අපි කන සමහර ආහාර වර්ග වල ෆෝමලින් අඩංගු බව ඔබ දන්නවද?

Ministry of Health Sri Lanka Healthy Food Recipes Sri lanka Food Recipes
By Wayomi Jul 26, 2022 11:53 AM GMT
Wayomi

Wayomi

in රචනා
Report

🟣 මුහුදු අයිනේ ඉන්න අය හොඳ මාළු කෑවට ඒවා රට මැදට එද්දී විෂ වෙනවා. මොකද කල් තියාගෙන නැවුම් වගේ විකුනන්න ඕනෙ නිසා ඒවාට ෆෝමලින් එකතු කරනවා. ෆෝමලින් කෑම 80C° ට රත් කරත් විනාශ වෙන්නේ නැහැ.

🟣 ඒ වගේම එළවලු, පළතුරු වගේම නුඩ්ල්ස්, සෝයාමීට් වලටත් ෆෝමලින් එකතු කරනවා.

🟣 මීට අමතරව මී කිරි කල් තියාගන්නත් හට්ටියට ෆෝමලින් දානවා.


ෆෝමලින් එකතු කළ ආහාර හඳුනාගන්නේ කොහොමද?

🐟 මාළු නම් අතින් තද කරලා බලන්න. එබෙනවා නම්, පිළී ගඳක් එනවා නම් හෝ කරමල රෝස වගේ රතු පාටක් තියෙනවා නම් ඒවා හොඳ මාළු.

🐟 හැබැයි මාළු සුදුමැළි වෙලා නම්, පිළී ගඳත් අඩුයි නම්, ඇස් දීප්තිමත් ව පැහැදිලිව කන්නාඩියක් වගේ නම් ඒවා කීයටවත් මිලදී ගන්න එපා.

🦐 ඒ වගේම ෆෝමලින් ගහපු මාළු ඉව්වට පස්සේ රබර් එක වගේ. ඒ විතරක් නෙවෙයි වේලපු ලුණු තියන මාළු ගන්න එපා. දැල්ලෝ එහෙම අතින් කඩන්න පුළුවන්. හැබැයි රබර් වගේ නම්, ඒකට පිහියක් ඕන නම් ඒවාට අනිවාර්යයෙන්ම ෆෝමලින් දාලා.

🍎🍆 එළවලු පළතුරු වර්ග කහට පිපෙන්නේ නැතිව, පණුවෝ ගහලා නැත්නම්, මේ දැන් නෙලාගත් සේ නැවුම් ගතියට තියෙනවා නම්, හොයලා බලලා ගන්න.

🍜 නූඩ්ලස් එහෙම පාටින් අඩු ඒවා ගන්න. කහ පාට ඇදෙන සුළු නූඩ්ලස් තම්බනකොට ගඳයිනම් ඒවට ෆෝමලීන් දාලා.

🟣 සෝයත් එහෙමයි. රබර් ගතියක් දැනෙනවා නම් ඒවාට ෆෝමලීන් දාලා.


ෆෝමලීන් වල ප්‍රතිවිපාක

🟣 ෆෝමලීන් වායුවට නිරාවරණය වුණොත් හුස්ම ගන්න අමාරුයි.

🟣 උගුර නහය දැවිල්ලයි.

🟣 ඇදුම රෝගය ඇති වෙනවා.

🟣 සමේ දද කුෂ්ඨ හැදෙනවා

🟣 ආහාර මාර්ගයට එකතු වුනාම ලේ වමනය, මලමූත්‍රා එක්ක ලේ පිට වෙනවා.

🟣 රුධිර සංසරණ පද්ධතියේ සංකූලතා ඇතිවෙලා මැරෙන්න වුණත් පුළුවන්.

🟣 පිළිකා හැදෙනවා.

🟣 වකුගඩු ආබාධ.

🟣 අක්මා ආබාධ.

🟣 පෙනහලු ආබාධ


ලෝකයේ කොහේ සිටියත් වැදගත් දේ ගැන විස්තර සවිස්තරාත්මකව දැන ගන්න එක් වෙන්න පුවත් WhatsApp සමඟ 

JOIN NOW