අපි කන සමහර ආහාර වර්ග වල ෆෝමලින් අඩංගු බව ඔබ දන්නවද?
🟣 මුහුදු අයිනේ ඉන්න අය හොඳ මාළු කෑවට ඒවා රට මැදට එද්දී විෂ වෙනවා. මොකද කල් තියාගෙන නැවුම් වගේ විකුනන්න ඕනෙ නිසා ඒවාට ෆෝමලින් එකතු කරනවා. ෆෝමලින් කෑම 80C° ට රත් කරත් විනාශ වෙන්නේ නැහැ.
🟣 ඒ වගේම එළවලු, පළතුරු වගේම නුඩ්ල්ස්, සෝයාමීට් වලටත් ෆෝමලින් එකතු කරනවා.
🟣 මීට අමතරව මී කිරි කල් තියාගන්නත් හට්ටියට ෆෝමලින් දානවා.
ෆෝමලින් එකතු කළ ආහාර හඳුනාගන්නේ කොහොමද?
🐟 මාළු නම් අතින් තද කරලා බලන්න. එබෙනවා නම්, පිළී ගඳක් එනවා නම් හෝ කරමල රෝස වගේ රතු පාටක් තියෙනවා නම් ඒවා හොඳ මාළු.
🐟 හැබැයි මාළු සුදුමැළි වෙලා නම්, පිළී ගඳත් අඩුයි නම්, ඇස් දීප්තිමත් ව පැහැදිලිව කන්නාඩියක් වගේ නම් ඒවා කීයටවත් මිලදී ගන්න එපා.
🦐 ඒ වගේම ෆෝමලින් ගහපු මාළු ඉව්වට පස්සේ රබර් එක වගේ. ඒ විතරක් නෙවෙයි වේලපු ලුණු තියන මාළු ගන්න එපා. දැල්ලෝ එහෙම අතින් කඩන්න පුළුවන්. හැබැයි රබර් වගේ නම්, ඒකට පිහියක් ඕන නම් ඒවාට අනිවාර්යයෙන්ම ෆෝමලින් දාලා.
🍎🍆 එළවලු පළතුරු වර්ග කහට පිපෙන්නේ නැතිව, පණුවෝ ගහලා නැත්නම්, මේ දැන් නෙලාගත් සේ නැවුම් ගතියට තියෙනවා නම්, හොයලා බලලා ගන්න.
🍜 නූඩ්ලස් එහෙම පාටින් අඩු ඒවා ගන්න. කහ පාට ඇදෙන සුළු නූඩ්ලස් තම්බනකොට ගඳයිනම් ඒවට ෆෝමලීන් දාලා.
🟣 සෝයත් එහෙමයි. රබර් ගතියක් දැනෙනවා නම් ඒවාට ෆෝමලීන් දාලා.
ෆෝමලීන් වල ප්රතිවිපාක
🟣 ෆෝමලීන් වායුවට නිරාවරණය වුණොත් හුස්ම ගන්න අමාරුයි.
🟣 උගුර නහය දැවිල්ලයි.
🟣 ඇදුම රෝගය ඇති වෙනවා.
🟣 සමේ දද කුෂ්ඨ හැදෙනවා
🟣 ආහාර මාර්ගයට එකතු වුනාම ලේ වමනය, මලමූත්රා එක්ක ලේ පිට වෙනවා.
🟣 රුධිර සංසරණ පද්ධතියේ සංකූලතා ඇතිවෙලා මැරෙන්න වුණත් පුළුවන්.
🟣 පිළිකා හැදෙනවා.
🟣 වකුගඩු ආබාධ.
🟣 අක්මා ආබාධ.
🟣 පෙනහලු ආබාධ
ලෝකයේ කොහේ සිටියත් වැදගත් දේ ගැන විස්තර සවිස්තරාත්මකව දැන ගන්න එක් වෙන්න පුවත් WhatsApp සමඟ |