ආහාර ගැනීමෙන් පසු ඔක්කාරය ඇති වීමට හේතු ගැන ඔබ දැනුවත්ද...
විශේෂයෙන් ඔබ හොඳ ආහාර වේලක් අවසන් කළ විට ඔවුන්ගේ බඩේ අමාරුවක් දැනීමට කිසිවෙකු කැමති නැත. නමුත් ආහාර ගැනීමෙන් විනාඩි හෝ පැය කිහිපයක් ඇතුළත ඔබට ඔක්කාරය දැනේ නම් කුමක් හෝ හේතුවක් විය හැකිය.
ආහාර ගැනීමෙන් පසු ඔක්කාරය ඇති විය හැක්කේ ඇයි? ඔක්කාරය ඇති කරන බොහෝ තත්වයන් ඇති අතර, මෙය එහි නිශ්චිත හේතුව සොයා ගැනීමට අපහසු වේ. සමහර පොදු හේතූන් මානසික ආතතිය, ආහාර අසාත්මිකතා, ආහාර විෂ වීම, ඖෂධවලින් අනවශ්ය අතුරු ආබාධ, වැඩිපුර අතිරේක හෝ විටමින් ගැනීම, හෝ ගැබ් ගැනීම කිහිපයක් නම් කිරීමට සම්බන්ධ විය හැකිය. පිත්තාශය, අක්මාව හෝ අග්න්යාශයේ රෝග, හෝ දියවැඩියාව සහ තයිරොයිඩ් ආබාධ ද ඔබේ ප්රියතම ආහාර අනුභව කිරීමෙන් පසු අසනීප වීමට දායක විය හැකිය.
මේ හේතු විය හැක.
1. වෛරස් හෝ බැක්ටීරියා ආසාදනය
යමෙකුට බඩේ මකුණක් ඇල්ලීම ගැන අසා තිබේද? මෙය ඔබේ බඩේ වෛරස් හෝ බැක්ටීරියා ආසාදනයක් අල්ලා ඇත්නම් ඔබේ මුළු ශරීරයම එය හරහා ගමන් කරයි. ආහාර ගැනීමෙන් පසු ඔබට ඔක්කාරය අත් විදිමට සිදුවේ. මෙය සාමාන්යයෙන් පැය 24 සිට 48 දක්වා පවතිනු ඇත. නමුත් ඔබට උණ, මාංශ පේශි කැක්කුම සහ සන්ධි වේදනාව වැනි වෙනත් රෝග ලක්ෂණ රාශියක් ද අත්විඳිය හැකිය.
2. ආහාර විෂ වීම
නරක් වූ ආහාර අනුභව කිරීම සඳහා ඔබට ශාරීරික ප්රතික්රියාවක් ඇති කළ හැකිය. ඔබ ආහාර (මස් හෝ කිරි නිෂ්පාදන වැනි) වැඩි වේලාවක් ඉවතට තැබුවහොත් හෝ ආහාර පිළියෙළ කරන කවුරුන් හෝ ඔබේ ආහාර වැරදි ලෙස හසුරුවා හෝ දූෂ්ය වී ඇත්නම් මෙය සිදුවිය හැක. ආහාර විෂවීම හදිසියේම ආරම්භ වේ. වාසනාවකට මෙන් ආහාර විෂ වීමෙන් ඇති වන ඔක්කාරය ද ඉබේම පහව යයි. සමහර අවස්ථාවලදී වමනය හෝ පාචනය සෑම විටම නරක දෙයක් නොවේ. එය අවශෝෂණය වීමට පෙර ආසාදනයක්, විෂ ද්රව්ය සහ වෙනත් දේ වැනි අහිතකර කාරකයන් ඉවත් කිරීම ඔබේ ශරීරයේ ක්රමයයි.
3. ආහාර අසාත්මිකතා
ආහාර අසාත්මිකතාවන් සෑම කෙනෙකුටම වෙනස් ලෙස බලපායි. බොහෝ අවස්ථාවන්හීදී ඔබ පළමු වරට ආහාර ආසාත්මිකතාවයක් අත්විඳින විට ඔබට මෘදු රෝග ලක්ෂණ ඇති විය හැක. ඊට පසු සෑම හමුවීමක්ම වඩා වේගයෙන් උත්සන්න විය හැකි අතර වඩාත් තිව්රර ප්රතික්රියාවක් ඇති කරයි. අසාත්මික ප්රතික්රියා රෝග ලක්ෂණ සඳහා සමහර උදාහරණ ඇතුළත් වන්නේ කැසීම හෝ දද ඇතිවීම, සීතල හා කැක්කුම දැනීම, රුධිර පීඩනය පහත වැටීම, හෘද ස්පන්දන වේගය වැඩි වීම සහ ඔක්කාරයට අමතරව ඔබේ ඇස් සහ උගුර ඉදිමීම (නැතහොත් ඔබට ඔක්කාරය දැනෙන්නේ නැත) .
