ඔබ සිතන්නේ සියලු පලතුරු දියවැඩියා රෝගින්ට අහිතකරයි කියාද..? එසේ නම් දියවැඩියාව ඇති නැති සියලු දෙනාම කියවිය යුතු ලිපියක් මෙන්න..

World Health Organization Ministry of Health Sri Lanka Healthy Food Recipes
By Subodha May 06, 2022 07:58 AM GMT
Subodha

Subodha

in රචනා
Report

පළතුරු වල සීනි වර්ග දෙකක් අඩංගු වේ එනම් ෆෲක්ටෝස් සහ ග්ලූකෝස් ඉතින් සීනි අඩු පලතුරු මොනවාද?

පලතුරු ඔබේ ආහාර වේලට අත්‍යවශ්‍ය විටමින්, ඛනිජ ලවණ, තන්තු සහ ජලය එකතු කර ගැනීමට සෞඛ්‍ය සම්පන්න ක්‍රමයකි.

අඹ, මිදි සහ කෙසෙල් ඇතුළු සමහර පලතුරු වල ස්වභාවික සීනි (ෆෲක්ටෝස්) අනෙකුත් ඒවාට වඩා ඉහළ අන්තර්ගතයක් ඇත.

ඔබ ඔබේ සීනි පරිභෝජනය පාලනය කිරීමට බලාපොරොත්තු වන්නේ නම් හෝ අඩු සීනි හෝ අඩු කාබෝහයිඩ්‍රේට් ආහාර වේලක් අනුගමනය කරන්නේ නම් ඔබේ පලතුරු වල සීනි ප්‍රමාණය දැන ගැනීම ඔබට ප්‍රයෝජනවත් විය හැකිය.

පලතුරු සෞඛ්‍ය සම්පන්න සහ සමබර ආහාර වේලක් සඳහා පෝෂ්‍ය පදාර්ථ වලින් පොහොසත් එකතු කිරීමක් විය හැකි අතර විවිධ පලතුරු වල විවිධ සීනි ප්‍රමාණයන් අඩංගු බව බොහෝ අය නොදනිති.

මිදි, ඇපල්, බ්ලැක්බෙරි, ස්ට්‍රෝබෙරි සහ රාස්ප්බෙරි වැනි පලතුරු වල සීනි ප්‍රමාණය අඩු වන අතර අඹ, චෙරි, කොමඩු, කෙසෙල් සහ මිදි සියල්ල ස්වභාවික සීනි සාපේක්ෂ වශයෙන් ඉහළ ය.

දියවැඩියා රෝගීන්ට සීනි අඩංගු බැවින් පලතුරු අනුභව කළ නොහැකි බව බොහෝ විට කියනු ලැබේ නමුත් මෙය සම්පූර්ණයෙන්ම සත්‍ය නොවේ.

ඇමරිකානු දියවැඩියා සංගමයට අනුව, පලතුරු වල කාබෝහයිඩ්‍රේට් අඩංගු බැවින් එය ඔබේ ආහාර සැලැස්මේ කොටසක් ලෙස ගණන් ගැනීම සහ කොටස් ප්‍රමාණය පිළිබඳව දැනුවත් වීම වැදගත් වේ.

ඔවුන් ග්ලයිසමික් දර්ශකය භාවිතා කිරීම ද නිර්දේශ කරයි - ඉහළ ග්ලයිසමික් පළතුරු ඉන්සියුලින් සහ රුධිර සීනිවල ඉක්මන් වැඩිවීමක් ඇති කළ හැකි අතර අඩු ග්ලයිසමික් ඵල මන්දගාමී කුඩා බලපෑමක් ඇති කරයි.

ඇතැම් පලතුරු ඒවායේ අධික ජල ප්‍රමාණය නිසා ශරීරය සජලනය කිරීමට ද උපකාරී වන අතර ඒවා ආහාරයට ගැනීමෙන් ඔබේ දෛනික ජල පරිභෝජනයට දායක වේ.

හොඳම ජල බෝතල් වලින් එකකට ආයෝජනය කිරීමට අමතරව ඔබේ ආහාර වේලට පලතුරු එකතු කිරීම ඔබේ දෛනික සජලනය අවශ්‍යතා සපුරාලීමට හොඳ ක්‍රමයක් විය හැකිය.

