ඔබත් විටමින් E අතිරේක ගන්න කෙනෙක්ද? එහෙනම් එහි අතුරුප්‍රතිඵල ගැනත් දැනුවත් වන්න.

Ministry of Health Sri Lanka Healthy Food Recipes
By Wayomi Oct 03, 2022 09:14 AM GMT
Wayomi

Wayomi

in රචනා
Report

ගැහැණු පිරිමි භේදයක් නැතිව අද ගොඩක් දෙනෙක් රූපලාවන්‍ය ගැටළු වලට ප්‍රතිකාර එහෙමත් නැත්නම් ප්‍රතිලාභ විදිහට හෝ වෙනත් රෝගාබාධ වලට සුදුසුයි කියලා හිතලා විටමින් E ඖෂධය අතිරේකව ලබා ගැනීමට පෙළඹිලා තියෙනවා.

මේ විටමින් E ඖෂධය විවිධ නම් වලින් විවිධ ආකාරයෙන් හරියටම කියනවා නම්, විවිධාකාර ද්‍රව්‍යයන් විදිහට වෙළඳපොල තුළ දකින්න ලැබෙනවා. හැබැයි ඔබ මේ විටමින් E ගැන හරියටම නොදැන හෝ ඒ ඔබ ගන්න විටමින් E වර්ගය ගැන වැඩි අවබෝධයක් නැතුව හෝ වෛද්‍ය අනුමැතියකින් තොරව ලබා ගැනීම ඇඟට ගුණ නැති බව මතක තබාගන්න. මොකද වෛද්‍ය අනුමැතියකින් තොරව ගන්න අතිරේක විටමින් E ඖෂධය ගැනීම ඔබට වෙනත් රෝගාබාධ රැසකට අත වැනීමකි.

ඒ නිසා පුළුවන් තරම් උත්සහ කරන්න විටමින් E බහුල ආහාර වර්ග පමණක් ලබාගන්න.

විටමින් E බහුල ආහාර

🥬 ඔලිව් තෙල්

🥬 කජු, රට කජු, ආමන්ඩ්

🥬 සූරියකාන්ත ඇට

🥬 මස් මාළු, බිත්තර ආදී සත්ත්ව ආහාර

🥬 නිවිති, බ්රොකෝලි සහ කොළ පැහැති පලා වර්ග

🥬 අඹ,

🥬 කිරි නිෂ්පාදන, දී

🥬 රතු සහ කහ එළවළු සහ පළතුරු


විටමින් E

💊 විටමින් E කියන්නේ මේද ද්‍රාවී විටමින් වර්ගයකි.

💊 මේදය සමඟ දියවෙමින් ශරීරයට අවශෝෂණය කරගනියි

💊 විවිධ ස්ථානවලට මේදය මගින් පරිවහනය කරයි

💊 ශරීරය තුළ එක්රැස්වීමේ හැකියාව පවතියි.

💊 ප්‍රතිඔක්සිකාරකයක් ලෙස ක්‍රියා කරයි.   


විටමින් E වල ප්‍රතිලාභ.

🟢 නින්දේදී කෙණ්ඩා පෙරළීම වළක්වා ගැනීම සඳහා වෛද්‍යවරුන් නිර්දේශ කරයි.

🟢 මීට වසර කිහිපයකට පෙර සිදු කරන ලද අධ්‍යයනයට අනුව ඩෙංගු උණ හා ඩෙංගු රක්තපාත උණ නිසා ඇතිවන සංකූලතාවයක් වන රුධිර ගලනය අඩු කරන්නට විටමින් E යොදාගත හැකි බව හෙළි කරගෙන ඇත.

🟢 ශරීරයේ සෛල විනාශ වී යාම අඩු කිරීමට උපකාර කරයි.

🟢 සමේ සුළු පිළිස්සීම්වලදී හිරු එළියට සම පිළිස්සීමේදී තාවකාලික විසඳුමක් ලෙස විටමින් E ආලේප කරයි.

🟢 ඇස් යට කලු වීම වළක්වා ගැනීම, හිසකෙස් සත්කාර, වැනි බොහෝ රූපලාවන්‍ය ගැටළු වලට උපකාරී වෙයි.


විටමින් E අධිකව ගත්තොත් සිදු වන දේ.

🟢 සාමාන්‍යයෙන් දෛනිකව අපේ ශරීරයට විටමින් E ලබාගත යුතු ප්‍රමාණය වන්නේ 15 mg ක් තරම් ඉතා අඩු ප්‍රමාණයක්. නමුත් සප්ලිමන්ට් ලෙස මෙය ලබා ගැනීමේදී 400 mg 500 mg වගේ ඉහළ අගයක් වෙනවා.

🟢 නමුත් සාමාන්‍යයෙන් දිනක් තුළ ආහාර මගින් හෝ ආහාර අතිරේක මගින් හෝ ලබා ගත හැකි උපරිම විටමින් E ප්‍රමාණය වන්නේ 1000mg .

🟢 මේ ප්‍රමාණයට වඩා පුද්ගලයෙකු විටමින් E භාවිතා කළොත් එය බොහෝ රෝගයන් ඇතිකිරීමේ අවදානමක් ඇති කරනවා. ඒ අනුව ශරීරයේ ආසාදන ඇති කරයි.