4. නිදන්ගත මෙසෙන්ටරික්
ඉෂ්මියාව Intestinal ischemic syndrome ලෙසද හඳුන්වනු ලබන මෙම තත්ත්වය ඇතිවන්නේ ඔබේ ආහාර ජීර්ණ අවයවවලට රුධිර ප්රවාහය අඩාල වූ විටය. මෙය ඔබගේ ධමනි තුළ ගොඩ නැගීම නිසා හෝ ඔබේ ධමනි දැඩි වීම නිසා මෙන්ම දිගුකාලීන අඩු රුධිර පීඩනය, ධමනි දැවිල්ල සහ තවත් බොහෝ දේ නිසා ඇති විය හැක. මෙම තත්ත්වය සඳහා වැඩි අවදානමක් ඇති අය අතර දුම් පානය කිරීමේ ඉතිහාසයක් ඇත. අධික කොලෙස්ටරෝල් හෝ කිරීටක ධමනි රෝග හෝ පර්යන්ත සනාල රෝග වැනි වෙනත් සනාල ආබාධ ඇති වැඩිහිටි පුද්ගලයින් ඇතුළත් වේ.
5. අම්ල පිත්ත
ආහාර ගැනීමෙන් ටික කලකට පසු ඔබට අජීර්ණ ඇති විය හැක, විශේෂයෙන් ඔබ කුළුබඩු සහිත ආහාර හෝ තෙල් සහිත හෝ බර ආහාර අනුභව කරන විට. ඔබේ ඉහළ පපුවේ සහ උගුරේ මෙම දැවෙන සංවේදනය සමහර විට ඔක්කාරය ඇති කරයි. ඇසිඩ් පරාවර්තනය සිදුවන්නේ ආමාශයේ අම්ල විශාල ප්රමාණයක් ඔබේ esophagus (උගුර) තුළට නැවත විසිරී එහි රැඳී ඇති බැවිනි. බොහෝ දෙනෙකුට, එය සාමාන්ය දෙයක් වන අතර සායනිකව වැරදි දෙයක් පිළිබඳ සංඥාවක් නොවේ. Gastroesophageal reflux රෝගය, හෝ GERD, නිදන්ගත කෝපයක්, දැවිල්ල, වණ සහ තවත් බොහෝ දේ ඇති වන ආමාශයේ අම්ලයට අධික ලෙස නිරාවරණය වීමෙන් ඔබේ esophagus හානි වේ.
6. බඩවැල් සින්ඩ්රෝමය
සමහර විට ඔබේ බඩවැල් ඔවුන්ට අවශ්ය ආකාරයට චලනය නොවේ. ඔබේ බඩවැලේ ව්යුහාත්මකව සාමාන්ය වුවද එය ඉතා වේගයෙන් හෝ සෙමින් ගමන් කළ හැක. ඔබේ බඩවැල් සින්ඩ්රෝමය ක්රියා කරන්නේ නම් සහ ඔබේ බඩවැලේ මළපහ ගබඩා කර ඇත්නම්, එවිට ඔබේ ඔක්කාරය නරක අතට හැරිය හැක, මන්ද පහළ නොයන දේ අවසානයේ මතු වනු ඇත ඔබට IBS තිබේදැයි හඳුනා ගැනීමට එක් ක්රමයක් නම් වේදනාව පැමිණෙන්නේ කොතැනින්දැයි ඔබගෙන්ම විමසීමයි. ඔබ ඔබේ පපුවට හෝ උගුරට ළඟා වුවහොත් ඔබට ඇසිඩ් පරාවර්තනය ඇති විය හැක. නමුත් ඔබ ඔබේ බඩ වෙත ළඟා වුවහොත් ඔබේ බඩවැල් ගැටලුව විය හැකිය.
