මුඛයේ තුවාල සඳහා ආහාරයට ගත යුතු දේ: රෝග ලක්ෂණ සහ ප්‍රතිකාර

By Subodha May 15, 2022 07:10 AM GMT
Subodha

Subodha

in රචනා
Report

මුඛයේ වණ සඳහා ආහාරයට ගත යුතු දේ: රෝග ලක්ෂණ සහ ප්‍රතිකාර මුඛයේ වණ සඳහා කන්නේ කුමක්ද?

බොහෝ හේතු නිසා මුඛයේ තුවාල ඇති විය හැක. මුඛයේ වණ ඇති වූ පසු, ආහාර ගැනීම සහ කතා කිරීම යන දෙකටම බලපානු ඇත. ඉතින් මුඛයේ වණ සඳහා හොඳ කුමක්ද? මුඛයේ වණ සඳහා ආහාරයට ගත යුතු දේ

1-මුඛ වණ සඳහා කෑමට ඉටි කරවිල

ශීත ඍතු කොමඩු වල පෝෂණ අන්තර්ගතය ගැන වැඩි යමක් කියන්නට අවශ්ය නැත. සමහර විට බොහෝ අය සිතන්නේ ශීත ඍතු කොමඩු ඉතා සැහැල්ලු හා රසවත් නිසා ඔවුන් එයට කැමතිය. ඇත්ත වශයෙන්ම, මෙය මුඛයේ වණ අලුත්වැඩියා කිරීමේදී ඉටි කරවිල වල කාර්යක්ෂමතාවයට බලපාන්නේ නැත, ඉටි කරවිල ඩයුරටික් සහ තාප සහන බලපෑම් ඇති අතර මධ්‍යස්ථ ආහාර ගැනීම ප්‍රයෝජනවත් වේ.

2-මුඛ වණ සඳහා ආහාරයට ගැනීමට රාබු

රාබු වලට ආහාර දිරවීම, විෂ ඉවත් කිරීම, පෙනහළු පෝෂණය කිරීම, තරල නිෂ්පාදනය ප්‍රවර්ධනය කිරීම සහ ඩයුරිසිස් වැනි බොහෝ කාර්යයන් ඇත. එය ප්‍රධාන වශයෙන් අජීර්ණ, බඩ පිපීම, ආහාර සමුච්චය වීම, මලබද්ධය සහ වෙනත් රෝග සඳහා ප්‍රතිකාර කිරීම සඳහා යොදා ගනී. එබැවින් මෙම කාලසීමාව තුළ රාබු වැඩිපුර ආහාරයට ගැනීමෙන් හානියක් සිදු නොවන නමුත් ඒවා අමුවෙන් නොව කෑමක් හෝ සුප් ලෙස අනුභව කළ නොහැක.

3-මුඛ වණ සඳහා සැල්දිරි?

සැල්දිරි සීතල ආහාරයක් වුවද, එය අක්මාවේ තාපය ඉවත් කිරීම, පෙනහළු උණ සමනය කිරීම සහ බඩේ උණ සමනය කිරීමේ බලපෑම් ඇත. කෝපයට පත්වන මිනිසුන්ට එය විශිෂ්ටය. මුඛයේ වණ ඇති රෝගීන් සඳහා එය ඉතා වැදගත් බලපෑමක් ඇත.

4-මුඛ වණ සඳහා කෑමට ගෝවා

ගෝවා යනු අපගේ වඩාත් සුලභ ආහාරයකි. ඔබට වසන්ත, ගිම්හාන, සරත් සහ ශීත ඍතුවේ දී ගෝවා මිලදී ගත හැකිය. එය සැල්දිරි වැනි සීතල ආහාරයක් වන අතර එය තාපය ඉවත් කිරීමට බලපායි. ගෝවා වැඩිපුර ආහාරයට ගැනීමෙන් මොළයේ පීඩනය අඩු කර ගත හැකිය.

5-මුඛ වණ සඳහා නෙළුම් මුල්

නෙළුම් මූලයේ විටමින් C සහ විටමින් K විශාල ප්‍රමාණයක් අඩංගු වන අතර එමඟින් වණ යථා තත්ත්වයට පත් කිරීම ප්‍රවර්ධනය කළ හැකිය; එහි බී විටමින් සහ ලක්ෂණ සහිත මූලද්‍රව්‍ය අඩංගු වන අතර එමඟින් මුඛ ශ්ලේෂ්මල එපිටිලියම් අළුත්වැඩියා කිරීම ප්‍රවර්ධනය කළ හැකිය. ඒ අතරම, නෙළුම් මූලයෙන් පොහොසත් ආහාරමය තන්තු, බඩවැල් මොයිස්චරයිසින් කිරීම සහ විරේචක, යින් පෝෂණය කිරීම සහ තාපය ඉවත් කිරීම, ආමාශය පිරිසිදු කිරීම වැනි බලපෑම් ඇති කරයි. මුඛයේ වණ සඳහා ප්‍රතිකාර කිරීම සඳහා ද එය උපකාරී වේ.

6-මුඛ තුවාල සඳහා තක්කාලි?