🟢 විෂබීජ ශරීරගතවීම නිසා ඇතිවන උණ තත්ත්වයන් බහුලව ඇති වෙයි.

🟢 දීර්ඝ කාලයක් විටමින් E ලබාගැනීම පුරස්ථි ග්‍රන්ථි පිළිකා වැඩි කරයි.


විටමින් E අතිරේක ලබා ගැනීමේදී ඇතිවිය හැකි අවදානම් තත්ත්වයන්

🩺 වෙනත් ඖෂධ ලබාගන්නා අතරේ විටමින් E ලබා ගැනීමත් අපේ ශරීරයට අහිතකර බලපෑම් ඇති කරන්නට පුළුවන්.

🩺 විශේෂයෙන්ම ඇස්පෙරීන්, වෝපරීන් ආදී ඖෂධ ලබ ගන්නා විට විටමින් E ඒ ඖෂධ සමඟ අන්තර් ක්‍රියා කිරීමෙන් ඒ ඖෂධවල ක්‍රියාකාරිත්වයට බාධා ඇති කරයි .

🩺 පියයුරු පිළිකා සඳහා භාවිතා කරන ටැමොක්සිෆන් කියන ඖෂධය සමඟත් විටමින් E අන්තර් ක්‍රියා කිරීමේ හැකියාව පවතියි.

🩺 අවයව බද්ද කිරීමකින් පසුව ලබාදෙන සයිකෝස්පොරින් කියන ඖෂධය සමඟින් භාවිතා කිරීමේදී සැලකිලිමත් වියි යුතුයි.

🩺 වයස අවුරුදු 50 ඉක්මවූ පුද්ගලයෙක් නම් එවැනි අයෙකුගේ සිරුරේ අභ්‍යන්තර රුධිර ගැලීම් ඇතිවිය හැකි නිසා එය අවදානම වැඩි කරයි.

🩺 විටමින් E සතු රුධිර කැටි ගැසීම වැළැක්වීමේ හැකියාව නිසා බාහිර තුවාලයක් වූ විට හෝ අභ්‍යන්තර රුධිර ගැලීමකදී රුධිරය කැටි ගැසීම නිසා රුධිර වහනය නතර නොවීමෙන් භයානක තත්ත්වයන් ඇති වෙන්නට පුළුවන්.

🩺 විශේෂයෙන්ම මොළයේ රුධිර පාලනයන් නිතර සිදු වෙන්නටත් මේ විටමින් E හේතු වෙන්නට පුළුවන්.


විටමින් E - Supplements ලෙස භාවිතා කිරීම අත්‍යවශ්‍ය ද?

🩺 මේ විටමින් E සප්ලිමන්ට් ලෙස ලබා ගත්තත් එය අත්‍යවශ්‍ය නොවන වග පර්යේෂණවලින් පෙන්වා දී තිබෙනවා.

🩺 දිනකට පුද්ගලයෙකුට ඉතා කුඩා ප්‍රමාණයක් විටමින් E අවශ්‍ය වන වුණත් කෘතීමව නිපදවන අතිරේකයන් ගැනීම ශරීරයට අහිතකර නැහැ.

🩺 එමෙන්ම සාමාන්‍යයෙන් විටමින් E ඌණතාවයන් දකින්නට ලැබෙන්නේ නැහැ.

🩺 විටමින් E ඌණතාවයක් ඇතිවිය හැකි ආකාරය

🩺 අක්මාව ආශ්‍රිත ,අග්න්‍යාශය ආශ්‍රිත සහ බඩවැල් ආශ්‍රිත රෝග සහිත පුද්ගලයන්ටයි.

🩺 එවැනි පුද්ගලයන්ගේ විටමින් E ශරීරයට අවශෝෂණය කරගැනීම නිසි පරිදි සිදු වෙන්නේ නැහැ. එවැනි පුද්ගලයන්ට ස්නායු දුර්වල වීම, ශරීරයේ සමබරතාවය නැතිව යාම, රුධිර නාල ඉක්මනින් විනාශ වීම ආදී තත්ත්වයන් ඇති වෙන්නට පුළුවන්.

🩺 ඒ වගේම මේ විටමින් E ලබාගත්තත් ඒ සමඟම මේදය ලබා ගැනීම සිදු කරන්නේ නැත්නම් ඒවා අපේ ශරීරයට අවශෝෂණය වීමක් සිදු වෙන්නෙත් නැහැ.

🩺ඇතැම් විට කොළ පැහැ පලාවක් ආහාරයට ගන්නා ඔබ ඒ සමඟම මේදය සහිත ආහාරයක් ලබා නොගතහොත් පලා සතු විටමින් E අපේ ශරීරයට අවශෝෂණය වන්නේ නැහැ.ඒ නිසා විටමින් E තම අවශ්‍යතාවය පරිදි පානය කරන අයෙක් නම් ඒ පිළිබඳව සැලකිලිමත් වන්න.   


ලෝකයේ කොහේ සිටියත් වැදගත් දේ ගැන විස්තර සවිස්තරාත්මකව දැන ගන්න එක් වෙන්න පුවත් WhatsApp සමඟ 

JOIN NOW