංචි තෙල් වැනි එළවළු තෙල් ය.
සූරියකාන්ත බීජ සහ නිවිති සහ බ්රොකොලි වැනි කොළ, කොළ එළවළු ද විටමින් E අඩංගු වේ.
ඔබට කොපමණ විටමින් E අවශ්යද?
ජාතික සෞඛ්ය ආයතන (NIH) අනුව වයස අවුරුදු 14ට වැඩි පුද්ගලයින් සඳහා විටමින් E සඳහා නිර්දේශිත ආහාර දීමනාව (RDA) මිලිග්රෑම් 15 (හෝ ජාත්යන්තර ඒකක 22.4, හෝ IU) වේ.
මව්කිරි දෙන කාන්තාවන්ට තව ටිකක් විටමින් E අවශ්ය විය හැක, එබැවින් කිරි දෙන කාන්තාවන් සඳහා RDA 19 mg (28.4 IU) වේ.
1,000 mg (1,500 IU) ට අඩු මාත්රාවන් බොහෝ වැඩිහිටියන් සඳහා ආරක්ෂිත බව පෙනේ.
වයස මාස 6 දක්වා ළදරුවන් සඳහා, RDA 4 mg (6 IU), සහ RDA වයස මාස 6 සිට වසරක් දක්වා 5 mg (7.5 IU) වේ.
වයස අවුරුදු 1 සිට 3 දක්වා, අවුරුදු 4 සිට 8 දක්වා සහ අවුරුදු 9 සිට 13 දක්වා, විටමින් E සඳහා RDAs පිළිවෙලින් 6 mg (9 IU), 7 mg (10.4 IU) සහ 11 mg (16.4 IU) වේ.
බොහෝ මිනිසුන්ට සෞඛ්ය සම්පන්න ආහාර වේලකින් ප්රමාණවත් විටමින් E ලබා ගත හැකි අතර අතිරේක අවශ්ය නොවේ.
විශේෂයෙන් ඔබ ඖෂධ ලබා ගන්නේ නම්, ඕනෑම අතිරේකයක් ගැනීමට පෙර සෑම විටම වෛද්යවරයෙකුගෙන් විමසන්න.
Drugs.com ට අනුව, ඖෂධ 250 කට වඩා විටමින් E සමඟ අන්තර්ක්රියා කරන බව දන්නා කරුණකි.
විටමින් E ඌනතාවය
NIH ට අනුව, විටමින් E ඌනතාවය ඉතා කලාතුරකිනි, නමුත් සමහර අය අනෙක් අයට වඩා විටමින් E ඌනතාවයට ගොදුරු වේ.
ළදරුවන්, මේදය malabsorption සහ abetalipoproteinemia (ඇතැම් ආහාර මේද සම්පූර්ණයෙන් ශරීරයට අවශෝෂණය වීම වළක්වන තත්වයක්) ඇති පුද්ගලයින්ට විටමින් E ඌනතාවය ඇති වීමට ඉඩ ඇත.
රක්තහීනතාවය, ඇටසැකිලි මයෝපති, ඇටෑක්සියා, පර්යන්ත ස්නායු රෝග, රෙටිනෝපති, ප්රතිශක්තිකරණ ප්රතිචාරය දුර්වල වීම සහ ස්නායු ආබාධ ඌනතාවයක් ඇති විය හැකි බවට සලකුණු වේ.
ප්රතිලාභ
ඔබේ ආහාර වේලට විටමින් E ප්රභවයන් ඇතුළත් කිරීමෙන් බොහෝ ප්රතිලාභ ගෙන දේ.
මේදය-ද්රාව්ය පෝෂකයක් ලෙස, විටමින් E ප්රධාන වශයෙන් ප්රතිඔක්සිකාරකයක් ලෙස ක්රියා කරයි, එයින් අදහස් කරන්නේ එය නිදහස් රැඩිකලුන් ලෙස හඳුන්වන අස්ථායී අණු මගින් සිදුවන හානිවලින් සෛල ආරක්ෂා කිරීමට උපකාරී වන බවයි.
එය සෛල හානිවලින් ආරක්ෂා කරයි, එය හෘද රෝගවල සිට පිළිකා සහ සමහර විට ඩිමෙන්ශියාව දක්වා විවිධ සෞඛ්ය ගැටලු [අවදානම] අඩු කිරීමට උපකාරී වේ.
සෛල ආරක්ෂාව සැපයීමට අමතරව, විටමින් E ක්රියාකාරී ප්රතිශක්තිකරණ පද්ධතියකට අත්යවශ්ය වේ.
ප්රබල ප්රතිඔක්සිකාරකයක් ලෙස, එය සෛල ආසාදනයට එරෙහිව සටන් කිරීමට උපකාරී වේ.
මෙම විටමින් ඇස් පෙනීම ආරක්ෂා කිරීමට ද උපකාරී වේ.
Qingdao විශ්ව විද්යාලයේ වෛද්ය විද්යාලයේ වසංගත රෝග හා සෞඛ්ය සංඛ්යාලේඛන දෙපාර්තමේන්තුව විසින් 2015 දී කරන ලද අධ්යයනයකින් හෙළි වූයේ විටමින් E පරිභෝජනය සහ ඉහළ සෙරුමය-ටොකෝෆෙරෝල් මට්ටම වයස්ගත ඇසේ සුද ඇතිවීමේ අවදානම අඩුවීමට සම්බන්ධ බවයි.
