ඔබ භාවිත කරන්නේ පලතුරු යුෂද.. එසේ නම් යුෂ සඳහා හොඳම එළවළු මෙන්න..

By Subodha May 19, 2022 03:50 AM GMT
Subodha

Subodha

in රචනා
Report

යුෂ සඳහා හොඳම එළවළු 2000 ගණන්වල මුල් භාගයේදී, එළවළු සහ පලතුරු යුෂ කිරීම ප්‍රවණතා ආහාරයක් ලෙස මතු විය. කොළ යුෂ සිට සැල්දිරි යුෂ දක්වා, යුෂ වල ජනප්‍රියත්වය හුදෙක් විලාසිතාවකට වඩා වැඩි ය. එක්සත් ජනපදය පුරා යුෂ බාර් අඛණ්ඩව උත්පතන වන අතර, වෙළඳපල 2020 දී ඩොලර් බිලියන 2.36 ක් ලෙස ස්ථාවරව පැවතුනි. නමුත් වඩාත්ම පෝෂ්‍යදායී එළවළු මොනවාද? වඩා හොඳ සෞඛ්‍යයක් සඳහා යුෂ කිරීමට හොඳම එළවළු අටක් අපි පහතින් සදහන් කරන්නෙමු.  

1. කැරට්

කැරට් වල අඩු කැලරි ප්‍රමාණයක් ඇති අතර ස්වභාවිකව පැණිරසයි. කැරට් බයෝටින්, පොටෑසියම් සහ විටමින් A වැනි පෝෂ්‍ය පදාර්ථ වලින් ද ඉහළ මට්ටමක පවතී. කැරට් මූලික වශයෙන් ඇල්ෆා-කැරොටින්, බීටා-කැරොටින්, ලයිකොපීන් සහ ලුටීන් ඇතුළත් ඉහළ කැරොටිනොයිඩ් අන්තර්ගතය සඳහා ප්‍රසිද්ධය. එවැනි සංයෝග ශරීරයේ ඔක්සිකාරක ආතතිය අඩු කිරීමට, හෘද රෝග, දියවැඩියාව, අක්ෂි රෝග සහ ඇතැම් පිළිකා ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කිරීමට ශරීරයේ ප්‍රතිඔක්සිකාරක ලෙස ක්‍රියා කරන බව යුරෝපීය ඖෂධ රසායන විද්‍යාව පිළිබඳ ජර්නලයේ 2021 ප්‍රකාශයට පත් කරන ලද සමාලෝචනයකට අනුව. කැරට් යුෂ ඉතා සක්‍රීය නොවී ස්වභාවිකව පැණි රසයි. එය බීට්, පැඟිරි සහ ඉඟුරු වැනි අනෙකුත් යුෂ කළ පලතුරු සහ එළවළු සම්පූර්ණ කරයි.

2. බීට්

බීට් සාමාන්‍යයෙන් මෙරුන් වර්ණයකි, නමුත් ඔබට ඒවා සුදු, කහ හෝ දේදුනු වර්ණවලින් ද සොයාගත හැකිය. බීට්රූට් යනු බීට් ශාකයේ මූල මූලය වන අතර එය යුෂ කළ එළවළුවක් ලෙස විවිධ සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභ ලබා දෙයි. බීට් වල මැංගනීස් සහ ෆෝලේට් වැනි පෝෂ්‍ය පදාර්ථ ඉහළයි. බීට් ද නයිට්රේට් පොහොසත් වන අතර, මොළයේ සෞඛ්යය, මලල ක්‍රීඩා කාර්ය සාධනය සහ රුධිර පීඩනය වැඩි දියුණු කළ හැකිය. 2019 සසම්භාවී පාලිත පරීක්ෂණයකින් විනාඩි 30 ක ට්‍රෙඩ්මිල් ඇවිදීමට පෙර බීට්රූට් යුෂ මිලි ලීටර් 150 ක් පරිභෝජනය කළ තරුණ වැඩිහිටියන් 13 සහ වැඩිහිටි 11 දෙනෙකු තුළ නයිට්‍රේට් බහුල බීට් යුෂ සමඟ උග්‍ර පරිපූරකයක් ලබා දෙන ලදී. කණ්ඩායම් දෙකම වැඩිදියුණු කිරීම් පෙන්නුම් කළ අතර, විශේෂයෙන් වැඩිහිටි වැඩිහිටියන් තුළ ඩයස්ටොලික් රුධිර පීඩනයෙහි සැලකිය යුතු අඩුවීමක් දක්නට ලැබේ. පර්යේෂකයන් පෝෂ්‍ය පදාර්ථවල වාර්තා කළේ මෙම සොයාගැනීම්වලින් පෙනී යන්නේ උග්‍ර බීට්රූට් අතිරේකය වැඩිහිටියන්ගේ හෘද වාහිනී සෞඛ්යය වැඩිදියුණු කළ හැකි බවයි. ඔබට යුෂ කළ හැකි බීට් ශාකයේ එකම කොටස ටැප්රූට් නොවේ. සාමාන්‍යයෙන් බීට් කොළ ලෙස හඳුන්වන කොළ පැහැති කොළ වලද බොහෝ ප්‍රයෝජනවත් පෝෂ්‍ය පදාර්ථ අඩංගු වන අතර යුෂ කළ හැකිය.

