එදිනෙදා ජීවිතයේදී වළක්වා ගත යුතු අධික සීනි සහිත ආහාර.

Healthy Food Recipes Sri lanka Food Recipes
By Subodha Jun 25, 2022 08:26 AM GMT
Subodha

Subodha

in රචනා
Report

දියවැඩියාව, පිළිකා, දැවිල්ල, යීස්ට්, ආතරයිටිස් සහ නින්ද නොයා සීනි වර්තමානයේ මිනිසුන්ගේ ජීවිතයේ විෂ ද්රව්යයේ ප්රධාන සංඝටකය බවට පත්ව ඇත. මත්ද්‍රව්‍ය කිහිපයකට ඇබ්බැහි වූවාක් මෙන් සීනි යනු කෙනෙකුගේ දෛනික ජීවිතයේ වඩාත්ම ඇබ්බැහි වූ අමුද්‍රව්‍යය වී ඇත. ඇමරිකා එක්සත් ජනපදය ගැන කතා කරන විට, සාමාන්‍යයෙන් ඇමරිකානුවෙකු වසරකට සීනි රාත්තල් 170-190 ක් පරිභෝජනය කරයි, එනම් සීනි කිලෝග්‍රෑම් 77-87 කි. ජාතික සෞඛ්‍ය ආයතනවල සංඛ්‍යාලේඛනවලට අනුව, වැඩිහිටි ඇමරිකානුවන්ගෙන් 35% කට වඩා තරබාරු වන අතර එක්සත් ජනපදයේ වැඩිහිටියන්ගෙන් 34% කට වඩා වැඩි බරකින් යුක්ත වන අතර ළමුන් සහ යෞවනයන්ගෙන් 32% ක් පමණ වැඩි බරක් සහ තරබාරු අය වෙති.

සෑම ඇමරිකානුවන් 10 දෙනෙකුගෙන්ම 1 දෙනෙකු දියවැඩියාවෙන් පෙළෙන හෝ දියවැඩියාවට ගොදුරු වීමේ අවදානමක් ඇති බව අධ්‍යයනයන් ද පවසයි. සැකසූ ආහාර ගැනීමෙන් වැළකීම, ජලය ඕනෑ තරම් පානය කිරීම, භාවනා කිරීම, හරිත එළවලු පරිභෝජනය සහ තවත් බොහෝ දේ වැනි ඔබේ දෛනික ජීවිතයේදී සීනි කපා ගැනීමට ක්‍රම කිහිපයක් තිබේ. දියවැඩියා රෝගීන් සඳහා ඔබේ ශරීරයේ සීනි මට්ටම අඩු කර නිරෝගීව හා නිරෝගීව සිටීමට ආහාර සැලැස්මක් අනුගමනය කළ හැකි ක්‍රම තිබේ.

ඔබ ඔබේ රස අංකුර සතුටු කරන ආහාර අනුභව කරන අතරම, ඔබේ ශාරීරික සෞඛ්‍යයට බොහෝ ආකාරවලින් බලපාන වෙනත් අතුරු ආබාධ තිබේ. ජීවිතයේ සහ මුළුතැන්ගෙයෙහි ඇති විෂම ද්‍රව්‍ය ලෙස සීනි සලකන අතර, ඔබ කොපමණ ප්‍රමාණයක් වළක්වා ගත යුතුද සහ කොපමණ ප්‍රමාණයක් පරිභෝජනය කළ යුතුද යන්න ඔබට දන්වන අයිතම කිහිපයක් මෙන්න 

