අලිගැටපේර විෂ වෙනවද? මීට පෙර ඔබ නොදැන සිටි කරුණු 5ක්.

Sri Lanka Healthy Food Recipes
By Wayomi Jun 28, 2022 07:15 AM GMT
Wayomi

Wayomi

in රචනා
Report

වාරයකට දෙකකට සැරයක් ඵල දරන අලිගැටපේර කියන්නේ ඉතින් දිව්‍ය ඖෂධයක් වගේ තමයි ඉතින්. විටමින් A, B, C, E, K, යකඩ, කැල්සියම්, පොස්පොරස්, සින්ක් ආදී පෝෂක වලින් හා ප්‍රතිඔක්සිකාරක ගුණ වලින් පිරිපුන් අලිගැටපේර ලෙඩ රෝග රැසකට ගුණ දෙන, රූප සෝභාව රකින වටිනා කියන පළතුරක්. හැබැයි මේ කියන්න යන්නේ මේවායේ ගුණ ගැන නම් නෙවෙයි. ඔබ මිට කලින් නොදැන හිටිය විශේෂ කරුණු 5ක් ගැනයි.

1. කොච්චර කාලයක් ගියත් අලිගැට පේර ගහේ ඉදෙන්නේ නැත්තේ ඇයි?

🥑 සාමාන්‍යයෙන් ගහක ගෙඩියක් හැදුණාම ඒවා කැඩෙන්නේ නැතුව හිටියොත් කුරුල්ලෝ කාලා යනවා. එහෙමත් නැත්නම් ඉදිලා කුණු වෙලා බිමට වැටෙනවා. නමුත් අලිගැට පේර හොඳටම පැහිලත්.. කොච්චර කාලයක් ගහේ තිබ්බත් අස්වැන්න නෙළන තුරුම, ඒ කියන්නේ ගහෙන් කඩන තුරුම ඉදෙන්නේ නැහැ.

🥑 සාමාන්‍යයෙන් පළතුරු ඉදීමට නම් එතිලීන් නම් වායුවට නිරාවරණය විය යුතුයි. පළතුරු මෙම වායුව නිපදවනවා ගන්නා අතර ඉදිවීමට අතිරේකව එම වායුව යොදාගත යුතු වන්නේ නැහැ.

🥑 නමුත් අලිගැට පේර එසේ සිදු කරගන්නේ නැහැ. ඒ නිසා අලිගැට පේර ඉදවිමට නම් එතිලීන් බහුල ප්‍රදේශයක තැබීමෙන් හෝ එතිලීන් විශාල ප්‍රමාණයක් නිපදවන පලතුරක් අසල තැබීමෙන් (උදාහරණයක් ලෙස කෙසෙල්) ඉදවීම වේගවත් කරනවා.  


2. අලිගැටපේර සතුන්ට විෂ වෙන්නේ ඇයි?

🥑 මිනිසුන් හැර අනෙක් සතුන්ට අලිගැට පේර ශාකයේ ගෙඩි, කඳන්, කොළ හෝ බීජ ආහාරයට ගැනීමෙන් පසු අලිගැට පේර විෂ වීම සිදු වෙනවා.

🥑 අලිගැට පේර හාරයට ගැනීම ක්ෂීරපායීන්ගේ සහ පක්ෂීන්ගේ හෘදයාබාධ වර්ධනය හා කිරි දෙන ක්ෂීරපායින් තුළ වඳ බුරුළු ප්‍රදාහය සමඟ සම්බන්ධ වී ඇති අතර ආහාරයට ගැනීමෙන් පසු ගවයන්, එළුවන්, අශ්වයන්, මීයන්, හාවුන්, ගිනියා ඌරන්, මීයන්, බැටළුවන්, බුජරිගර්, කැනරි, කොකාටියල්, පැස්බරා, කුකුළන්, කළුකුම සහ මාළු මෙම තත්වයන්ට ගොදුරු වී ඇති බවයි අධ්‍යන වලින් හෙළිවී ඇත්තේ.

🥑 එමෙන්ම කුරුල්ලන් අලිගැට පේර වලට වඩාත් සංවේදීයි.

