අර්තාපල් ඔබ හිතුවට වඩා ගුණ දායක කෑමක් බව ඔබ දන්නවාද..?
අර්තාපල් මුල් වලින්, බිම් යට සහ පිෂ්ඨමය සහ අල සහිත බෝගයක් ලෙස වර්ධනය වේ. සාමාන්යයෙන් අර්තාපල් බොහෝ විට කෙටි ආහාර හෝ අතුරු කෑමක් ලෙස සපයනු ලබන බැවින් තැම්බීම, පිළිස්සීම සහ බැදීම අර්තාපල් වලින් ජනතාව සිදු කරයි. බොහෝ විට අර්තාපල් මත පදනම් වූ ආහාර ප්රංශ ෆ්රයිස්, අර්තාපල් චිප්ස්, අර්තාපල් පිටි සහ තවත් බොහෝ ආහාර වලින් සමන්විත වේ. ඒවා මූලික වශයෙන් දුඹුරු පැහැයේ විවිධ වර්ණවලින් පැමිණේ. ඒ සමඟම කහ, රතු සහ දම් පාට ද විවිධ ප්රදේශවල දක්නට ලැබේ. ඒවායේ විටමින් සී, පොටෑසියම් සහ තවත් බොහෝ විටමින් සහ ඛනිජ ලවණ සැලකිය යුතු ප්රමාණයක් අඩංගු වේ. පහත දැක්වෙන්නේ අර්තාපල් වල සෞඛ්ය සහ පෝෂණ ප්රතිලාභ ලැයිස්තුවකි.
අර්තාපල් වල පෝෂණය සහ කැලරි අපි තම්බා අර්තාපල් සලකා බලන විට, ඔබට මේදය ග්රෑම් 0.14 ක්, කාබෝහයිඩ්රේට් ග්රෑම් 27.38 ක්, ප්රෝටීන ග්රෑම් 2.54 ක් සහ මුළු කැලරි 118 ක් තක්සේරු කළ හැකිය. අවුන්ස 6.1 ක් හෝ ග්රෑම් 173 ක එක් මධ්යම බේක් කළ අර්තාපල් අඩංගු වේ. කැලරි:161 මේදය: 2 ග්රෑම් විටමින් C: RDI වලින් 28% ප්රෝටීන්: 3 ග්රෑම් නියාසින්: RDI වලින් 12% කාබෝහයිඩ්රේට්: 6 ග්රෑම් තන්තු: 8 ග්රෑම් විටමින් B6: RDI වලින් 27% පොස්පරස්: RDI වලින් 12% පොටෑසියම්: RDI වලින් 26% මැංගනීස්: RDI වලින් 19% මැග්නීසියම්: RDI වලින් 12% වලින් සමන්විතය.
අර්තාපල් වල සෞඛ්ය සහ පෝෂණ ප්රතිලාභ
1.ආහාර ජීර්ණය වැඩි දියුණු කිරීම
ආහාර දිරවීම වර්තමාන පරම්පරාව අතර උග්ර ගැටලුවක් වන අතර එය යථා තත්ත්වයට පත් කිරීම සඳහා ප්රතිරෝධී පිෂ්ඨය වැදගත් කාර්යභාරයක් ඉටු කරයි. ප්රතිරෝධී පිෂ්ඨය බඩවැලේ ආරක්ෂාව වැඩි දියුණු කරන බඩවැල් බැක්ටීරියා වර්ධනයට බෙහෙවින් ප්රයෝජනවත් වේ.
ප්රතිරෝධී පිෂ්ඨය විශාල අන්ත්රය තුළට ඇතුළු වන අතර පසුව බැක්ටීරියා මගින් එය කෙටි දාම මේද අම්ල බවට පරිවර්තනය කරයි. කෙටි දාම මේද අම්ල යනු බඩවැල් බැක්ටීරියා සඳහා ආහාර සම්පත් වේ. බියුටේට් මේද අම්ලය මහා බඩවැලේ ඇතිවන දැවිල්ල අඩු කරන අතර මහා බඩවැලේ පිළිකා ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කරයි. ulcerative colitis සහ diverticulitis වැනි ගිනි අවුලුවන බඩවැල් ආබාධවලින් මිදීමටද බියුටේට් රෝගීන්ට උපකාර කරයි. සරලව කිවහොත්, ඒවා සාධාරණ ලෙස ගතහොත් ඔබේ ආහාර ජීර්ණය වැඩි දියුණු කළ හැකිය.