1.සුදු පාන්

සුදු පැස්ටා පාන් ගැන කතා කරන විට, අපගේ දෛනික සෝඩියම් පරිභෝජනයෙන් 20% ක් පමණ පාන් වලින් ලබා දේ. ඇමරිකානුවන්ගෙන් ආසන්න වශයෙන් 50% ක් සෑම දිනකම පාන් සැන්ඩ්විච් පරිභෝජනය කරයි. පිරිපහදු කළ පිෂ්ඨය අඩංගු ඕනෑම ආහාරයක් එනම් සුදු පිටි සහිත ඕනෑම ආහාරයක් ශරීරයට අතිශයින්ම හානිකර ය. ඉහළ ග්ලයිසමික් දර්ශකයක් සහිත සුදු පිටි වල ඇති සුදු කාබෝහයිඩ්‍රේට් රුධිරයේ සීනි මට්ටම වේගයෙන් ඉහළ යාමට හේතු වේ. සුදු පාන් අනුභව කරන විට ඉතා අඩු පෝෂ්‍ය පදාර්ථ ප්‍රමාණයක් ශරීරයට ඇතුළු වන බව ද සනාථ වේ. එක්සත් ජනපදයේ, අධ්‍යයනයකින් පෙන්නුම් කරන්නේ, සාමාන්‍ය පුද්ගලයෙකු දිනකට සීනි ග්‍රෑම් 126 කට වඩා පරිභෝජනය කරන බවයි, එය විශාල රටවල් කිහිපයක සාමාන්‍ය පරිභෝජනය මෙන් දෙගුණයකටත් වඩා වැඩිය.

2. සම්පූර්ණ කිරි-

සම්පූර්ණ මේද කිරි නිෂ්පාදන සංතෘප්ත මේදවලින් පිරී ඇති අතර එමඟින් ඉන්සියුලින් ප්‍රතිරෝධය වැඩි කරන අතර තත්වය නරක අතට හැරේ. සංතෘප්ත මේදය රුධිරයේ නරක LDL කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම ඉහළ නංවන අතර හෘද රෝග ඇතිවීමේ අවදානම වැඩි කරයි. සංතෘප්ත මේද රතු මස් වැනි හරක් මස්, ඌරු මස් සහ බැටළු මස් වැනි සතුන් මත පදනම් වූ ආහාර සහ බටර් චීස් වැනි සම්පූර්ණ මේද සහිත කිරි නිෂ්පාදන වල දක්නට ලැබේ. එසේම, සම්පූර්ණ කිරිවල ට්‍රාන්ස් මේද අඩංගු වන අතර එමඟින් හෘද රෝග වැළඳීමේ අවදානම වැඩි කරන අතර ධමනි අවහිර වීමටද හේතු වේ. ට්‍රාන්ස් මේද LDL (නරක) කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම ඉහළ නංවන අතර HDL (හොඳ) කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම අඩු කරයි එය නැවතත් හෘද රෝග ඇතිවීමේ අවදානම ඉහළ නැංවීමට වගකිව යුතුය.

3. ශීත කළ ආහාර -

හොඳයි, නිෂ්පාදනයක් ලෙස සෞඛ්‍ය සම්පන්න තේරීමක් යැයි කියන විට නම ඔබව රැවටීමට ඉඩ නොදෙන්න. ඕනෑම ශීත කළ ආහාර වේලක් සුපිරි වෙළඳසැලේ අධිශීතකරණ අන්තරාලයේ ඇති සියලුම ඇසුරුම් කළ ආහාර මෙන් හානිකර වේ. ශීත කළ ආහාර ඇත්තෙන්ම ඕනෑම "සෞඛ්‍ය සම්පන්න තේරීමක්" වෙතින් බොහෝ දුරස් වේ. කැලරි ප්‍රමාණය සහ මේද ප්‍රමාණය වඩාත් නරක අතට හැරිය හැකි අතර, එක් පැකට්ටුවක ඇති සීනි ග්‍රෑම් 30-40කට ආසන්න ප්‍රමාණයක් දිනපතා ආහාරයට ගන්නේ නම් මන්දගාමී විෂ මෙන් හානිකර බව ප්‍රතික්ෂේප කළ නොහැක. ඇමරිකාවේ, අධ්‍යයනවලට අනුව, 2017 දී මිලියන 128.67 ක ජනතාවක් ශීත කළ ආහාර පරිභෝජනය කර ඇත. ශීත කළ ආහාර වෙහෙස මහන්සි වී වැඩ කරන පුද්ගලයින්ට කාලය ඉතිරි කරන අතරම, එය පිළිකා, දියවැඩියාව, අධි රුධිර පීඩනය වැනි සෞඛ්‍ය ගැටලු සඳහා වැඩි අවදානමක් ද ලබා දෙයි. කෙසේ වෙතත්, ශීත කළ ආහාර නැවුම්ව තබා ගැනීමට පිෂ්ඨය භාවිතා කරන අතර, කෙසේ හෝ, පිෂ්ඨය මූලික වශයෙන් ග්ලූකෝස් බහුඅවයවයකි, එනම් ග්ලූකෝස් දාමයක් වන අතර එය සීනි මායිම් රේඛාවේ සහ ඉන් ඔබ්බට සිටින පුද්ගලයින්ට සැබවින්ම හානිකර වේ.

