ආම්ලිකතාවය වැළැක්වීම සඳහා ඔබ අනුගමනය කල යුතු දෛනික පුරුදු වල වෙනස්කම් කිහිපයක් මෙන්න...
එදිනෙදා ජීවිතයේ කාර්යබහුල කාලසටහන් මධ්යයේ අපි බොහෝ විට ආම්ලිකතාවය වැනි පොදු ආහාර ජීර්ණ ගැටළු නොසලකා හරිනවා. මෙම ආහාර දිරවීමේ ගැටළු සුළු බව දැනෙන විට අපි ඒවා නොසලකා හරිනවා හෝ අප විසින්ම ප්රතිකාර කිරීමට නැඹුරු වෙනවා. ආම්ලිකතාවය නිසා අජීර්ණ ඇති විය හැක. පපුවේ, ආමාශයේ සහ උගුරේ දැවෙන සංවේදීතාවයක් හෝ නිතර නිතර හෘදයාබාධ ඇතිවීම තරමක් දුරට සුදුසු නැත.
උදාසීන ජීවන රටාවක් සහ අවිධිමත් ආහාර ගැනීම, ආහාර වේල් මඟ හැරීම සහ අධික සැර මිරිස් හා තෙල් සහිත ක්ෂණික ආහාර පරිභෝජනය වැනි සෞඛ්ය සම්පන්න නොවන ආහාර පුරුදු ආම්ලිකතාවයට හේතු විය හැක. මේ සමඟම තරබාරුකම, ආතතිය, දුම්පානය, අධික ලෙස මත්පැන් පානය කිරීම සහ වේදනා නාශක ඖෂධ වැනි ඇතැම් ඖෂධ දිගු කාලීනව භාවිතා කිරීම වෙනත් ආහාර ජීර්ණ ආබාධවලට තුඩු දිය හැකිය.
විශේෂඥයින් ආම්ලිකතාවය පාලනය කිරීමට උපකාරී වන අපගේ දෛනික පුරුදු වල වෙනස්කම් කිහිපයක් නිර්දේශ කරයි. ඒ්වා නම්,
- දවස පුරා ප්රමාණවත් ජලය පානය කරන්න. දිනකට ලීටර 4-6.
- බදින ලද ආහාර, මේද සහිත, සැර සහිත ආහාර සහ කඩචෝරු ගැනීම අඩු කරන්න.
- මධ්යසාර, කාබනීකෘත සහ කැෆේන් සහිත බීමවලින් වළකින්න.
- නියමිත වේලාවට ආහාර ගන්න.
- ආහාර වේල් වත වේලාවන් අතර දිගු පරතරයන් තබා ගැනීමෙන් වළකින්න.
- ඔබේ ආහාර වේලෙහි නැවුම් හරිත සලාද ඇතුළත් කරන්න. (ඔබේ ආහාර වේලකට මිනිත්තු 15 කට පෙර සලාද පරිභෝජනය කරන්න).
- නැවුම් පලතුරු අනුභව කරන්න. කෙසේ වෙතත්, ආම්ලිකතාවය ඇති කරන පැඟිරි පලතුරු (දොඩම් සහ ලෙමන් වැනි) පරිභෝජනයෙන් වළකින්න.
- නින්දට යාමට පැය දෙක තුනකට පෙර ආහාර ගන්න.
- ව්යායාම / සැහැල්ලු ශාරීරික ක්රියාකාරකම්, යෝග, භාවනා වල දිනපතා යෙදෙන්න.
- ඔබේ වෛද්යවරයා සමඟ ඔබේ ඖෂධ (වෙනත් රෝග සඳහා භාවිතා කරන) ගැන සාකච්ඡා කරන්න.
ලෝකයේ කොහේ සිටියත් වැදගත් දේ ගැන විස්තර සවිස්තරාත්මකව දැන ගන්න එක් වෙන්න පුවත් WhatsApp සමග |