2.ග්ලූටන් රහිත ආහාර
සාමාන්යයෙන්, අපි අපේ ආහාර වේලෙහි සැලකිය යුතු කොටසක් ලෙස ස්පෙකියුලම්, තිරිඟු, බාර්ලි හෝ රයි භාවිතා කරයි, නමුත් මේවායේ අධික ග්ලූටන් ප්රමාණයක් අඩංගු බව ඔබ දැන සිටිය යුතුය. එහෙත්, අර්තාපල් මිනිසුන්ට ග්ලූටන් රහිත ආහාර ලබා දෙන අතර එමඟින් සෙලියාක් රෝග වලින් මිදිය හැකිය. එවැනි ආබාධවල රෝග ලක්ෂණ වන්නේ: ආමාශයේ තියුණු වේදනාව, දිගුකාලීන පාචනය, මලබද්ධය, අනවශ්ය ලෙස බඩ පිපීම, සමේ කුෂ්ඨ.
එහෙත්, ඔබ ග්ලූටන් රහිත ආහාර වේලක් පරිභෝජනය කරන්නේ නම්, අපට අපහසුතාවයක් ඇති කරන රෝග ලක්ෂණ නැවැත්විය හැකිය. ග්ලූටන්-නිදහස් අන්තර්ගතය ලබා ගැනීම සඳහා වර්ණ ගැන්වූ ඒවාට වඩා සුදු අර්තාපල් වඩාත් කැමති වේ.
3.රුධිර සීනි මට්ටම පාලනය කිරීම
රුධිරයේ සීනි පාලනය කිරීමේදී, ප්රයෝජනවත් ආහාර ලැයිස්තුවේ ඉහළින්ම අර්තාපල් සලකා බැලිය හැකිය. එයට හේතුව ඉන්සියුලින් ප්රතිරෝධය අඩු කිරීමට උපකාරී වන ප්රතිරෝධී පිෂ්ඨය එහි අඩංගු වීමයි. බොහෝ ප්රතිලාභ වන්නේ දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියාව ඇති පුද්ගලයින් සඳහා ය. දිනපතා ප්රතිරෝධී පිෂ්ඨය ග්රෑම් 30ක් පරිභෝජනය කරන්නේ නම් ඉන්සියුලින් ප්රතිරෝධය සියයට 33 කින් අඩු කර ගත හැකි බව අධ්යයනයන් පවා අර්ථකථනය කර ඇත. ඔබට අර්තාපල් තම්බා එක රැයකින් ශීතකරණයේ ගබඩා කළ යුතු තවත් උපක්රමයක් තිබේ. මෙය අර්තාපල් වල ප්රතිරෝධී පිෂ්ඨය ප්රමාණය වැඩි කිරීමට උපකාරී වේ. මේ සමඟම, ඔබට අතිරික්ත රුධිර සීනි ඉවත් කිරීමට අවශ්ය නම් ආහාර වේලෙහි ප්රතිරෝධී පිෂ්ඨය ඇති කිරීමට උත්සාහ කරන්න.
4.මාංශ පේශිවල වඩා හොඳ ක්රියාකාරිත්වය
කායවර්ධනකරුවන් සාමාන්යයෙන් ඔවුන්ගේ පුහුණුකරු හෝ ඔවුන්ගේ ආහාර පෝෂණ විශේෂඥයන් විසින් පිරිනමනු ලබන විශේෂිත ආහාර සැලැස්මක් අනුගමනය කරයි. දැඩි පෝෂණ සැලැස්ම පුද්ගලයෙකුට පේශි ස්කන්ධය වැඩි දියුණු කිරීමට සහ ශක්තිය සම්බන්ධයෙන් හිතකර ප්රතිඵලවල ප්රවණතාවය වැඩි කිරීමට උපකාරී වේ. එක් අලයකට කාබෝහයිඩ්රේට් 26ක්, ආහාරමය තන්තු ග්රෑම් 2ක් සහ සීනි ග්රෑම් 1ක් මේ සමඟ සැපයිය හැක. ලෝක මට්ටමේ වෘත්තීය කායවර්ධනකරුවන් පවා පැණිරස හා බේක් කළ අර්තාපල් මිශ්රණයක් අනුභව කිරීම නිර්දේශ කරයි.