රුධිර පීඩනය සහ මාංශ පේශි හැකිලීම වැනි විවිධ ශරීර ක්රියාවලීන් නියාමනය කිරීම සඳහා වගකිව යුතු ප්රොස්ටැග්ලැන්ඩින් නම් හෝමෝන වැනි ද්රව්ය නිෂ්පාදනය කිරීමේදී විටමින් ඊ වැදගත් කාර්යභාරයක් ඉටු කරයි.
එසේම, එක්සත් ජනපද ජාතික වෛද්ය පුස්තකාලය විසින් ප්රකාශයට පත් කරන ලද 2015 අධ්යයනයකින් හෙළි වූයේ ව්යායාම කිරීමෙන් පසු මාංශ පේශි යථා තත්ත්වයට පත් කිරීමට විටමින් E උපකාර වන බවයි.
NIH අනුව, ක්රෝන්ගේ රෝගය, සිස්ටික් ෆයිබ්රෝසිස් හෝ අක්මාවේ සිට ආහාර ජීර්ණ පත්රිකාවට පිත ස්රාවය කිරීමට නොහැකියාව ඇති පුද්ගලයින්ට ආහාර ජීර්ණ ගැටළු වළක්වා ගැනීම සඳහා විටමින් E ජලයේ ද්රාව්ය, අතිරේක ආකාර ලබා ගැනීමට අවශ්ය විය හැකිය.
අවදානම්
මයෝ සායනයට අනුව සමහර අය විටමින් E අතිරේකවලට සංවේදී විය හැකිය. අතිරේකයක් තුළ විටමින් E පරිභෝජනය කිරීම පාචනය, ඔක්කාරය, බඩේ කැක්කුම, දුර්වලතාවය, තෙහෙට්ටුව, හිසරදය, කුෂ්ඨ සහ වෙනත් ගැටළු ඇති විය හැක.
ජෝර්ජියා හයිලන්ඩ්ස් විද්යාලයට අනුව, මේද-ද්රාව්ය විටමින් ලෙස, විටමින් E ශරීරයේ ගබඩා කර ඇති අතර, ජලයේ ද්රාව්ය විටමින් සමඟ සිදු වන පරිදි, අතිරික්තය මුත්රා මාර්ගය හරහා සෝදා හරිනු නොලැබේ.
මෙම ලක්ෂණය වන්නේ විටමින් E කාලයත් සමඟ විෂ සහිත මට්ටම්වලට එකතු විය හැකි නිසා මෙම විටමින් අධික ලෙස පානය කළ හැකි බවයි.
මයෝ සායනයට අනුව, අතිරේක විටමින් E අධික ලෙස ලේ ගැලීම සහ තෙහෙට්ටුව, ඔක්කාරය, නොපැහැදිලි පෙනීම සහ ගෝනඩල් අක්රියතාව ඇතුළු තවත් බොහෝ රෝග ලක්ෂණ ඇති කළ හැකිය.
විටමින් ද මෘදු රුධිර තුනීකාරකයකි, එබැවින් ශල්යකර්මයට පෙර ඉහළ මාත්රාවන් අධෛර්යමත් කළ යුතු බව සෝමර් උපදෙස් දුන්නේය. තවද, 2005 දී ජෝන්ස් හොප්කින්ස් වෛද්ය ආයතනවල පර්යේෂකයන් කණ්ඩායමක් විසින් කරන ලද අධ්යයනයක් මගින් විටමින් E අතිරේක හෘද වාහිනී රෝග සහ පිළිකා සඳහා ප්රතිකාර කිරීමට උපකාරී වන බව පෙන්නුම් කිරීමට උත්සාහ කළේය.
ඒ වෙනුවට, කණ්ඩායම විසින් විටමින් E ඉහළ මාත්රාවක් ගැනීමෙන් හෘද වාහිනී රෝග සහ පිළිකා රෝගීන් සඳහා අධ්යයන කාලය තුළ මරණ අනුපාතය වැඩි කරන බව සොයා ගන්නා ලදී.
පර්යේෂකයන් නිගමනය කළේ විටමින් E විශාල මාත්රාවලින් වැළකී සිටිය යුතු බවයි.
ඔවුන් ඔවුන්ගේ ප්රතිඵල Annals of Internal Medicine සඟරාවේ පළ කළහ.
ඒ හා සමානව, පර්යේෂකයන් විසින් කරන ලද අධ්යයනයකින් හෙළි වූයේ අධ්යයන කාලය තුළ විටමින් E ඇතුළු ප්රතිඔක්සිකාරක අතිරේක ලබා ගත් පුද්ගලයින්ට මරණ අවදානම තරමක් වැඩි වී ඇති බවයි.
එම අධ්යයනයේ ප්රතිඵල 2007 දී ඇමරිකානු වෛද්ය සංගමයේ ජර්නලයේ ප්රකාශයට පත් කරන ලද අතර සාමාන්ය වසර 3.3 ක් සඳහා සහභාගී වූවන් 232,606 ක් අනුගමනය කළ සසම්භාවී පාලිත අත්හදා බැලීම් 68 ක් කෙරෙහි අවධානය යොමු කරන ලදී.