4. වියළි පලතුරු -

නැවුම් පලතුරු වලට වඩා වියළි පලතුරු වල සීනි වැඩියි. "බොහෝ මිනිසුන් තම දෛනික පලතුරු ආහාරයට ගැනීම දිනකට සීනි ග්‍රෑම් 30 කට සීමා කළ යුතුය, එනම් කෙසෙල් ගෙඩියක්, එක් ඇපල් ගෙඩියක් හෝ බෙරි කෝප්ප දෙකක් පමණ වේ," හන්ඩ්ට් පවසයි. එය වියළි පලතුරු වල සාමාන්‍ය සේවයේ ඇති දේට වඩා බෙහෙවින් අඩු ය. නැවුම් cranberries කෝප්පයක සීනි ග්‍රෑම් 4ක් සහ වියළි cranberries කෝප්පයක ග්‍රෑම් 70ක් අඩංගු වේ. වියළි පලතුරු ඔබේ ශරීරය විනාශ කරන ආකාරය මෙයින් කියවේ. ශරීරය වියළි පලතුරු හෝ ඕනෑම ප්‍රභවයක ෆෲක්ටෝස් බිඳ දැමූ විට, එය වැඩිපුර අපද්‍රව්‍ය හා විෂ ද්‍රව්‍ය නිපදවන අතර අනෙකුත් මේදවලට වඩා රුධිර පීඩනය වැඩි කරයි.

5. සැකසූ පළතුරු යුෂ -

පලතුරු යුෂ ඕනෑම සීනි සහිත පානයක් මෙන් සෞඛ්‍යයට අහිතකරයි. අපි නැවුම් පලතුරු යුෂ ගැන කතා කරන්නේ නම්, ඒවා පලතුරු සීනි වලින් පිරී ඇති අතර එය රුධිර ග්ලූකෝස් මට්ටම තියුනු ලෙස ඉහළ යාමට හේතු වන අතර එය දිනපතා ආහාරයට ගැනීමෙන් දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියාව ඇතිවීමේ අවදානම 18% කින් වැඩි කරයි. 100% පලතුරු යුෂ විටමින් C සහ පොටෑසියම් වැනි පෝෂ්‍ය පදාර්ථවල හොඳ ප්‍රභවයක් බව සත්‍යයකි. ගැටලුව වන්නේ අධික යුෂ සීනි සහ කැලරි අතිරේක මූලාශ්රයක් විය හැකි බවයි. අමු පලතුරු වල ඇති තන්තු සහ ෆයිටෝනූට්‍රියන්ට් යුෂ වලද අඩංගු නොවේ. දැන්, එක්සත් ජනපදයේ බොහෝ අය ධාවනයෙන් පසු හෝ පාසල් අතරතුර පිපාසය සපුරා ගැනීම සඳහා බෝතල් කළ පළතුරු යුෂ හෝ වෙනත් ආකාරයකින් සැකසූ පලතුරු යුෂ වලට වැඩි කැමැත්තක් දක්වන බැවින්, බෝතල් කළ යුෂ වල ඔවුන්ගේ ශරීරයට හානි කරන සහ දෛනික හානියක් සිදු කරන කල් තබා ගන්නා ද්‍රව්‍ය අඩංගු බව ඔවුන් දන්නේ නැත. ශරීරයට. "100% පිරිසිදු" සහ "සාන්ද්‍රණයෙන් නොවේ" ලෙස ලේබල් කර තිබුණද, සුපිරි වෙළඳසැල්වලින් ඔබ සොයා ගන්නා පළතුරු යුෂ ඔබ සිතන දේ නොවිය හැකිය. පළතුරු වලින් මිරිකීමෙන් පසු, යුෂ සාමාන්‍යයෙන් ඇසුරුම් කිරීමට පෙර වසරක් දක්වා විශාල ඔක්සිජන් ක්ෂය වූ රැඳවුම් ටැංකිවල ගබඩා කර තබයි. එබැවින් ඔබ සුපිරි වෙළඳසැලේ හොඳම තත්ත්වයේ යුෂ මිලදී ගන්නේ නම්, ඒවා තවමත් ඒවායේ මුල් තත්වයෙන් බොහෝ දුරස් වේ. අඩුම තත්ත්වයේ සමහර ඒවා නැවුම් මිරිකා පලතුරු යුෂ වලට සමාන නොවේ. ඒවා මූලික වශයෙන් පලතුරු රසැති සීනි ජලය පමණි.

