වෙළෙන්දන්ගේ කූට උපක්රම නිසා ඔබට ආහාර විෂ විය හැකි බව දන්නවද?
අපි එළවලු, පළතුරු වගේ දේවල් මිලදී ගද්දී වැඩිපුරම බලන්නේ ඒවායේ ගුණාත්මක භාවය. හැබැයි පිට ඔපේ ලස්සන දැක්කම ගුණය උපරිමයි කියලා රැවටෙනවා. අපි ගුණයි කියලා ගන්න එළවලු, පළතුරු ඇත්තටම ගුණයිද? ඉතින් ඊයේ පෙරේදා Facebook එකේ share වුණ post එකක් නිසා මේ ගැන කතා කරන්න හිතුවා.
ලංකාවේ වගේම ලෝකයේ ඇතැම් රටවල් වල වෙළෙන්දන් විවිධ උපක්රම මඟින් එළවලු කල් තබාගන්න, ඒවායේ නැවුම් බව රැක ගන්න උත්සහ කරනවා. හැබැයි ගොඩක් අය වංචනික විදිහට තමයි ඒ දේ කරන්නේ. මතක තියගන්න, ඔබ ගන්න ආහාර කල් තියාගන්න සමහර වෙළෙන්දන් හාර්පික් භාවිතා කරනවා.
හාර්පික් කියන්නේ මොනවද කියලා අමුතුවෙන් කියන්න දෙයක් නැහැ ඔබ දන්නවා. හාර්පික් බහුලව භාවිතා වෙන්නේ වැසිකිළි පිරිසිදු කිරීමේ ද්රාවණයක් විදිහටයි. මේවායේ විෂ සංඝටක කිහිපයක් අඩංගු වන අතර ඒවා ශරීරගත වුවහොත්, ආශ්වාස කළහොත් හෝ ස්පර්ශ කළහොත් ඔබට හානි විය හැකියි. සාමාන්යයෙන් මේවා ගෘහස්ථ වායු දූෂණයට දායක වෙන්න පුළුවන්.
අඩංගු සංඝටක
හයිඩ්රොක්ලෝරික් අම්ලය (HCl)
හයිඩ්රොක්ලෝරික් අම්ලය (HCl) මිනිස් පටක වලට විඛාදන බලපෑමක් ඇති කරන අතර ස්පර්ශයේදී සම, ඇස්, පෙනහළු සහ අනෙකුත් අභ්යන්තර අවයව වලට සුව කළ නොහැකි තරමටම හානි කරනවා.
සෝඩියම් ලෝරිල් ඊතර් සල්ෆේට් (හෝ සෝඩියම් ලෝරත් සල්ෆේට්, SLES)
සබන් හා සමාන ගුණ ඇති SLES නානකාමරයේ විවිධ පැල්ලම් පිරිසිදු කිරීමට භාවිතා කරනවා. අම්ලය ජලයේ මතුපිට ආතතිය අඩු කරන්න සමත් වෙනවා. SLES යනු දන්නා කුපිත කාරකයකි, එය HCl වැනි, ඇස් සහ සමට හානි සිදු කළ හැකියි.
Cetrimonium chloride (CTAC)
Cetrimonium chloride හෝ Cetyl trimethyl ammonium chloride සම සහ ඇස් කුපිත කළ හැකයි.
සෝඩියම් හයිඩ්රොක්සයිඩ් (NaOH)
සෝඩියම් හයිඩ්රොක්සයිඩ් යනු ඔබේ සිරුරට බරපතළ පිළිස්සුම් ඇති කළ හැකි අධික විඛාදන අම්ලයක්. යමෙක් සෑම විටම අම්ලයෙන් ආරක්ෂිත දුරක් තබා ගත යුතු අතර NaOH සඳහා එය හැසිරවීමේදී ආරක්ෂිත ආම්පන්න පැළඳිය යුතුයි. එය ඇස් සමඟ ස්පර්ශ වුවහොත්, සෝඩියම් ක්ලෝරයිඩ් ඔබව අන්ධ කිරීමට හැකියාව ඇති අතර කුඩා ප්රමාණවලින් භාවිතා කළද, වැසිකිළි පිරිසිදු කිරීම් සමඟ මෙම අන්තරායකර රසායනික ද්රව්ය අපගේ නිවෙස්වලට ඇතුළු වීමට ප්රධාන මාර්ගයක්.
සෝඩියම් හයිපොක්ලෝරයිට් (බ්ලීච්)
බ්ලීච් ඇස්, කන් සහ නාසයෙන් ඈත් වන ලෙස පැහැදිලි අනතුරු ඇඟවීමක් සමඟ තමයි වෙළඳපොළට එන්නේ.