සීනි අඩු නමුත් රසය, පෝෂ්‍ය පදාර්ථ සහ සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභ වලින් පොහොසත් පලතුරු හතක් මෙන්න:

1. පීච්

ඇදහිය නොහැකි තරම් පැණිරස වුවද, එක් මධ්‍යම පීච් එකක අඩංගු වන්නේ ආසන්න වශයෙන් සීනි ග්‍රෑම් 13 ක් (ග්‍රෑම්) පමණි.

පීච් යනු විටමින් C සහ බීටා-කැරොටින්වල හොඳ ප්‍රභවයක් වන අතර එය ප්‍රතිඔක්සිකාරකයක් වන අතර එය සෛල හානි අවම කර සමස්ත සෞඛ්‍යයට සහාය විය හැකි ද්‍රව්‍යයකි යනුවෙන් ආහාරවේදීන් පවසා ඇත.

බීටා-කැරොටින් ශරීරය තුළ විටමින් A බවට පරිවර්තනය වන අතර එය අපගේ ප්‍රතිශක්තිකරණ පද්ධතියට මෙන්ම සෞඛ්‍ය සම්පන්න පෙනීම සඳහා කාර්යභාරයක් ඉටු කරයි.

පීච් යනු පොටෑසියම් ප්‍රභවයක් වන අතර එය ශරීරයේ බොහෝ අවයවවල මෙන්ම අපගේ ස්නායු පද්ධතියේ ක්‍රියාකාරිත්වයට ප්‍රධාන කාර්යභාරයක් ඉටු කරයි.

2. ස්ට්‍රෝබෙරි

විටමින් C සහ තන්තු වල හොඳ ප්‍රභවයක් මෙන්ම මධ්‍යම ප්‍රමාණයේ ස්ට්‍රෝබෙරි අටක ඇත්තේ සීනි ග්‍රෑම් 8 ක් පමණ පමණි.

ඒවායේ පුළුල් පරාසයක පොලිෆෙනෝල් (ප්‍රයෝජනවත් ශාක පදනම් වූ රසායනික ද්‍රව්‍ය) අඩංගු වන අතර ඒවා අපගේ ක්ෂුද්‍ර ජීවීන් පිළිකා වැළැක්වීම සහ වඩා හොඳ හෘද හා මානසික සෞඛ්‍ය සමඟ සම්බන්ධ වන ප්‍රයෝජනවත් රසායනික ද්‍රව්‍ය බවට පරිවර්තනය කරයි

3. බ්ලැක්බෙරි

බ්ලැක්බෙරි යනු ප්‍රති-ගිනි අවුලුවන සහ ප්‍රති-ක්ෂුද්‍ර ජීවී ගුණ ඇති ඇන්තොසියානින් වැනි ප්‍රයෝජනවත් ශාක රසායනවලින් පිරුණු තවත් බෙරී වර්ගයකි.

එක් බ්ලැක්බෙරි කෝප්පයක ඇත්තේ සීනි ග්‍රෑම් 7 ක් පමණි,

4. මිදි

උදෑසන ආහාරය සඳහා විශිෂ්ට විකල්පයක් හෝ සීනි සහිත ආහාර සඳහා විකල්පයක්, මිදි ගෙඩි භාගයක් සීනි ග්රෑම් 8.5 ක් අඩංගු වේ.

ඇමරිකාවේ Medicinal Food සඟරාවේ ප්‍රකාශයට පත් කරන ලද එක් අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ කෑමට පෙර මිදි ගෙඩි භාගයක් අනුභව කළ අයගේ බර නොදැරූ අයට වඩා සැලකිය යුතු ලෙස අඩු වී ඇති බවයි.

“මිදි පලතුරු විවිධ ඖෂධ අවශෝෂණයට බාධා කරන බව දන්නා කරුණක් (කොලෙස්ටරෝල් හෝ රුධිර පීඩනය අඩු කරන ඒවා ඇතුළුව). එබැවින්, ඔබ ඖෂධ ලබා ගන්නේ නම්, ඔබේ වෛද්‍ය වෘත්තිකයා සමඟ කතාබස් කිරීමෙන් මෙය ඔබට අදාළ දැයි පරීක්ෂා කිරීම සැමවිටම හොඳය, ”කනිංහැම් නම් ආහාරවිශේෂඥවරයා පවසා ඇත.