🥑 ඊට හේතුව අලිගැට පේර ශාකයේ බොහෝ කොටස්වල ප්‍රාථමික විෂ ලෙස සැලකෙන "පර්සින්" නම් තෙල් ද්‍රාව්‍ය සංයෝගයක් අඩංගු වෙනවා. අලිගැට පේර ගසේ කොළ වල පර්සින් වැඩිපුරම සාන්ද්‍රණය වී ඇති අතර ගෙඩිය මෙන්ම පොතු සහ ශාකයේ අනෙකුත් කොටස් වලද පවතිනවා. ඒ අනුව පර්සින් ආහාරයට ගැනීමෙන් ක්ෂීරපායී ග්‍රන්ථි හා හෘදයට හානි විය හැකියි.  


3. සීතල අලිගැට පේර රස සාමාන්‍ය එකකට වඩා වෙනස් වන්නේ ඇයි?

🥑 අලිගැට පේර ඉතා ක්‍රීම් සහ සිනිඳු බවට පත් කරන්නේ මෙම මේදය.

🥑 නමුත් ඔබ කවදා හෝ ශීතකරණයේ සිට අලිගැට පේර ගෙඩියක් අනුභව කරද්දී එහි ක්‍රීම් ගතිය අඩුයි. - අලිගැට පේර වල ඇති සමහර මේද ඔලිව් තෙල් වැනි කාමර උෂ්ණත්වයේ දී දියර වන අතර අනෙක් ඒවා ඝන වෙනවා.

🥑 මෙයට හේතුව විවිධ මේදවල විවිධ ද්රවාංක උෂ්ණත්වයක් තිබීමයි.

🥑 අලිගැටපේර ශීතකරණයේ තැබූ විට අලිගැට පේරවල ඇති මේද ප්‍රමාණය වැඩි ප්‍රමාණයක් ඝන බවට පත් වෙනවා.

🥑 එහි ප්‍රතිඵලයක් වශයෙන්, ඔබේ අලිගැට පේර වඩාත් දැඩි වන අතර අඩු ක්‍රීම් ගතියක් දැනේ.

🥑 නමුත් එය ටිකක් එළියෙන් තියලා තිබ්බම යළි ක්‍රීම් ගතිය ලැබේවි.  


4. නූල් අලිගැට පේර

🥑 අලිගැට පේර හරහා දිවෙන තන්තුමය පටි සහිත නූල් සහිත අලිගැට පේර වර්ගයක් ඔබ දැක ඇති.

🥑 ඔබ අලිගැට පේර ගෙඩියක් කැපූ විගස මෙම නූල් පළමුව දුඹුරු පැහැයට හැරෙනවා.

🥑 මෙම නූල් අලිගැට පේර තුළ ඇති Vascular bundles , එය පලතුරු පුරා පෝෂ්‍ය පදාර්ථ සහ ජලය ප්‍රවාහනය කිරීමට භාවිතා කරන පද්ධතියක්. නොමේරූ පලතුරු වල මෙම තද ගතිය ඇති විය හැකියි.


5. අලිගැට පේර වල ඇත්තේ කුමක්ද?

🥑 පරිණතභාවයේ වෙනස්කම් නිසා සෑම අලිගැට පේර ගෙඩියක්ම තරමක් වෙනස් බව මතක තබා ගන්න.

🥑- සාමාන්‍යයෙන් (USDA පෝෂණ දත්ත මත පදනම්ව) අලිගැට පේර 70%කට වඩා වැඩි ප්‍රමාණයකින් සමන්විත වෙනවා. එහි අඩංගු වන්නේ ප්‍රෝටීන් සියයට කිහිපයක් සහ කාබෝහයිඩ්‍රේට් වලින් 8% ක් පමණ වන අතර ඉන් බහුතරයක් තන්තු. ජලයෙන් පසු දෙවන ප්‍රධාන අමුද්‍රව්‍ය මේදය වුවද, අලිගැට පේර වල සාමාන්‍ය මේද අගය 15% ක් පමණ අපේක්ෂා කළ හැකියි.

🥑 එම සියලුම මේදවලින් 15% ට මඳක් අඩු සංතෘප්ත මේද අම්ල වන අතර ඒවායින් බොහොමයක් palmitic අම්ලයයි. තවත් 15% බහු අසංතෘප්ත මේද අම්ල, බොහෝ විට ලිනොලෙයික් අම්ලය වෙනවා. ඉතිරි මේද, 70%ක් පමණ ඒක අසංතෘප්ත මේද අම්ල වන අතර ඒවායින් බොහොමයක් ඔලෙයික් අම්ල වෙයි.  


ලෝකයේ කොහේ සිටියත් වැදගත් දේ ගැන විස්තර සවිස්තරාත්මකව දැන ගන්න එක් වෙන්න පුවත් WhatsApp සමඟ

JOIN NOW