බර්ගර් අතහැරීමට කාලයද?
දිනකට සැකසූ ආහාර වේලක් පමණක් අනුභව කිරීමෙන් හෘද රෝගවලින් මිය යාමේ අවදානම 9% කින් වැඩි කළ හැකිය. ක්රිස්ප්ස්, රසකැවිලි, චොක්ලට් සහ බර්ගර් ඇතුළු සැකසූ ආහාර වේලක් ගැනීමෙන් ඔබේ හෘද රෝගවලින් මිය යාමේ අවදානම 9% කින් වැඩි කළ හැකි බව අධ්යයනය පෙන්වා දෙයි.
නිව් යෝර්ක් විශ්ව විද්යාලයේ පර්යේෂකයන් විසින් මැදිවියේ වැඩිහිටියන් 3,003 ක් යොදාගෙන කරන ලද අධ්යයනයක දත්ත භාවිතා කර හෘද වාහිනී රෝග සඳහා සැකසූ ආහාරවල කාර්යභාරය පරීක්ෂා කළහ. අතිශයින් සැකසූ ආහාර වැඩි වශයෙන් පරිභෝජනය කිරීම හෘද රෝග ඇතිවීමේ වැඩි අවදානමක් සමඟ සම්බන්ධ වී ඇති අතර ඔබ වැඩිපුර ආහාරයට ගන්නා විට එය නරක අතට හැරෙන බව සොයාගෙන ඇත.
"අපගේ සොයාගැනීම්, අතිශයින් සැකසූ ආහාර සීමා කිරීමේ හෘද වාහිනී ප්රතිලාභ යෝජනා කරන සාක්ෂි රාශියක් එකතු කරයි" අධ්යයනයේ ප්රධාන කතුවරයා වන ෆිලිප්පා ජුල් පැවසීය.
අඩු කැලරි සහිත සිසිල් බීම සහ ධාන්ය වර්ග සහ ප්රෝටීන් බාර් ඇතුළු අනෙකුත් 'සෞඛ්ය සම්පන්න' සන්නාමය සහිත කෙටි ආහාර පානය කිරීම ද හෘද රෝග ඇතිවීමේ වැඩි අවදානමක් සමඟ සම්බන්ධ වී ඇත. සමහර අතිශයින් සැකසූ ආහාර අනපේක්ෂිත, 'සෞඛ්ය සම්පන්න' සන්නාම නිෂ්පාදන ඇතුළත් වේ.
මෙයට ප්රෝටීන් බාර්, උදේ ආහාර ධාන්ය වර්ග සහ බොහෝ කාර්මික වශයෙන් නිෂ්පාදනය කරන පාන් ඇතුළත් වේ. අතිශයින් සැකසූ ආහාර සඳහා වෙනත් උදාහරණ ලෙස කාබනීකෘත බීම, පැණිරස හෝ රසවත් ඇසුරුම් කළ කෙටි ආහාර, අයිස්ක්රීම්, චොකලට් සහ රසකැවිලි ඇතුළත් වේ. එයට මාගරින් සහ ස්ප්රේඩ්, සොසේජස් සහ බර්ගර් ද ඇතුළත් වේ. බොහෝ ක්ෂණික ආහාර නිෂ්පාදන ලැයිස්තුවට ඇතුළත් වන නමුත් කතුවරුන් කිසිදු වෙළඳ නාමයක් නම් කළේ නැත.
ආහාර සැකසූ විට එය හොඳ පෝෂ්ය පදාර්ථ සහ අනෙකුත් ස්වභාවිකව ලැබෙන ප්රතිලාභ ඉවත් කරන අතරම හිතකර නොවන පෝෂ්ය පදාර්ථ සහ ආහාර ආකලන එකතු කරයි. සැකසීම ආහාරවල භෞතික ව්යුහය ද වෙනස් කරන බව කණ්ඩායම වැඩිදුරටත් පැවසීය. අතිශයින් සැකසූ ආහාර පරිභෝජනය සෞඛ්ය තත්වයන් සහ ගැටළු ගණනාවක් සමඟ සම්බන්ධ වේ.
උදා: අධික බර/තරබාරු බව, අධි රුධිර පීඩනය, පරිවෘත්තීය සින්ඩ්රෝමය, දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියාව සහ දැන් හෘද රෝග.
"අති-සැකසූ ආහාර පරිභෝජනය සාමාන්ය ඇමරිකානු ආහාර වේලෙහි දෛනික කැලරි ප්රමාණයෙන් අඩකට වඩා වැඩි වන අතර එය ලොව පුරා වැඩි වැඩියෙන් පරිභෝජනය කරයි. 'හෘද රෝග සඳහා දුර්වල ආහාර වේල වෙනස් කළ හැකි ප්රධාන අවදානම් සාධකයක් වන බැවින්, එය වැළැක්වීමේ ප්රයත්නවල තීරණාත්මක ඉලක්කයක් නියෝජනය කරයි" අතිශය සැකසූ ආහාර සෞඛ්ය සම්පන්න යැයි අලෙවි කරන බොහෝ දේ ඇතුළත් බව ජුල් පැවසීය. මෙයට ප්රෝටීන් බාර්, උදේ ආහාර ධාන්ය වර්ග සහ බොහෝ කාර්මික නිෂ්පාදන පාන් වැනි ආහාර ඇතුළත් වේ.
සීනි පැණි බීම වර්ග සහ අනෙකුත් අතිශයින් සැකසූ ආහාර සඳහා බදු පැනවීම සහ ජාතික ආහාර මාර්ගෝපදේශවල සැකසුම් මට්ටම් සම්බන්ධයෙන් නිර්දේශ කිරීම වැනි ජනගහන-පුළුල් උපාය මාර්ග අවශ්ය වේ අධ්යනයේදි ඔහු වැඩි දුරටත් අනතුරු ඇඟවීය.