5.සෞඛ්යයට පොටෑසියම් සපයයි
පොටෑසියම් යනු ප්රධාන සංඝටකයක් හෝ ඔබේ ආහාර වේලෙහි තිබිය යුතු අමුද්රව්ය ගැන පැවසිය හැකිය. පොටෑසියම් ඉහළ ප්රමාණයක් සපයන එළවළු හෝ පලතුරු ලැයිස්තුවක් සලකා බලන විට, සුදු අර්තාපල් ඉහළින්ම සාකච්ඡා කළ යුතුය. දැන්, කාරණය පැමිණෙන්නේ ශරීරයට පොටෑසියම් අවශ්ය වන්නේ මන්ද යන්නයි, ඔබට පහත සඳහන් ප්රතිලාභ සමඟ පිළිතුර සාධාරණීකරණය කළ හැකිය.
6.ප්රතිඔක්සිකාරක ගුණ
අර්තාපල් සෞඛ්යයට බෙහෙවින් ප්රයෝජනවත් වන අතර එහි ප්රතිඔක්සිකාරක ගුණයෙන් එය පැහැදිලි වේ. ඇත්ත වශයෙන්ම, අර්තාපල් වල ෆ්ලේවනොයිඩ්, කැරොටිනොයිඩ් සහ ෆීනෝලික් අම්ල බහුලව අඩංගු වේ. මෙම සංයෝග ශරීරයේ ක්රියාවලීන්ට හානි කරන අණු වල බලපෑම උදාසීන කරයි. එම හානිකර අණු හෘද රෝග, දියවැඩියාව සහ පිළිකා රෝග අවදානම අවධාරණය කිරීමට ඒකාබද්ධ කරන නිදහස් රැඩිකලුන් වේ. නිදන්ගත රෝග ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කිරීමෙන් පුද්ගලයාට සෞඛ්ය ප්රතිලාභ ලබා ගැනීමට අර්තාපල් උපකාරී වේ. මධ්යම ප්රමාණයේ අර්තාපල් කැලරි 164 කින් සමන්විත වන අතර, අපි එම අර්තාපල් පුළුස්සන විට, එය ශීත ඍතුව සඳහා උණුසුම් සහ පෝෂ්යදායී සංග්රහයක් බවට පත්විය හැකිය. සාමාන්යයෙන් රසට් අලවල කැලරි 168ක් පමණ අඩංගු වන අතර සුදු අලවල කැලරි 119ක් පමණක් අඩංගු වන බැවින් සුදු අල වෙනුවට පාට අල ආහාරයට ගැනීම නිර්දේශ කෙරේ.
ඉහත සඳහන් කළ ප්රතිලාභ ඇසුරෙන් කෙනෙකුට ඔබේ ආහාර වේලෙහි අර්තාපල් වල ඇති වැදගත්කම පැහැදිලිව වටහා ගත හැකිය. සරල වචන වලින් කිවහොත්, පරිවෘත්තීය වැඩි කිරීමේ සිට බර අඩු කර ගැනීම දක්වා අර්තාපල් වල පෝෂණ හා සෞඛ්යමය ප්රතිලාභ ගණන් කළ නොහැකි බව පැවසීම වැරදි නැත. අවශ්ය වන්නේ ඔබේ අවශ්යතාවය හෝ අවශ්යතාවය ඉටු කර ගැනීමට හොඳම අර්තාපල් මොනවාද යන්න හඳුනා ගැනීමයි. එමනිසා, අර්තාපල් පරිභෝජනයට පෙර එහි වර්ගය හෝ වර්ණය පරීක්ෂා කරන්න.
ලෝකයේ කොහේ සිටියත් වැදගත් දේ ගැන විස්තර සවිස්තරාත්මකව දැන ගන්න එක් වෙන්න පුවත් WhatsApp සමග |