3. තක්කාලි

තක්කාලි යනු එළවළු හෝ පලතුරක්ද? විද්‍යාත්මකව ගත් කල, තක්කාලි යනු තක්කාලි ශාකයේ පලතුරකි, නමුත් මුළුතැන්ගෙයෙහි බොහෝ අය තක්කාලි එළවළු සහ පලතුරක් ලෙස සලකති. තක්කාලි ඉතා වැදගත් කුස්සියට උපකරණයකි, විශේෂයෙන්ම හෘදයාංගම සෝස් සහ සුප් සෑදීම සඳහා. කෙසේ වෙතත්, තක්කාලි, ෆෝලේට්, පොටෑසියම් සහ විටමින් සී වැනි පෝෂ්‍ය පදාර්ථ වලින් පොහොසත් යුෂ වට්ටෝරු වලට රසවත් රසයක් එක් කරයි. ලයිකොපීන් යනු තක්කාලිවල ඇති ප්‍රතිඔක්සිකාරකයක් වන අතර එය හාවඩ් හෙල්ත් ආයතනයට අනුව ආඝාත, හෘදයාබාධ, දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියාව සහ ඇතැම් පිළිකා ඇතිවීමේ අඩු අවදානමක් සමඟ සම්බන්ධ වී ඇත. ඇත්ත වශයෙන්ම, තක්කාලි යුෂ පානය කිරීමෙන් දැවිල්ල අඩු කර ඔබේ පරිවෘත්තීය ක්‍රියාවලිය වැඩි දියුණු කළ හැකිය.

4. කැලේ

කැලේ කැලරි අඩු නමුත් පෝෂණයෙන් විශාලයි, විටමින් A, B6, C සහ K, කැල්සියම් සහ පොටෑසියම් අඩංගු වේ. කුරුස එළවළුවක්, එය තඹ සහ මැංගනීස් ඛනිජවල හොඳ ප්‍රභවයකි. කෙසේ වෙතත්, කැලේ වල ගෝයිට්‍රොජන් අඩංගු වන අතර ඒවා ස්වභාවිකව ඇති ද්‍රව්‍ය වන අතර සමහර විට “ප්‍රති-පෝෂක” ලෙසද හඳුන්වනු ලබන අතර එමඟින් අයඩින් තයිරොයිඩ් ග්‍රන්ථියට ඇතුළු වීම අවහිර කළ හැකිය. අයඩින් යනු සාමාන්‍ය පරිවෘත්තීය ප්‍රවර්ධනය කරන තයිරොයිඩ් හෝමෝන නිපදවීමට ශරීරයට අවශ්‍ය ඛනිජයකි. අයඩින් ඌනතාවය තයිරොයිඩ් ග්‍රන්ථිය ප්‍රසාරණය වීම හෝ ගොයිටර් නම් තත්ත්වයට හේතු විය හැක. කැලේ වල වැදගත් ප්‍රතිඔක්සිකාරක බීටා-කැරොටින් අඩංගු වන අතර එය හෘද රෝග වැනි නිදන්ගත තත්වයන් ඇතිවීමේ සම්භාවිතාව වැඩි කරන නිදහස් රැඩිකලුන් උදාසීන කරයි. Biomedical and Environmental Sciences හි ප්‍රකාශයට පත් කරන ලද පැරණි අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ කැලේ යුෂ පානය කිරීමෙන් LDL කොලෙස්ටරෝල් ඇතුළු හෘද රෝග අවදානම් සාධක අඩු කළ හැකි බවයි. ඉහළ කොලෙස්ටරෝල් සහිත පිරිමි සහභාගිවන්නන් 32 දෙනෙකු මත මෙම අධ්‍යයනය සිදු කරන ලද අතර සෑම දිනකම කැලේ යුෂ මිලි ලීටර් 150 ක් මාස තුනක් පරිභෝජනය කිරීමෙන් LDL කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම 10% කින් අඩු වී HDL කොලෙස්ටරෝල් 27% කින් ඉහළ යන බව අනාවරණය විය.