7. අධික කෑම
ඔබේ බඩට දරාගත හැක්කේ එතරම් ප්රමාණයක් පමණයි. ඔබේ බඩ පිරී ඇති පසු සහ ආහාර තවමත් එහි වාඩි වී ඔබ දිගටම ආහාර ගත් පසු, ඔබට ඔක්කාරය දැනේවි. "කම්මැලිකමෙන් කෑම කන විට" අධික ලෙස ආහාර ගැනීම සිදු විය හැක. ඔබට බඩගිනි වූ විට ආහාර ගැනීම වෙනුවට, ඔබ පුරුද්දෙන්, කම්මැලිකමෙන් හෝ බහු කාර්යයන් කරන අතරතුර කෙටි ආහාර සහ වෙනත් දේ වෙත ළඟා වීමට නැඹුරු වේ. අපි කාර්යබහුල ජීවන රටාවක් ගත කරන විට බොහෝ අවධානය වෙනතකට යොමු වන අතර, වැඩි වැඩියෙන් මිනිසුන් යන අතරමගදී දේවල් අල්ලා ගන්නා අතර අපට අප කන දේ, අප කන විට හෝ කොපමණ ප්රමාණයක් කනවාද යන්න හඳුනා ගැනීමට අපට නොහැකි වේ. දින චර්යාවකට ඇලී සිටීමට උත්සාහ කිරීමෙන් සහ හැකි සෑම විටම නිතිපතා ආහාර ගැනීමට කාලය වෙන් කිරීමෙන් ඔබට මෙය වළක්වා ගත හැකිය.
8. ඖෂධ
ස්නායු ඖෂධ, ප්රති-ආඝාත ඖෂධ, දියවැඩියා ඖෂධ සහ මනෝභාවය වෙනස් කරන ඖෂධ වැනි සමහර ඖෂධ ඔබේ ආහාර රුචියට බලපෑ හැකි අතර අවසානයේ ඔක්කාරය ඇති කරයි. ඔක්කාරය ඇති කරන අනෙකුත් පොදු ඖෂධ වන්නේ ඔපියොයිඩ් මත පදනම් වූ මත්ද්රව්ය සහ අනෙකුත් වේදනා ඖෂධ වේ.
9. දියවැඩියාව
අධික හෝ අඩු රුධිර සීනි තිබීම ඔක්කාරය ඇති කළ හැකිය. නමුත් ඔබට දියවැඩියා රෝගයේ දිගු ඉතිහාසයක් තිබේ නම්, එය හොඳින් පාලනය කළද, ඔබට දියවැඩියා ආශ්රිත ගැස්ට්රොපරේසිස් (මීට පෙර දියවැඩියා ගැස්ට්රොපරේසිස් ලෙස හැඳින්වූ) වර්ධනය විය හැක. මෙයින් අදහස් කරන්නේ ඔබේ ආමාශය ක්රියා නොකරන අතර එය කළ යුතු ආකාරයට චලනය නොවන අතර ආහාර දිරවීම මන්දගාමී ක්රියාවලියක් විය හැකිය.
10. පිත්තාශයේ රෝගය
ඔබ ආදරය කරන සියලුම තෙල් සහිත ආහාර අනුභව කිරීමට ඇති හැකියාව ගැන ඔබට ඔබේ පිත්තාශයට ස්තූති කළ හැකිය. ඔබේ අක්මාව මගින් නිපදවන පිත ඔබේ පිත්තාශයේ ගබඩා වේ. එවිට ඔබේ පිත්තාශය මේද ආහාර බිඳ දැමීම සඳහා එම පිත පිට කරයි. ඔබට පිත්තාශයේ රෝග ඇති විට, මෙම වැදගත් ක්රියාවලිය කඩාකප්පල් විය හැකි අතර ඔක්කාරය හා අනෙකුත් රෝග ලක්ෂණ ඇති විය හැක. ඔබට පිත්තාශයේ රෝගයක් තිබේ නම්, ආහාර ගැනීමෙන් මිනිත්තු 15-20 කට පසු ඔබට ඔක්කාරය ඇති විය හැකි අතර එය සාමාන්යයෙන් උදර වේදනාව, පාචනය, මලපහ (මල) වර්ණය වෙනස් වීම සහ සමහර විට පැහැදිලි කළ නොහැකි බර අඩු වීම සමඟ සිදු වේ.
ලෝකයේ කොහේ සිටියත් වැදගත් දේ ගැන විස්තර සවිස්තරාත්මකව දැන ගන්න එක් වෙන්න පුවත් WhatsApp සමග |