තක්කාලි වල තක්කාලි ද අඩංගු වේ. සත්ව අත්හදා බැලීම්වලින් පෙන්නුම් කර ඇත්තේ එය histamine මගින් ඇතිවන කේශනාලිකා පාරගම්යතාව වැඩි වීම සැලකිය යුතු ලෙස අඩු කළ හැකි අතර ප්රති-ගිනි අවුලුවන බලපෑම් ඇති බවය. මීට අමතරව, තක්කාලි වල රයිබොෆ්ලැවින්, ඇස්කෝර්බික් අම්ලය, විටමින් A, විටමින් K යනාදිය ද පොහොසත් වන අතර ඒවා විදුරුමස් ලේ ගැලීම සහ මුඛයේ වණ වැළැක්වීම සඳහා ප්‍රයෝජනවත් වේ. 

මුඛයේ වණ සඳහා ආහාරයට ගත යුතු දේ

1-ලිචී

ලචී වල රසය විශිෂ්ටයි, නමුත් ලිචී යනු නිවර්තන පලතුරකි. ලිචී ද ඉතා පොහොසත් වන අතර, පල්ප් ග්ලූකෝස් පොහොසත් වේ. Litchi සෑම විටම පැණිරසයි, එය රසවත් රසයට හේතුවයි, නමුත් අධික ලෙස සීනි අධික ලෙස ආහාරයට ගැනීමේදී කෝපයට පත් වීමට ප්රධාන හේතුව විය හැකිය. වඩාත් විද්‍යාත්මක පැහැදිලි කිරීම නම් ලිචී වල අධික සීනි ප්‍රමාණයක් ඇති අතර එමඟින් සෛලය තුළ සහ පිටත ආම්ලිකතාවයේ අසමතුලිතතාවය පහසුවෙන් විජලනය වීමට හේතු විය හැක.

2-දූරියන්

නොස්ටැල්ජියා ඉතා පෝෂ්‍යදායී වන අතර ශරීරයට ශක්තිමත් පෝෂණ හැකියාවක් ඇතත්, දූරියන් සාමාන්‍ය නිවර්තන පලතුරකි. දූරියන් සිතන්නේ එහි පොහොසත් පෝෂණ ගුණයක් ඇති බවත්, ඔබ වැඩිපුර කෑවොත් කෝපයට පත් වීම පහසු බවත්ය. තවද ළදරුවන් සඳහා දූරියන් ඔවුන්ට සුදුසු නොවිය යුතුය.  

මුඛයේ වණ ඇතිවීමට හේතු

අධික මානසික ආතතිය: වඩාත් පොදු සායනික හේතුව දිගුකාලීන ආතතිය, ස්නායු දුරුවල භාවය, උච්චාවචනයන්, තෙහෙට්ටුව සහ නින්ද නොමැතිකමයි.

ප්‍රතිශක්තිකරණ ආබාධ: ප්‍රතිශක්තිකරණ ආබාධ ඇති කළ හැකි ඕනෑම සාධකයක් මුඛයේ වණ ඇති කළ හැක

අන්තරාසර්ග වෙනස්කම්: ඔසප් වීමට පෙර සහ පසු කාන්තාවන්, මුඛයේ වණ නැවත ඇතිවීමේ ප්රවණතාව; ආර්තවහරණයට ලක් වූ කාන්තාවන්ට ද වැඩි රෝග තිබේ. ගැබ් ගැනීමෙන් පසු, සමහර කාන්තාවන්ගේ පුනරාවර්තන මුඛ වණ වඩා හොඳ වනු ඇත.

හදිසි  තුවාල: රළු-සාදන ලද දන්තාලේප, දත් බුරුසු භාවිතා කිරීම, අධික උණුසුම් ආහාර අනුභව කිරීම හෝ අහම්බෙන් තමන්වම සපා ගැනීම රෝගීන්ගෙන් 38% ක් සඳහා හේතු විය හැක.

පෝෂණ ඌනතාවය: විශේෂයෙන් යකඩ සහ බී විටමින් නොමැතිකම. මීට අමතරව, සැර ආහාර, අම්ල ආහාර අනුභවය මුඛයේ වණ ඇතිකිරිමට වැඩි ඉඩක් ඇත. ජානමය ප්‍රේරණය:

ප්‍රවේණිය ද කැපී පෙනෙන ප්‍රේරණයකි. දෙමව්පියන්ගෙන් එක් අයෙකු මෙම රෝගයට ගොදුරු වී ඇති අතර, ඔවුන්ගේ දරුවන්ට රෝගය වැළඳීමේ සම්භාවිතාව 35%-40% කි.

සෝඩියම් ලෝරිල් සල්ෆේට්: දන්තාලේප සහ මුඛ සේදුම් වල සෝඩියම් ලෝරිල් සල්ෆේට් අඩංගු වන අතර දත් මදින විට සුදු පෙණ නිපදවයි. අධ්‍යයනවලින් හෙළි වී ඇත්තේ මෙම රසායනික සංයුතිය මුඛ කුහරයේ "මුසින්" වල ආරක්ෂිත තට්ටුව විනාශ කරන අතර මුඛයේ වණ ඇතිවීමේ අවදානම වැඩි කරන බවයි.

ආහාර ජීර්ණ පද්ධතියේ රෝග: නිදන්ගත ගැස්ට්රයිටිස්, ආමාශයික තුවාලයක්, enteritis, මලබද්ධය, නුසුදුසු ඖෂධ ප්රතිකාර, පරිසර දූෂණය, ආදිය, රෝග සඳහා සාපේක්ෂව පැහැදිලි හේතු වේ.