5. ගෝවා

ගෝවා එහි ජල අන්තර්ගතය සඳහා පෝෂණය පමණක් නොව, විටමින් බී 6, විටමින් සී, විටමින් කේ, ෆෝලේට් සහ මැංගනීස් වැනි අත්‍යවශ්‍ය පෝෂ්‍ය පදාර්ථ රාශියක් ද එහි අඩංගු වේ. 2020 වසරේ Frontiers in Nutrition හි ප්‍රකාශයට පත් කරන ලද අධ්‍යයනයකට අනුව, එය ගෝවා සහ වට්ටක්කා වැනි cruciferous එළවළු වර්ගයක් ලෙස වර්ගීකරණය කර ඇති අතර, මේවා දැවිල්ල, හෘද රෝග සහ දියවැඩියාව ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කිරීම සමඟ සම්බන්ධ වේ.

6. නිවිති

නිවිති යනු kaempferol, lutein සහ quercetin වැනි ප්‍රතිඔක්සිකාරක වලින් පිරුණු කොළ පැහැති එළවළුවකි. එහි විටමින් A සහ ​​C මෙන්ම හෘද සෞඛ්‍යයට ප්‍රයෝජනවත් වන නයිට්‍රේට් ද ඉහළයි. සසම්භාවී පාලිත පරීක්ෂණයකින් නිරෝගී වැඩිහිටියන් 27 දෙනෙකුගේ ධමනි තද ගතිය සහ ආශ්‍රිත රක්තපාත ක්‍රම මත නයිට්‍රේට් ප්‍රභවයක් ලෙස නිවිති වල බලපෑම අධ්‍යයනය කරන ලදී. සහභාගිවන්නන් දින හතක් නිවිති ආහාරයට ගත් අතර, ප්‍රතිඵලය මගින් සිස්ටලික් සහ ඩයස්ටොලික් රුධිර පීඩනයේ සැලකිය යුතු අඩුවීමක් පෙන්නුම් කරන ලදී. මෙම අධ්‍යයනය 2015 දී සායනික පෝෂණ පර්යේෂණ සඟරාවේ ප්‍රකාශයට පත් කරන ලදී.

7. බ්‍රොකොලි

බ්‍රොකොලි සුපිරි ආහාරයක් ලෙස ප්‍රචලිත වී ඇති අතර, කුරුස එළවළුවක් ලෙස ප්‍රතිඔක්සිකාරක සහ පෝෂ්‍ය පදාර්ථ වලින් පොහොසත් වීම නිසා එම කීර්තිය පවත්වා ගෙන යයි. එය පොටෑසියම් සහ විටමින් A, B6 සහ C ඇතුළු අත්‍යවශ්‍ය ක්ෂුද්‍ර පෝෂකවල හොඳ ප්‍රභවයකි. බ්‍රොකොලි වල කැම්ප්ෆෙරෝල්, ෆ්ලේවනොයිඩ් ප්‍රතිඔක්සිකාරකයක් අඩංගු වන අතර එය ශරීරයේ නිදහස් රැඩිකලුන් උදාසීන කිරීමට සහ දැවිල්ල නිසා ඇතිවන රෝග වළක්වා ගැනීමට පෙන්නුම් කරයි. ඖෂධවේදයේ ෆ්‍රොන්ටියර්ස් හි ප්‍රකාශයට පත් කරන ලද 2021 අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ ග්ලියෝබ්ලාස්ටෝමා, ස්නායු රෝග වේදනාව, කාංසාව ආබාධ, ඇල්සයිමර් රෝගය සහ පාකින්සන් රෝගය වැනි සෞඛ්‍ය ගැටළු සඳහා කැම්ප්ෆෙරෝල් ස්නායු ආරක්ෂණ ක්‍රියාවක් ඉදිරිපත් කරන බවයි, ප්‍රති-ගිනි අවුලුවන සහ ප්‍රතිඔක්සිකාරක බලපෑමක් ප්‍රවර්ධනය කරයි. මෙම ස්නායු ආරක්ෂණ ප්‍රතිලාභ වලින් ප්‍රයෝජන ගැනීමට ඔබේ හරිත යුෂ වට්ටෝරු වල බ්‍රොකොලි හිස් සහ කඳන් ඇතුළත් කරන්න.