5. අලිගැටපේර

අලිගැටපේර යනු ඔබ අනුමාන නොකළත් සීනි අඩු පලතුරකි.

මෙම පෝෂ්‍ය පදාර්ථ බහුල පලතුරකි එය සෞඛ්‍ය සම්පන්න මේද වලින් පිරී ඇති අතර එය හෘද රෝග ඇතිවීමේ අඩු අවදානමක් සහ රුධිර පීඩනය සහ කොලෙස්ටරෝල් අඩුවීමක් සමඟ සම්බන්ධ වේ.

අලිගැට පේර ගෙඩියක අඩංගු වන්නේ සීනි ග්‍රෑම් 1 ක් පමණි.

පොටෑසියම් සහ මැග්නීසියම් මෙන්ම ඒවායේ විටමින් E ද අඩංගු වන අතර එය නිරෝගී සම සහ ඇස් පවත්වා ගැනීමට මෙන්ම ප්‍රතිශක්තිකරණ පද්ධතියට සහාය වීම සඳහා වැදගත් කාර්යභාරයක් ඉටු කරයි

6. ඇපල්

මිශ්‍ර තන්තු සහ විටමින් සහ ඛනිජ ලවණ රාශියක් සමඟින් ඇපල් ගෙඩිය තුළ අපගේ බඩවැල් බැක්ටීරියා පෝෂණය කරන විවිධ ශාක රසායන (ශාක රසායනික) 300 ක් පමණ ඇත.

ඇපල් වල අඩංගු සීනි, සෝබිටෝල් ලෙස හඳුන්වනු ලබන අතර එය රුධිර ග්ලූකෝස් මට්ටමට අඩු බලපෑමක් ඇති කරයි.

මලබද්ධය ඇති අයට ද එය ප්‍රයෝජනවත් විය හැකිය. මන්ද සෝබිටෝල් මලපහ මෘදු කිරීම සඳහා බඩවැල් තුළට ජලය ඇද ගන්නා බැවිනි.

නින්ද කාංසාව සහ මනෝභාවයේ ආබාධ සඳහා උපකාර කළ හැකි ගුණාංග ද ඇපල් වල අඩංගු වීම සිත්ගන්නා කරුණකි.

එක් මධ්‍යම ඇපල් ගෙඩියක සීනි ග්‍රෑම් 19 ක් ඇති මෙම සජලනය කරන පලතුර දළ වශයෙන් 86% ක් පමණ ජලයෙන් සමන්විත වේ. එබැවින් සජලනය පවත්වා ගන්නේ කෙසේදැයි ඔබ කල්පනා කරන්නේ නම් ඕනෑ තරම් ජලය පානය කිරීම සමඟ ඔබේ දෛනික ආහාර වේලට ඇපල් ගෙඩියක් එකතු කර ගැනීම ඉතා හොඳ වනු ඇත

7. දොඩම්

සාමාන්‍ය දොඩම් ගෙඩියකට සීනි ග්‍රෑම් 12ක් විටමින් C ඇති දොඩම් යුෂ වීදුරුවක සීනි ප්‍රමාණය මෙන් දෙගුණයක් සහ තන්තුවලින් තුනෙන් එකක් ඇත.

Citrus පලතුරු විටමින් C වලින් පොහොසත් වන අතර දොඩම් වල ශරීරය විටමින් A බවට පරිවර්තනය කරන සංයෝග ද අඩංගු වේ.

සමේ සෞඛ්‍යයට සහ වඩා හොඳ මොළයේ ක්‍රියාකාරිත්වයට සම්බන්ධ ෆ්ලේවනෝල් ඇතුළු විවිධ ශාක රසායනික ද්‍රව්‍ය ද ඒවායේ අඩංගු වේ.    


ලෝකයේ කොහේ සිටියත් වැදගත් දේ ගැන විස්තර සවිස්තරාත්මකව දැන ගන්න එක් වෙන්න පුවත් WhatsApp සමග 
Join now