6. සිසිල් බීම සහ ශක්තිජනක බීම -

සිසිල් බීම වල සාමාන්‍යයෙන් කාබනීකෘත ජලය, පැණි රසකාරකයක් සහ ස්වභාවික හෝ කෘතිම රසකාරකයක් අඩංගු වේ. පැණි රසකාරකය සීනි, අධික ෆෲක්ටෝස් බඩ ඉරිඟු සිරප්, පළතුරු යුෂ, සීනි ආදේශක හෝ මේවායේ යම් සංයෝගයක් විය හැකිය. මූලික වශයෙන්, සිසිල් බීම සම්පූර්ණයෙන්ම සීනි වලින් සාදා ඇත. කොකා-කෝලා හෝ පෙප්සි ටින් 1ක සීනි තේ හැඳි 8-9ක් පමණ අඩංගු වන අතර, එය දියවැඩියා මායිමේ සිටින ඕනෑම අයෙකුට ඉතා අවදානම් වේ. බර අඩු කර ගැනීමට කැමති අය සඳහා එය දැඩි NO වේ. සීනි සහිත බීම සහ සිසිල් බීම දියවැඩියාව වැළඳීමේ අවදානම වැඩි කරන අතර අපගේ ශරීරයේ ග්ලූකෝස් මට්ටමද වැඩි කරයි. මේවා කැලරි වලින් පිරී ඇති අතර බර වැඩිවීමට හේතු වේ. එසේම, තරබාරු හා අධික බර ඇති පුද්ගලයින්ට දියවැඩියාව වැළඳීමේ වැඩි අවදානමක් ඇත. බර අඩු කර ගැනීම සහ කාබෝහයිඩ්රේට් අඩු කිරීම සඳහා සිසිල් බීම පරිභෝජනය අඩු කරන්න 


පිෂ්ඨය, කාබෝහයිඩ්‍රේට්, සෝඩියම් සහ කැලරි බහුල ආහාර ගැනීමෙන් වළකින්න, ඖෂධ භාවිතයෙන් තොරව ඔබේ රුධිරයේ සීනි මට්ටම පාලනය කර ගන්න. බොහෝ ව්‍යායාම කරන්න, ඔබේ සෞඛ්‍යය පවත්වා ගන්න සහ ඔබේ ශරීරයේ සීනි මට්ටම පරීක්ෂා කර ගැනීමට වරින් වර වෛද්‍යවරයෙකුගෙන් උපදෙස් ලබා ගන්න.

ලෝකයේ කොහේ සිටියත් වැදගත් දේ ගැන විස්තර සවිස්තරාත්මකව දැන ගන්න එක් වෙන්න පුවත් WhatsApp සමග 
Join now